10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVAS, la cuţite cu SIF Oltenia

AVAS, la cuţite cu SIF Oltenia

SIF Oltenia, acţionar minoritar al ACSA, a tot propus Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să schimbe cele 22,06% din titluri cu acţiuni deţinute de stat la alte societăţi. Fără succes, însă.

 

AVAS a respins solicitările SIF Oltenia, recomandând acesteia să găsească, împreună cu Ford, o soluţie privind pachetul de acţiuni. Faptele sunt concludente, dacă ţinem cont că prima solicitare de schimbare a titlurilor deţinute de SIF Oltenia la Automobile Craiova a fost adresată AVAS la începutul lunii martie, la numai câteva zile de când CE soma guvernul român să-şi recupereze cele 27 de milioane de euro de la acţionarii societăţii craiovene.

Potrivit directorului general al Direcţiei Administrare Portofoliu din cadrul AVAS, Gabriel Dumitraşcu, după finalizarea tranzacţiei (Ford a preluat 72,4% din acţiunile Automobile Craiova deţinute de AVAS), SIF Oltenia a transmis autorităţii o listă cu mai multe societăţi la care dorea să primească acţiuni în schimbul participaţiei deţinute la firma craioveană.

Cea de-a doua solicitare de acest fel a fost făcută, potrivit aceleiaşi surse, la începutul lunii aprilie, SIF Oltenia exprimându-şi dorinţa de a prelua pachetul majoritar la Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM), IOR Bucureşti şi titlurile deţinute de AVAS la Cerealcom Constanţa, de 3,65% din capital.

„Cu toate că legea pentru finalizarea privatizării permite AVAS să preia participaţiile deţinute de acţionarii minoritari la Automobile Craiova (şi ulterior să le revândă Ford – n.r.) în schimbul altor titluri la companii din portofoliul instituţiei, noi nu avem nici o constrângere şi nici o iniţiativă în acest sens. Ceea ce prevede legea este ca o ultimă variantă, în cazul în care Ford nu ajunge la un acord cu acţionarii minoritari pentru a prelua participaţiile acestora“, a explicat Dumitraşcu, citat de Mediafax.

Automobile Craiova este deţinută în proporţie de 72,4% de producătorul american de autovehicule Ford, în baza contractului încheiat anul trecut, pentru 57 de milioane de euro. Acţionar minoritar al societăţii craiovene este SIF Oltenia, care deţine 22,06% din capitalul Automobile Craiova. Un simplu calcul arată că partea de plată către stat, impusă de CE, care ar reveni SIF Oltenia, este de 5.956.200 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII