10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiber la ajutoare de stat

Liber la ajutoare de stat

Legea privind stimularea investiţiilor prevede că pot fi acordate ajutoare de stat în domenii de activitate „cu impact major economic şi social“, susţine Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Companiile româneşti din mai multe sectoare ale economiei pot beneficia, de acum, de ajutoare de stat perfect legale, acceptate de normele Uniunii Europene. Guvernul a adoptat, zilele trecute, Legea privind stimularea investiţiilor, în baza căreia pot fi acordate facilităţi şi ajutoare de stat în mai multe sectoare, „cu impact major economic şi social“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Finanţelor. Doar companiile care vor investi în domeniile precizate de actul normativ vor avea dreptul la ajutoare de stat, în ideea de a stimula asemenea investiţii. „Facilităţile vor fi acordate investiţiilor realizate în industria prelucrătoare, producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, gaze, apă caldă, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, telecomunicaţii şi activităţi de servicii informatice, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, administrative şi de suport“, se arată în comunicat.

 

Urmează alte acte normative

 

Ajutoarele de stat vor fi acordate de autorităţi (locale sau centrale) în baza unor acte normative sau administrative. Noile acte normative (ordonanţe şi/sau hotărâri de guvern) vor detalia scheme de ajutor de stat sau ajutoare individuale, „cu respectarea prevederilor comunitare din domeniu“, menţionează sursa citată. Schemele de ajutor de stat vor prevede şi criteriile de eligibilitate pentru companiile care solicită asemenea stimulente, bugetele alocate, cum se va face controlul asupra cheltuirii ajutoarelor, precum şi modul de recuperare a lor. Proiectul Legii privind stimularea investiţiilor a fost introdus în dezbatere de anul trecut şi a fost iniţiat de Ministerul IMM-urilor. Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Regiunea Oltenia, Valentin Cristea, susţine că Legea investiţiilor este aşteptată cu interes de mediul de afaceri din regiune. „Este o chestiune foarte bună că s-a adoptat legea, pentru că atinge problemele acute pe care le are România – prin mediul de afaceri – în faţa Uniunii Europene. Salubritatea, deşeurile şi alte astfel de activităţi importante sunt problemele care au cea mai mare nevoie de ajutoare de stat“, a spus Cristea.

Primul ajutor de stat semnificativ

Primul ajutor de stat de amploare a fost aprobat de Uniunea Europeană şi urmează să fie acordat de guvern pentru compania Ford, care investeşte în fabrica de automobile de la Craiova. Ford urmează să primească 143 de milioane de euro de la statul român, pe motiv că investeşte într-o zonă relativ săracă şi va crea destul de multe locuri de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS