6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRisc crescut de avalanşe în munţii Făgăraş

Risc crescut de avalanşe în munţii Făgăraş

Salvamontiştii argeşeni atenţionează că în Munţii Făgăraş este, în această perioadă, risc mare de avalanşe din cauza topirii masive a zăpezii, ei avertizând asupra pericolului la care se expun turiştii care vin neechipaţi pentru munte, nu cunosc zona şi aleg trasee dificile şi inaccesibile.
Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Salvamont Argeş, menţionează astăzi, într-un comunicat, că topirea masivă a zăpezii din masivul Făgăraş, din ultima perioadă, a condus la reducerea consistentă a grosimii şi a suprafeţei stratului de zăpadă şi de gheaţă de pe culmi, iar traseele turistice montane din judeţul Argeş, inclusiv cele situate la altitudini mai mari de 1.500 de metri, au fost redeschise traficului turistic.
În aceste condiţii, salvamontiştii atenţionează turiştii că pentru potecile care duc spre altitudini de peste 2.000 de metri sau traversează versanţi nordici sau umbriţi, încă înzăpeziţi, este obligatorie folosirea colţarilor şi a beţelor de schi sau a pioletului, pentru a evita alunecarea pe zăpada veche şi îngheţată.
Salvatorii montani spun că este absolut necesar ca abordarea acestor trasee să se realizeze cu un echipament adecvat, iar turiştii trebuie să aibă asupra lor lanterne, telefoane mobile, medicamente şi energizante, apă şi ceai. De asemenea, pentru evitarea incidentelor, cei care ştiu că nu au o condiţie fizică foarte bună este bine să nu se avânte pe trasee dificile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS