10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMorgă închisă cu scandal

Morgă închisă cu scandal

A fost nevoie de un scandal pentru ca autorităţile să închidă morga din Melineşti, o clădire care zace în paragină de ani buni, dar care era folosită pentru autopsii până în urmă cu câteva zile.

 

În urmă cu o săptămână, a fost adusă la morga din Melineşti o femeie decedată. Rudele, văzând condiţiile mizere în care a fost depusă femeia decedată, au filmat cu telefonul mobil şi au sesizat autorităţile. Marţi, două cadre de specialitate ale Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) Dolj au mers în control la Melineşti. Verificarea specialiştilor ISS a cuprins, pe lângă Secţia de psihiatrie, şi morga, o clădire asemănătoare mai degrabă unui grajd dezafectat, formată din două încăperi fără electricitate, fără apă curentă, cu tencuiala cojită, cu pereţii căzuţi, ferestrele sparte, cu o masă, chipurile, pentru necropsie, plină de sânge, şi mănuşi chirurgicale folosite, aruncate pe podea. „Specialiştii care s-au deplasat la faţa locului au stopat activitatea morgii. Au interzis să se efectueze necropsii“, a declarat dr. Marian Voinescu, directorul ISS Dolj.

Scandalul a izbucnit în aceeaşi seară, când un bărbat găsit mort pe câmp a fost adus la morgă, iar a doua zi a fost autopsiat. Paznicul de la intrarea în incinta Secţiei de psihiatrie spune că a încercat să explice poliţiştilor şi criminaliştilor că unitatea este închisă, dar şeful de post din comună a decis că este mai uşor să fie depus cadavrul la morga din Melineşti decât să fie transportat la Craiova pentru necropsie.

 

Mortul cu bucluc

 

Cadavrul a fost depus în jurul orei 23.00 la morga din Melineşti, după obiceiul instaurat de atâţia ani, tocmai clădirea „vizitată“ de ISS cu câteva ore în urmă. „Le-am spus că morga este închisă, că a venit control de la Craiova. Le-am spus de condiţiile care sunt acolo, dar au zis că nu e nici o problemă, că trebuie să primim mortul. Şeful de post a zis că nu are nimic scris, că nu mai funcţionează morga şi că răspunde el“, a declarat portarul Vali Marinescu. Bărbatul decedat a rămas până a doua zi în mizeria din morgă, fiind păzit pe timpul nopţii de tatăl său. Un medic legist din cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Craiova a efectuat autopsia miercuri, lucru interzis de ISS în ziua precedentă.

 

Unde duce indolenţa

 

Directorul ISS Dolj spune că vina se împarte între şeful de post din Melineşti şi medicul legist din cadrul IML, care a acceptat să facă autopsia în condiţiile respective. „De vină a fost poliţiştul de acolo, care a greşit când a decis să depună cadavrul la morga aceea. A fost o greşeală şi din partea medicului legist. Noi am trimis copii ale dispoziţiei şi adrese la IML, la Poliţia Judeţeană şi la posturile de poliţie din zonă, pentru a informa că morga din Melineşti este închisă“, a mai declarat dr. Voinescu.

Agentul-şef Marian Şişu, şeful de post din Melineşti, susţine, contrar declaraţiilor portarului, că nu a ştiut că morga s-a închis şi că a aflat de acest lucru miercuri, în urma unui telefon al directoarei Secţiei de psihiatrie, Daniela Niţu. „Nu a spus nimeni nimic atunci, dar am aflat a doua zi“, a susţinut Şişu. Acesta a mai afirmat că, până acum, nu a primit nici un document oficial de la ISS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII