9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaptele pute, dar e bun

Laptele pute, dar e bun

Laboratorul guvernului a dat verdictul: laptele praf distribuit de Ministerul Sănătăţii copiilor distrofici din Dolj mirosea a mucegai din cauza vitaminelor.

1.703 cutii de lapte praf care urma să fie distribuite gratuit din partea Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) pentru bebeluşii bolnavi din Dolj au fost oprite de la consum pe 5 iunie, în urma unui control efectuat de inspectorii OJPC la depozitul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. Inspectorii au găsit atunci lapte praf cu miros de mucegai, depozitat în condiţii necorespunzătoare, din care au prelevat probe şi le-au trimis la Bucureşti pentru analize.

În urma analizării probelor, laboratorul LAREX al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului – instituţie aflată în subordinea guvernului – a emis un buletin de analize, cu nr. 5991/17.06.2008, care arată că laptele este bun de consum, iar mirosul „neobişnuit“ este datorat îmbogăţirii cu vitamine: „Este un miros caracteristic laptelui praf pentru sugari, cu adaos de ulei vegetal şi vitamine“. Experţii nu au explicat de ce doar laptele dintr-un singur lot avea mirosul respectiv.

 

Ventilaţie cu… igrasie

 

Inspectorii OPC au vrut iniţial să sancţioneze Spitalul „Filantropia“, pentru că depozitul în care se află laptele praf nu îndeplineşte prevederile legale, încăperea respectivă nefiind ventilată corespunzător. Mai mult, aceasta comunică şi cu un hol în care este permanent umezeală, tencuiala este căzută şi se simte miros de igrasie. Expertiza de laborator nu le mai dă însă dreptul inspectorilor OJPC să aplice sancţiuni. „Rezultatele dovedesc că laptele este bun, deci nu mai contează condiţiile de depozitare. Prin urmare, vom dispune ca laptele sigilat să fie reintrodus în consum“, a declarat dr. Aurelian Toma, inspector OJPC.

Deşi nimeni nu se mai poate lega acum de condiţii, spitalul s-a apucat să facă nişte „îmbunătăţiri“, după cum susţine managerul unităţii sanitare, Mihai Coman: „S-a făcut igienizare şi s-a realizat o ventilaţie naturală, prin perforarea uşii“. Prin urmare, dacă până acum în încăperea respectivă era aer stătut, acum ventilaţia se va realiza prin recircularea aerului de pe holul îmbâcsit de igrasie şi de miros de mucegai, cu care comunică spaţiul respectiv de depozitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII