21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevi înşelaţi cu cardul

Elevi înşelaţi cu cardul

Mai mulţi elevi de la Liceul „Ştefan Odobleja“ din Craiova susţin că nu au alocaţiile întregi pe carduri. Banca e de părere că şi-au verificat prea des soldul, şcoala ia decizii abia acum, iar Direcţia Muncii spune că păgubiţii trebuia mai întâi să reclame problema.

Câţiva elevi de la Liceul de informatică „Ştefan Odobleja“ din Craiova ne-au sesizat la redacţie că nu-şi găsesc toţi banii de alocaţii viraţi pe carduri. Ei spun că au fost „obligaţi“ să îşi deschidă carduri la MKB Romexterra Bank pentru plata alocaţiei. Dar unii spun că nu au văzut nici un leu de mai multe luni, iar alţii că şi-au ridicat de la bancomate sume mai mici decât cele pe care ar fi trebuit să le încaseze. „Unii dintre noi nu am luat nici un ban din ianuarie, alţii, care ar fi trebuit să primească 80 de lei, au luat doar 62. Unii, care trebuia să primească 100 de lei, au luat doar 92. Vrem să luptăm pentru dreptul nostru“, susţin copiii respectivi în sesizarea transmisă către GdS. Cele trei instituţii responsabile (şcoala, banca şi Direcţia Muncii) au păreri diferite despre problema lipsei banilor din conturile elevilor şi aruncă vina de la unii la alţii, dar mai ales pe copii, care ar fi ignorat faptul că au de plătit nişte comisioane către bancă.

Comisioane peste comisioane

Conducerea MKB Romexterra Bank recunoaşte că au fost disfuncţionalităţi, dar susţine că nu din cauza băncii. „Luna trecută au fost doi-trei copii care nu au luat banii, dar acest lucru s-a întâmplat fie pentru că le-au fost deschise prea târziu conturile, fie pentru că nu le-au fost viraţi banii la timp de la Direcţia Muncii. (…) Nu din cauza băncii. La noi, banii care sunt viraţi de la Direcţia Muncii sunt introduşi în conturile copiilor. Nu se pot alimenta cardurile preferenţial“, a precizat directoarea adjunctă a Sucursalei doljene a băncii amintite, Constanţa Marinescu. Conducerea băncii a subliniat faptul că se percep comisioane la fiecare interogare de sold (0,2 lei la fiecare interogare), la retragerea de numerar (0,2% la fiecare operaţiune) şi, în plus, comisionul de administrare (5 lei pe an, reţinut la prima retragere de numerar). De asemenea, contractele pentru înfiinţarea cardului au fost semnate de copiii de până la 18 ani, în prezenţa unuia dintre părinţi, spun reprezentanţii băncii.

„Nu mai interogaţi soldul!“

Sfatul funcţionarilor bancari pentru elevi este să nu mai verifice la bancomat câţi bani mai au în cont, ci mai bine intră în bancă, dau datele personale şi le spune un angajat al băncii ce sumă mai au pe card. „Fiind primul card al lor, copiii au interogat soldul la bancomat de zeci de ori să vadă dacă le intră banii. O fată a verificat de 200 de ori soldul. Noi le-am spus că se percep comisioane şi că de fiecare dată sunt taxaţi“, a adăugat Marinescu. Un calcul simplu arată că eleva respectivă are de plată băncii 40 de lei numai pentru interogarea de sold, deci exact alocaţia pe o lună. Directorul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Dolj, Florian Vlăescu, a precizat că elevii „ar fi trebuit să vină mai întâi la noi, să verificăm după nume sau după codul numeric personal dacă s-au virat banii pentru ei“. Directorul amintit a mai spus că, pe 10 mai, s-au făcut plăţile pentru toţi elevii care au de primit alocaţia pe card. Fiecare a primit 112 lei (32 de lei pentru luna februarie, 40 de lei pentru martie şi alţi 40 de lei pentru aprilie). „Copiii trebuie să găsească în cont pe card această sumă de 112 lei“, a spus Vlăescu. Directorul Direcţiei Muncii dă asigurări că tuturor copiilor le-au intrat banii în cont, iar dacă vreunul nu-şi găseşte suma, acesta este îndrumat, aşa cum am mai spus, către această instituţie, pentru verificări pe cod numeric personal: „Probabil există disfuncţionalităţi la copii de peste 18 ani care sunt încă la studii şi care au fost reintroduşi la plata alocaţiei, conform OUG nr. 16/2008, din luna februarie“.

Totalul comisioanelor

Din suma de 112 lei găsită pe card, copiii pot retrage în numerar de la bancomate doar 96 de lei, pentru că restul sunt comisioanele băncii, plus o sumă fixă minimă, care trebuie să rămână pe card, după cum susţine directoarea MKB Romexterra Bank, Sucursala Craiova, Constanţa Marinescu: „Zece lei trebuie să rămână pe card, 5 lei este comisionul anual de administrare care se percepe la prima tranzacţie, 0,2 lei, retragerea de numerar, iar 0,2% se aplică la suma pe care o poate ridica maximum din acei 112 lei“. Deci, comisioanele sunt de 6 lei, iar 10 rămân obligatoriu pe cardul copilului.

Şcoala ia decizii abia acum

Contactată telefonic, conducerea Liceului „Ştefan Odobleja“ promite că va încerca să-i informeze corect pe copii despre comisioanele băncii respective. „Voi merge la bancă şi voi solicita să spună comisioanele practicate, apoi le vom afişa în şcoală şi le vom da diriginţilor să-i informeze pe copii“, a precizat directorul adjunct al liceului, Valentina Goagă. Aceasta a menţionat că se cunoaşte situaţia încă de la începutul lunii mai, când mai mulţi copii au întrebat conducerea şcolii de ce la alte bănci au intrat alocaţiile copiilor, iar la Romexterra, nu. „Atunci am sunat la bancă şi au spus că în două zile le intră banii în cont de la Direcţia Muncii şi apoi pe cardurile copiilor“, a mai precizat Goagă, care a adăugat că „nimeni din şcoală nu a obligat copiii să îşi deschidă carduri la o anumită bancă, ci a fost alegerea fiecăruia“. Alocaţia lunară este de 40 de lei, iar pentru mulţi copii suma poate reprezenta banii de buzunar pe toată luna. În condiţiile în care banii au fost viraţi târziu şi pe trei luni, iar banca mai percepe şi comisioane, beneficiarii finali – copiii – au avut de suferit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII