10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSănătatea costă de te rupe

Sănătatea costă de te rupe

Tot ce este „gratuit“ şi „compensat“ în sănătate a ajuns să coste bani grei de vreo câteva săptămâni. Din lipsa fondurilor, bolnavii trebuie să plătească medicamentele, analizele medicale, ecografiile, investigaţiile imagistice şi tratamentele stomatologice, deşi legea le dă dreptul să beneficieze gratuit de ele.

 

Sistemul medical se confruntă zilele acestea cu una din cele mai grave crize din ultimii ani. Din cauza fondurilor insuficiente, farmaciile termină fondurile pentru medicamente în mai puţin de o săptămână, bolnavii bâjbâie după un laborator medical unde să-şi facă analizele gratuit, iar spitalele duc o lipsă cronică de medicamente şi materiale sanitare. Copiii, bătrânii şi plătitorii de asigurări de sănătate mai beneficiază doar pe hârtie şi de alte baloane umplute cu promisiuni goale, de tipul „compensat“ sau „gratuit“, cum ar fi tratamente stomatologice, ecografii sau investigaţii de imagistică medicală.

 

Cheltuielile cu doctorii

 

„Mă duc la doctor ca un om simţit, cu banii pregătiţi în buzunar. Că, dacă nu-i dau fişicul, poate nu mă operează cum trebuie, nu am de unde să ştiu. Nu risc să mă duc fără bani. E ca şi cum aş face experimente pe propria piele“, a declarat un pacient al Spitalului de Urgenţă Craiova, care a fost externat ieri. Din motive lesne de înţeles, bolnavul nu a dorit să-i divulgăm numele. „Nu aş vrea să-i fac probleme medicului care m-a operat. Sunt mulţumit de operaţie şi, nu se ştie, poate voi mai avea nevoie de el vreodată“, a explicat el.

Pe lângă milioanele (de lei vechi) date medicului care ţi-a făcut onoarea să te opereze, deşi este plătit deja pentru asta, pacientul plătitor de asigurări de sănătate mai trebuie să-şi cumpere şi o parte din cele necesare pentru operaţie, cum ar fi mănuşile chirurgicale, bandajele, şi neapărat perfuzoarele, cu care este obligatoriu să te dotezi la internare, pentru că sigur vei avea nevoie de ele la spital. Altă cheltuială, nelipsită din păcate din aproape nici o secţie de spital, sunt medicamentele. Pacienţii internaţi la Oftalmologie sunt trimişi să-şi cumpere picături de ochi, cei de la Ortopedie, după antibiotice, şi aşa mai departe.

S-ar putea crede că bolnavii care se tratează în policlinici sunt mai norocoşi. Da de unde! Ca să scape de cozile de la policlinicile de stat, ei pot să meargă la cabinetele particulare, unde trebuie să achite consultaţia. După consultaţie, sunt trimişi să-şi facă analizele medicale cu titlu „gratuit“, apoi primesc o reţetă „compensată“ sau „gratuită“. Doar că atât analizele, cât şi medicamentele sunt gratuite şi compensate pe hârtie. Bolnavii umblă din farmacie în farmacie după medicamente, iar răspunsul este mereu acelaşi: „Nu mai avem plafon!“.

 

Compensatele, o amăgire

 

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, majoritatea farmaciilor craiovene nu mai eliberează medicamente compensate şi gratuite pe luna în curs. „Pe 16 iunie 2008, în judeţul Dolj, eliberau medicamente gratuite şi compensate 12 farmacii cu care Casa de Asigurări de Sănătate se află în relaţie contractuală, iar medicamente pentru cele patru boli cronice se eliberează prin 85 de farmacii aflate în relaţie contractuală cu CAS Dolj“, se arată într-un comunicat al CAS Dolj, semnat de preşedintele director general al acestei instituţii, dr. Octavian Predescu.

În judeţul nostru, sunt 206 farmacii, din care potrivit CAS Dolj doar 12 mai eliberează medicamente compensate şi gratuite. Ca să găsească aceste 12 farmacii, bolnavii, majoritatea pensionari, trebuie ori să meargă din farmacie în farmacie, ori să întrebe la sediul CAS. Problema este că farmaciile care mai eliberează compensate şi gratuite nu au toate medicamentele, astfel încât bolnavilor nu li se onorează decât o parte din reţetă. „Mama mea a mers la toate farmaciile din Brazda lui Novac şi din centrul oraşului şi nu a găsit nici măcar una care să elibereze medicamente compensate şi gratuite. Abia după trei zile de căutări a găsit o parte din medicamentele de pe reţetă la o farmacie de lângă Spitalul de Urgenţă“, a spus Marinela Paraschiv.

 

Bani puţini, împărţiţi după criterii discutabile

 

Farmaciştii sunt de părere că actuala criză de medicamente compensate şi gratuite are mai multe explicaţii. Una dintre ele ar fi fondurile mai mici decât cele alocate anul trecut. Dacă, în 2007, plafoanele la medicamente se epuizau în a doua jumătate a lunii, acum se termină după cinci-şase zile. Altă explicaţie ar fi, în opinia unor farmacişti, şi criteriile pe baza cărora sunt acordate fondurile. „Sunt farmacii care au terminat fondurile, deşi funcţionează în centrul oraşului şi au adresabilitate, şi sunt farmacii la marginea oraşului care au fonduri mai mari. Se întâmplă acest lucru pentru că se ţine cont de consumul mediu zilnic al fiecărei farmacii, în loc să se ia în considerare adresabilitatea“, a declarat farmacista Ana Safta.

Aceasta a precizat că a trebuit să refuze doar în această lună sute de clienţi care au intrat în farmacia la care lucrează ca să întrebe de medicamente compensate şi gratuite.

Nu doar farmaciştii se plâng de fondurile mici primite de la CAS Dolj. Aceeaşi problemă o au şi laboratoarele de analize medicale. În Craiova nu mai există laboratoare care să facă analize medicale gratuite decât prin programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei. Majoritatea au terminat fondurile în primele două săptămâni, iar acum întocmesc liste de aşteptare. „Plafoanele au fost mai mici decât anul trecut. A trebuit să programăm bolnavii şi am întocmit liste de aşteptare până în luna august“, a spus dr. Angela Cameniţă, managerul unui centru medical din Craiova.

 

În loc de concluzie

 

În România, se construiesc spitale şi se cumpără aparatură medicală scumpă, iar oamenii trebuie să plătească de două ori fiecare investigaţie medicală şi medicament consumat. O dată, când a cotizat lunar la bugetul asigurărilor de sănătate, şi de fiecare dată când mai trebuie să bage mâna în buzunar pentru doctori, asistente, operaţie, medicamente, analize medicale…

Medicamente, din 20 iunie

CAS Dolj a hotărât suplimentarea valorii de contract pentru această lună, începând cu 20 iunie, cu suma de 1,7 milioane de lei pentru medicamente gratuite şi compensate şi cu suma de 400.000 de lei pentru cele patru boli cronice. Reprezentanţii CAS Dolj sunt convinşi că în felul acesta se va rezolva pe moment problema cererii de astfel de medicamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII