Acasă Actualitate Constructori fără protecţia muncii

Constructori fără protecţia muncii

Inspectorii de muncă au descoperit firme de construcţii care aveau angajaţi la negru şi care nu le asigurau muncitorilor protecţia necesară.

 

O campanie naţională dedicată firmelor de construcţii s-a desfăşurat recent şi în Dolj, după cum a anunţat ieri Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) judeţean, în cadrul unei conferinţe de presă. Inspectorii de muncă au „vânat“ societăţile de construcţii, unde s-au verificat munca la negru, relaţiile de muncă şi securitatea angajaţilor. Din 20 de firme controlate, la trei sferturi s-au descoperit nereguli mai mari. „Cinci angajatori au fost sancţionaţi pentru muncă fără forme legale, fiind depistate şapte persoane fără contracte de muncă“, a precizat Adriana Bogatoniu, purtătoarea de cuvânt a ITM Dolj. Controlorii de la ITM au descoperit că 15 echipamente tehnice folosite de constructori nu corespundeau condiţiilor de securitate şi au fost oprite din funcţiune. Măsurile luate de inspectorii ITM Dolj i-au obligat pe angajatori să le întocmească lucrătorilor la negru contracte individuale de muncă, să ţină foi colective de prezenţă, să întocmească fişa postului pentru fiecare şi regulamente interne. Instituţia a avut în vizor în special marii constructori, care au lucrări industriale, de drumuri şi poduri, şi mai puţin firmele care fac o construcţie civilă de mici dimensiuni, după cum au afirmat responsabilii din instituţia amintită.

 

Muncă multă, securitate puţină

 

Constructorii nu au scăpat de sancţiuni şi amenzi (acestea din urmă mai mult decât modice: 35.000 de lei, în total) în urma descoperirii a 43 de deficienţe. Angajatorii din construcţii nu prea sunt preocupaţi de evaluarea riscurilor de accidente şi de boală, pentru a şti ce măsuri trebuie să aplice ca să preîntâmpine asemenea cazuri, a precizat inspectorul-şef adjunct al ITM Dolj, Mihai Mohora. „Grav este în construcţii că nu se amenajează corespunzător locurile de muncă pentru lucrul la înălţime, iar schelele nu au un grad mare de siguranţă pentru muncitori. De asemenea, angajatorii nu insistă ca salariaţii să poarte echipamente de protecţie, cum ar fi căştile, în principal, şi centurile, acolo unde este cazul“, a mai spus Mohora.

Acesta a menţionat că, la capitolul securitatea muncii, firmele controlate nu şi-au instruit corespunzător angajaţii, nu au organizat activităţi de prevenire şi protecţie în caz de accidente şi altele.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version