21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum se fură un hectar

Cum se fură un hectar


Legile retrocedării îţi scot peri albi şi te aduc în pragul nebuniei, mai ales când te trezeşti că persoane străine se fac stăpâne pe pământul tău. I s-a întâmplat Anei Ivanovici, moştenitoarea a 10.000 de metri pătraţi într-o zonă selectă a Craiovei, pe care i-a obţinut cu chiu, cu vai de la primărie, dar pe care nu poate primi titlu de proprietate, deşi justiţia e de partea ei.

 

Ana Ivanovici a primit prin moştenire un hectar de teren lângă stadionul Extensiv, tarlaua 55, parcela 2, pe strada Popova. Zonă frumoasă, verde, situată lângă cartierul ANL. Ghinionul ei a fost însă un titlu de proprietate emis în 1993 de Primăria Podari pe numele lui Petre Ştefan, care a primit 8.350 mp tot în tarlaua 55, parcela 2, dar pe raza administrativă a comunei Podari, adică 12 kilometri mai departe de terenul la care avea dreptul. Cu toate acestea, moştenitorii lui Ştefan au vândut mai multor persoane terenul bătrânei din Craiova, care a intrat apoi într-o suveică de vânzări-cumpărări halucinante pentru a i se pierde urma, după cum susţine Ana Ivanovici. „Aceste persoane au dorit să ocupe terenul din Craiova, adică o suprafaţă situată la 12 kilometri distanţă. Frauda la lege a acestora constă în aceea că, deşi ştiau că au cumpărat un teren cu amplasamentul în intravilanul comunei Podari, doresc acum să stabilească acest amplasament în intravilanul Craiovei“, a spus Ana Ivanovici într-o adresă trimisă GdS. Aceasta îi acuză pe cumpărători că s-au folosit de sistemul suveică, vânzându-şi una alteia terenul, cu scopul de a-l înscrie în Cartea Funciară, lucru care s-a şi întâmplat până la urmă.

 

Cum să pierzi un teren în acte

 

După apariţia Legii nr. 18/1991, Ana Ivanovici şi-a cerut înapoi pământul pe care comuniştii îl luaseră pentru constituirea CAP-urilor. În total, 1,75 ha. Din acesta, a primit doar 7.500 mp, pentru restul Primăria Craiova nevrând în ruptul capului să cedeze. Aşa că bătrâna a dat în judecată Comisia Locală şi Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii nr. 18/1991. După ani de procese, instanţa i-a dat dreptate Anei Ivanovici şi a obligat autorităţile să-i reconstituie dreptul de proprietate pe suprafaţa de un hectar, situată în cartierul Romaneşti, punctul Dealul Popova, tarlaua 55. Constrânse de magistraţi, cele două Comisii nu au mai avut cale de întors şi au executat sentinţa. Comisia Judeţeană i-a validat dreptul de proprietate, iar Comisia Locală Craiova a pus-o în posesia terenului, pe bază de proces-verbal. Până la eliberarea titlului de proprietate mai era doar un pas, dar ceea ce trebuia să fie doar un act de formalitate s-a transformat într-un război de gherilă. Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj a refuzat să-i semneze titlul, motivând că pe terenul respectiv sunt alţi proprietari, care îşi intabulaseră dreptul în Cartea Funciară.

 

Tarlaua cu belele

 

Cauza problemelor bătrânei este un titlu de proprietate primit de Ştefan Petre în 1993. Cu toate că pe document scrie negru pe alb că pământul acestuia este situat pe teritoriul comunei Podari, tarlaua 55, parcela 2, cei care au cumpărat ulterior de la rudele bătrânului susţin că terenul coincide cu cel al Anei Ivanovici, adică este în Craiova, tarlaua 55, parcela 2. Coincidenţă sau nu, suprapunerea celor două tarlale şi parcele a declanşat un adevărat război între Ivanovici şi cei care au cumpărat terenul trecut în titlul de proprietate din Podari.

Contractele de vânzare-cumpărare ridică multe semne de întrebare. Deşi obiectul vânzării îl constituie aceeaşi suprafaţă de teren, în documente, pământul este trecut ba în Craiova, ba în Podari. De exemplu, unul dintre vânzători, Octavian Coteţ, care la rândul lui cumpărase terenul de la altcineva, consideră că pământul pe care îl înstrăina se află în Craiova. În alt contract în care apare numele Coteţ, de această dată în calitate de cumpărător, o bucată din terenul cu pricina figurează la Podari. În total sunt aproximativ 15 tranzacţii de vânzare-cumpărare, pământul fiind „teleportat“ din Craiova în Podari şi invers. Culmea, vecinii rămân în mare aceiaşi, deci, undeva s-a strecurat o greşeală în mod voit sau din neglijenţă. Cum a fost însă posibil ca OCPI Dolj să intabuleze dreptul de proprietate unor persoane pe terenul alteia, căreia i s-a recunoscut acest drept prin hotărâre judecătorească şi prin decizii ale autorităţilor statului? Greu de înţeles. Mai ales că în titlul de proprietate din cauza căruia au început problemele terenul se află în Podari, şi nu în Craiova. Suspectă este şi atitudinea celor care au cumpărat pământ în zonă. Deşi tranzacţiile au avut loc începând cu anul 1996, nici unul nu şi-a îngrădit suprafaţa de teren. Au făcut-o însă moştenitorii bătrânei Ivanovici, dar au fost ameninţaţi cu executorul judecătoresc că vor fi daţi afară.

 

Neclarităţi penale

 

Şefa Serviciului Registrul agricol şi măsurători topo din cadrul Primăriei Craiova, Camelia Dinu, recunoaşte că bătrâna are dreptate, dar spune că primăria nu mai poate face nimic. „Noi am văzut sentinţele judecătoreşti şi de aceea am pus-o în posesie, chiar dacă pe acea suprafaţă s-au semnat contracte de vânzare-cumpărare. Noi am întrebat mereu la OCPI ce este cu acea tarla 55 din Podari, dar nu ne-au răspuns niciodată. În Craiova, tarlaua 55 reprezintă tot intravilanul oraşului. De fapt, este vorba despre o suprapunere şi, chiar dacă Ana Ivanovici are dreptate, nu mai poate face nimic decât în justiţie, prin anularea titlului de proprietate al persoanei din Podari“, a declarat aceasta.

La rândul lui, directorul OCPI Dolj, Marian Popescu, are o explicaţie: „După apariţia Legii nr. 18, între Comisia Locală Craiova şi Podari s-a semnat un proces-verbal de predare a anexelor cu persoanele validate, iar în punctul Dealul Popova a pus în posesie Primăria Podari. Nu ştiu ce au făcut, nu ştiu dacă există o tarla 55, parcela 2 şi în Podari. Astfel de situaţii cu suprapuneri de terenuri s-au întâmplat în toate comunele din jurul Craiovei. De vină au fost neclarităţile din legea de retrocedare. Iar pe Legea nr. 18/1991, terenul se putea retroceda şi pe alt amplasament, nu neapărat în acelaşi loc unde a avut omul. De aici a apărut această nebunie“, a declarat Marian Popescu. Cum se face însă că angajaţii OCPI nu au observat că pe titlul de proprietate terenul este trecut în Podari, şi nu în Craiova? „Înscrierea în Cartea Funciară nu se face numai pe bază de titlu. Este necesară şi schiţa parcelară emisă de Primăria Podari, iar cei de acolo au considerat că terenul figurează în Craiova. Cât despre titlu, probabil a fost o greşeală când s-a scris că terenul este în Podari“, a declarat Popescu.

Una peste alta, legea imperfectă şi greşelile probabile au împiedicat o persoană să devină proprietar cu acte în regulă al propriului teren. La Podari, inginerul agronom al primăriei, Floarea Neagoe, a refuzat să discute cu jurnaliştii atunci când a auzit despre ce teren e vorba. Aceasta a spus doar că terenul se află în Craiova. Nici nu-i de mirare o astfel de atitudine. Potrivit Elenei Călin, nepoata şi, totodată, procuratorul moştenitoarei Ivanovici, Floarea Neagoe s-ar fi ales şi ea cu o bucată de 1.500 mp din terenul de la Craiova, pe care i-ar fi vândut mai departe altei persoane. Mai mult, inginerul agronom a negat că o cheamă Floarea Neagoe după discuţia cu jurnalistul GdS, deşi anterior recunoscuse acest lucru. „Nu sunt Neagoe. Nu mai sunt. Mai multe nu vă mai spun“, a spus aceasta.

Cât este încurcătură şi cât faudă urmează să stabilească procurorii anticorupţie. Moştenitoarea a depus plângeri penale la DNA, Parchet, preşedinţie, prim-ministru şi parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII