6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMineriada de la Coşoveni

Mineriada de la Coşoveni

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Dolj şi-a făcut propria lege electorală, încercând să impună alt primar la Coşoveni decât cel ales prin vot. Majoritatea membrilor BEJ şi-au dat mâna, au încălcat legea şi au scos din pălărie un primar PSD în locul celui PD-L.

 

Telenovela de alegere a primarului din Coşoveni miroase de la o poştă a încercare de fraudare a votului populaţiei. Considerându-se mai presus de lege, mulţi dintre membrii BEJ Dolj au ignorat procesul-verbal cu rezultatele votului, întocmit de Biroul Electoral de Circumscripţie Coşoveni, prin care Dumitru Ilie, din partea PD-L, era declarat câştigător la distanţă de trei voturi de contracandidatul PSD, Badea Dorel. La trei zile după alegeri, BEJ Dolj a decis ilegal renumărarea voturilor şi l-a făcut primar pe Dorel Badea, cu două voturi în plus.

 

BEJ face legea

 

Decizia BEJ a contrariat pe toată lumea, de la preşedintele de circumscripţie Coşoveni, până la reprezentanţii Biroului Electoral Central. Cea mai autorizată voce din BEJ Dolj, preşedintele Lucian Mihai Zamfir, consideră că tot ceea ce au făcut membrii Biroului Electoral Judeţean pe parcursul incredibilelor aventuri electorale este paralel cu legea. „Biroul Electoral Judeţean nu putea decide renumărarea voturilor, acest atribut revenindu-i Biroului Electoral Central. Hotărârea BEJ a pornit de la premise greşite, dar, chiar şi aşa, odată luată, trebuia mers până la capăt. Trebuie avut în vedere că BEJ Dolj nu a emis niciodată o hotărâre de renumerare, ci doar o minută. Subliniez acest lucru pentru că, din punct de vedere juridic, minuta nu are valoarea unei hotărâri. Modificarea procesului-verbal de constatare a rezultatelor alegerilor se poate face doar cu aprobarea prealabilă a BEC, aprobare care nu a existat. Acum, candidatul Ilie Dumitru este în procedură de validare la Judecătoria Craiova“, a spus preşedintele BEJ, judecătorul Lucian Zamfir. BEC-ul confirmă că nu a luat nici o decizie în privinţa renumărării voturilor de la Coşoveni. „Am primit o sesizare ieri după-amiază (joi – n.r), pe care o vom lua în discuţie în şedinţa de luni, 23 iunie. BEJ Dolj nu putea decide renumărarea voturilor“, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

 

Culisele afacerii „primarul de la Coşoveni“

 

Preşedinta circumscripţiei electorale Coşoveni, Iulia Irimia, crede că scandalul dintre cei doi candidaţi s-a iscat de la şase voturi. „După închiderea urnelor se prezentaseră la circumscripţie Secţiile de votare nr. 1 şi 3, iar cei de la Secţia nr. 2 nu mai veneau. Am dat telefon la preşedinta Rusescu şi mi-a spus că ambii candidaţi Ilie şi Badea sunt în secţia de votare şi se ceartă pe şase voturi. Atunci am luat-o pe locţiitoare şi pe reprezentanta PNŢCD şi am plecat acolo. I-am găsit pe cei doi furioşi, zicând ba că nu sunt valabile, ba că sunt. Eu mi-am exprimat opinia că voturile sunt valabile deoarece aveau o ştampilă în pătrat şi alta în josul paginii, care nu era pusă pe nici un partid. Am considerat intenţia de vot clar exprimată. Dintre cele şase voturi pe care se certau, cinci erau pentru PSD şi unul pentru PD-L. Când am ajuns înapoi la primărie, am primit o contenstaţie de la Păuna Constantin, membră PSD, pe care am respins-o pentru că trebuia să conteste la secţia de votare, şi nu la mine“, a spus Iulia Irimia. Nemulţumiţi, pesediştii s-au dus în aceeaşi noapte la BEJ, unde au depus o nouă contestaţie. „Aceasta era diferită de cea pe care mi-au adus-o mie. Cu toate acestea, BEJ m-a obligat să mă pronunţ asupra ei. Mi-am menţinut prima decizie“, a precizat Irimia. În tot acest război juridic, locuitorii din Coşoveni nu ştiu nici până în prezent cine este primar. Până la lămurirea situaţiei, cei doi adversari – Ilie Dumitru şi Dorel Badea – cred că fiecare este primar şi se acuză reciproc de instigare la violenţă.

 

DNA, chemat să ia urma rahatului

 

Primarul în funcţie, Ilie Dumitru, pare traumatizat de decizia BEJ şi de cheful monstruos al contracandidatului la aflarea rezultatului renumărării voturilor. „A fost mineriadă! Au turat motoarele, au bătut cu tobele, au dat cu picioarele în porţile mele, au strigat «Moarte primarului!». De frică, m-am refugiat prin fundul grădinii, la un vecin. Susţinătorii mei au fost ameninţaţi cu bătaia. Bătrânii s-au speriat de artificii şi petarde şi au luat 10 kg de medicamente în acea noapte“, a spus Ilie Dumitru, tremurând la gândul că putea să nu scape cu viaţă din confruntarea electorală. Unii dintre susţinători primarului pedelist se plâng că pesediştii le-au spoit gardurile. „Mi-au pus rahat de om pe poartă şi eu am păstrat cartonul pe care l-au folosit. Îl predau la DNA, să le ia ADN-ul să văd cine l-a pus. Au început scandalul la 11 noaptea şi l-au terminat la 5 dimineaţa“, a declarat Mihai Toma, de 73 de ani. Camelia Sandu s-a plâns, la rândul ei, că turmele de susţinători pesedişti erau bete criţă. „Au venit dimineaţa şi mi-au zis să le pun câte patru beri pe masă că, dacă nu, mă demolează“, a spus aceasta. Alt localnic, Iana Florian, a declarat că petrecăreţii puşi pe ceartă au aruncat cu sticle în geamurile magazinului lui. De partea cealaltă, candidatul PSD la primărie, Badea Dorel, a spus că pedeliştii exagerează. „Mereu apar fenomene de bucurie, dar nimeni nu a avut comportament huliganic. A fost o bucurie reţinută. Vă pot aduce persoane care spun că susţinătorii primarului au bătut oameni şi au distrus bunuri după rezultatele din primul tur“, a declarat Badea.

 

Dumitru Ilie rămâne primar

Potrivit Hotărârii 136 din 6 iunie 2008 a BEC, repetarea operaţiunilor de numărare şi totalizare a voturilor poate fi solicitată prin întâmpinare depusă la secţia de votare numai în timpul desfăşurării acestor operaţiuni. De asemenea, BEC spune că nu se mai pot efectua operaţiuni de renumărare după încheierea procesului-verbal de centralizare a rezultatelor votării la nivelul circumscripţiei comunale şi că orice renumărare în alte condiţii nu poate produce efecte asupra rezultatelor votării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII