7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreşte numărul romilor interesaţi de muncă

Creşte numărul romilor interesaţi de muncă

La Bursa Locurilor de Muncă pentru persoanele de etnie romă organizată ieri de AJOFM Dolj au participat 45 de persoane, cu 40% mai mult faţă de anul trecut.

 

Persoanele de etnie romă din Dolj care se află în căutarea unui loc de muncă au avut ieri prilejul să intre în contact cu mai mulţi angajatori interesaţi să le ofere acestora slujbe. Întâlnirea dintre cerere şi ofertă s-a produs la Bursa Locurilor de Muncă pentru persoanele de etnie romă, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. „Acţiunea are drept scop creşterea gradului de ocupare şi în cadrul acestei categorii de populaţie“, a declarat Eugen Mirea, şeful Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Craiova.

 

Locurile la Salubritate, cele mai căutate

 

La bursă au participat doar nouă agenţi economici (din zece câţi îşi anunţaseră iniţial prezenţa), adică mai puţin de o treime din agenţii contactaţi. Aceştia au pus la dispoziţia celor interesaţi 92 de oferte de locuri de muncă, dintre care cele mai tentante au fost cele oferite de Serviciul Public (SP) Salubritate Craiova. „Avem înscrise 20 de persoane pentru cele zece locuri oferite persoanelor necalificate în activităţi de igienizarea oraşului. În jurul orei 12.00 (la finalizarea Bursei), la sediul serviciului are loc un interviu în vederea angajării“, a precizat Silvia Buzata, consilier juridic al SP Salubritate Craiova. Nu la fel de tentante nu au fost însă locurile de muncă din alte domenii. „Romii nu s-au interesaţi deloc de locuri de muncă în industria confecţiilor. Nu ştiu de ce“, a spus Liliana Toma, inspector personal la una dintre firmele producătoare de confecţii.

 

Peste jumătate din cei prezenţi au şanse reale la angajare

 

Spre deosebire de anii trecuţi, romii şomeri au arătat că vor să lucreze în baza unui contract ferm de muncă, la bursă participând 45 de persoane de etnie romă, cu 40% mai multe decât anul trecut. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, mai mult de jumătate din participanţi au şanse reale la angajare. „Din discuţiile purtate cu reprezentanţii agenţilor economici a rezultat că au fost selectate în vederea angajării 28 de persoane de etnie romă, dintre care cinci au fost angajate pe loc“, se arată într-un comunicat de presă emis de AJOFM Dolj.

În plus, opt persoane de etnie romă s-au interesat de cursurile de calificare organizate de AJOFM Dolj.

 

„Eşti privit cu alţi ochi, pentru că eşti minoritar“

 

O parte dintre participanţii la bursă au explicat că în Dolj sunt şi patroni care nu doresc să angajeze romi. „Aici nu e greu să te angajezi pentru că acţiunea s-a organizat special pentru romi. În general, este discriminare şi eşti privit cu alţi ochi dacă eşti minoritar“, a spus Alin Constantin, de 23 de ani, care a precizat că s-a înscris la două cursuri, unul dintre motivele pentru care romii reuşesc mai greu să-şi găsească un loc de muncă fiind şi lipsa calificării. „Dacă suntem calificaţi, nu ne mai întorc de la muncă“, a precizat Ionel Zaharia, liderul romilor de la Ocolna.

Totuşi, comparativ cu anii trecuţi, liderii romilor spun că este mai uşor pentru etnici să se angajeze. „Nu e greu. Trebuie să avem bunăvoinţă şi vom găsi de lucru. Nu se mai face discriminare, firmele au început să-i ajute“, a spus Ilie Bambaloi, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Romilor Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII