10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a constituit noul consiliu judeţean

S-a constituit noul consiliu judeţean

Şedinţa de constituire a consiliului judeţean nu a rezervat surprize la alegerea vicepreşedinţilor, dar a oferit o „mostră“ din activitatea viitoare a administraţiei doljene.

 

Forfotă ieri, la consiliul judeţean, la şedinţa de constituire a noii administraţii, care va conduce judeţul în mandatul 2008-2012. Angajaţi ai consiliului, directorii instituţiilor din subordine, deputaţi, senatori şi consilieri aleşi s-au adunat în Sala Mare a Palatului Administrativ, pentru a asista la depunerea jurământului de către preşedintele reales al CJ Dolj, Ion Prioteasa, în prezenţa preşedintelui Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu. Momentul a fost urmat de reunirea consilierilor aleşi în şedinţă pentru validare şi depunerea jurămintelor. Nici nu începuse bine şedinţa de constituire a noului CJ, că vocea fostului senator şi ministru al transporturilor, Radu Berceanu, s-a şi făcut auzită. Acesta s-a declarat nemulţumit de formularea găsită pentru adoptarea ordinii de zi. „Aş vrea să atrag atenţia că nu este «ordinea de zi a şedinţei de constituire a CJ Dolj», ci «este propunerea ordinii de zi a şedinţei de constituire a CJ Dolj» pentru că se înţelege că punctele de pe ordinea de zi sunt alea şi nu altele. Ordinea de zi trebuie supusă la vot“, a spus Berceanu.

 

Alt punct pe ordinea de zi, altă nemulţumire

 

Replica a venit imediat din partea secretarului judeţului, Gheorghe Barbărasă, care a spus că ordinea de zi este prevăzută în lege şi nu trebuie votată. „Domnule consilier, este foarte corectă formularea. Pentru că aceasta este o şedinţă solemnă. Nu este nici una ordinară, nici extraordinară. Este o şedinţă de constituire, iar ce este prevăzut pe ordinea de zi este stipulat expres de legiuitor în Legea nr. 215/2001, Legea administraţiei. Nu aveaţi ce vota“, a ţinut să precizeze Barbărasă. Şi momentul depunerii jurământului de către consilieri
l-a nemulţumit pe fostul senator, care a spus că timpul petrecut de consilierii judeţeni în picioare pentru a asista la depunerea jurământului de către colegii lor nu a asigurat deloc „solemnitatea“ clipei. „Eu înţeleg că vreţi să faceţi aceste momente solemne ca la parlament, dar să ştiţi că, dacă la Camera Deputaţilor ar trebui să stea în picioare toţi cei peste 300 de deputaţi cât timp depun ceilalţi jurământul, jumătate dintre ei ar muri până la sfârşit. Ca să nu mai spun că solemnitatea a fost petrecută de unii pe la toaletă, de alţii la fumat, iar de alţii, vorbind la telefon. Cred că nu era nimic greşit dacă momentul de solemnitate îl petreceam pe scaune“, a spus Berceanu.

 

Consiliul parohial Dolj

 

Aşa cum era de aşteptat, PD-L a anunţat înainte de validarea aleşilor că doi consilieri de pe listele partidului renunţă la mandat, primarul Băniei, Antonie Solomon, şi deputata Diana Buşoi. În cazul PSD a renunţat la mandat numai preşedintele CJ, Ion Prioteasa, în locul său intrând în consiliu Ilie Călugăru.

Ceilalţi consilieri aleşi, aflaţi în situaţie de incompatibilitate, sunt obligaţi să opteze în termen de zece zile, în cazul celor aleşi consilieri locali, sau 15 zile, în cazul celor care sunt în incompatibilitate prevăzută de Legea nr. 161/2003. Un aspect mai aparte din componenţa consiliului judeţean este dat de numele cu iz bisericesc purtat de unii consilieri. Aleşii Gheorghe Preotu, Constantin Dascălu şi Ilie Călugăru vor fi conduşi în următorii ani de preşedintele Ion Prioteasa.

 

Rămâne cum au stabilit: Mogoş şi Iovan, vicepreşedinţi de CJ

 

Momentul alegerii vicepreşedinţilor nu a rezervat surprize, din urnă ieşind numele vehiculate în ultima vreme în cercurile de partid. După votul secret exprimat de consilierii validaţi, vicepreşedinţi ai CJ Dolj au fost aleşi Dan Mogoş, vicepreşedinte PNL Dolj şi şeful de cabinet al prefectului Silviu Dumitru, şi Cristinel Iovan, fost purtător de cuvânt al PSD Dolj şi jurist de profesie. Ambii vicepreşedinţi aleşi au puţin peste 30 de ani şi sunt cei mai tineri vicepreşedinţi din istoria administraţiei judeţene. Atât Dan Mogoş, cât şi Cristinel Iovan au fost aleşi cu 22 de voturi pentru (consilierii PSD şi PNL) şi 15 împotrivă (consilierii PD-L), atestând alianţa încheiată de liberali şi social-democraţi în consiliu. Candidatul PD-L la postul de vice, Ştefan Stoica, a obţinut 15 voturi pentru şi 22 împotrivă. Domeniile de activitate pentru fiecare vicepreşedinte vor fi stabilite în perioada următoare de preşedintele CJ, Ion Prioteasa.

 

Berceanu: Presimt că o să fie nişte şedinţe interesante

 

Fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu a precizat ieri că, deocamdată, nu are de gând să plece din consiliul judeţean. „După cum vedeţi, astăzi sunt aici. Mi-am luat certificatul de ales, o să fiu şi validat, aşa că înseamnă că rămân. Cât voi sta nu ştiu, dar, neavând nici o problemă de incompatibilitate, pot rămâne cât vreau. Dacă peste două luni şi jumătate, două luni şi un sfert nu mai vreau să fiu consilier judeţean, o să plec. Până atunci, vă rog să mă consideraţi consilier. Presimt că o să fie nişte şedinţe interesante şi s-ar putea să-mi placă“, a spus Berceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII