17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞeful APIA Dolj, prins în harababura pământurilor

Şeful APIA Dolj, prins în harababura pământurilor

În satul Mărăcine, din comuna Perişor, nimeni nu ştie pe al cui pământ munceşte. Responsabilii din primărie recunosc cu nonşalanţă că sunt depăşiţi de situaţie şi că nu le mai stă în putere să îndrepte lucrurile. Aşa că cine poate face legea, aşa cum a făcut-o şi Sergiu Drăgancea, director interimar la APIA Dolj.

După ce s-a desfiinţat CAP-ul din Perişor, comisia comunală de aplicare a Legii nr. 18/1991 a trecut la împărţitul pământului. Timp de câţiva ani s-a tot împărţit pământul, în aşa fel încât, după vreo zece ani de activitate, majoritatea cetăţenilor comunei nu reuşeau să intre în posesia terenurilor pe bază de titlu de proprietate şi-l munceau în baza unor adeverinţe. Tot aşa a păţit şi Florea Bârlă, din satul Mărăcine, care, după ce şi-a recuperat pământul lui şi al soacrei sale, l-a lăsat pentru o perioadă într-o asociaţie, după care l-a retras să-l muncească singur. Omul şi-a văzut liniştit de treburi, a arat, a semănat şi a cules până în 2004. Atunci, consăteanca sa, Cornelia Drăgancea, i-a pus în vedere să părăsească terenul pentru că ea a primit titlul de proprietate, în care scrie negru pe alb că este proprietara celor şase hectare pe care le muncea Bârlă de atâţia ani. La puţin timp după obţinerea titlului de proprietate, consăteanca sa l-a dat în judecată pe Bârlă şi, neobţinând o hotărâre favorabilă, a făcut recus.

Lucrurile s-au mai plimbat între instanţă şi Parchet, căci era vorba de un dosar penal, până când cea care a iniţiat procesul, Cornelia Drăgancea, nu s-a prezentat la două termene consecutive, iar procesul a încetat. Bârlă a muncit în continuare pământul până în primăvara acestui an, când fiul Corneliei, nimeni altul decât actualul director interimar al APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, a trimis un „comando“, cum spun oamenii din sat, şi i-a arat bătrânului grâul abia pus în pământ.

 

Lupul, paznic la oi

 

Ca în fiecare an, Florea Bârlă, care avea utilajul lui, s-a grăbit să semene grâul. A răsărit, omul s-a declarat mulţumit că va avea ce treiera în 2008, dar bucuria nu l-a ţinut decât până în luna martie a acestui an. „De mai mult timp, Cornelia Drăgancea ne zicea să-i vindem noi pământul de la Cerăceanu, dar de fiecare dată noi refuzam. Ne-a rugat să facem schimb, dar tot degeaba, că n-am vrut. Atunci mi-a trimis vorbă că tot ne ia pământul şi, când au venit liberalii la putere, fiul său, actualul director al APIA Dolj, Sergiu Radu Gelu Drăgancea, a trimis cinci jandarmi, doi subalterni şi un tractorist de la fermierul francez de la Tărnava şi ne-a arat grâul de pe 5 ha. Când tractoristul Mohora a trecut pe la poarta noastră şi l-am întrebat unde se duce, mi-a zis că se duce să-mi întoarcă grâul. Eu m-am repezit la Perişor, am luat doi poliţişti şi m-am dus la faţa locului, unde ăia îmi întorceau grâul că aşa au primit ordin. Poliţiştii au văzut, iar eu am făcut plângere la Parchet şi de atunci tot aştept să mi se facă dreptate. Eu sunt om bătrân, de 80 de ani, şi nu puteam să mă pun cu ăia care erau mulţi. El crede că, dacă e director, e tare şi mare, dar eu ştiu că lege este şi pentru el. Ştie şi primăria ce mi-a făcut!“, a spus Florea Bârlă.

Oamenii din sat ştiu multe, dar nu vor să se pună rău cu directorul APIA. Bătrânii sunt mai slobozi la gură pentru că nu mai au mare lucru de pierdut. „A pierdut grâul că a venit banditul de Drăgancea şi i-a arat lui Florea terenul. E crimă ce a făcut el şi are de gând să facă aşa cu fiecare dintre noi cât mai este la putere. Şi ta-său a fost la fel când era primar comunist la Perişor, iar ăsta, fiu-său, se dă mare liberal. Vrea moşia toată! Eu nu am nici o nevoie, că mai am o palmă de viaţă“, a spus Nicolae Tacu, de 83 de ani, consătean cu protagoniştii acestui scandal.

 

Perpendicular nu-i totuna cu paralel

 

Cornelia Drăgancea, cea care deţine singură sau împreună cu soţul trei titluri de proprietate emise toate în aceeaşi zi şi în acelaşi an, 2004, crede că dreptatea este de partea ei.

„Am arat că aşa am vrut. Era terenul nostru şi-i spuseserăm de mai mulţi ani să se dea la o parte că noi am primit titluri de proprietate în tarlaua 81, unde ne-a ocupat el terenul. Eu nu zic că nu l-a muncit el de la spartul colectivului, dar s-a terminat. Acum este al nostru. L-am dat în judecată şi am fost bolnavă, de aceea nu m-am prezentat. El a intrat peste noi cu 3,5 ha teren, iar noi am plătit impozit pe 6 ha, în condiţiile în care trei le muncea el. După ce i-am arat grâul, n-am pus nimic, că e treaba mea ce fac cu pământul meu. Poate să crească pălămida pe el. Nu contează cine l-a arat sau cine a dispus să se are. E al meu“, a spus Cornelia Drăgancea.

În realitate, dreptate nu are nici una dintre părţi în ceea ce priveşte poziţionarea terenului atât de disputat. Primăria Perişor are altă variantă, e drept, năucitoare, pe care o expune cu nonşalanţă prin intermediul funcţionarilor ei.

„De fapt, în tarlaua 81, unde se ceartă Drăgancea cu Bârlă, eu ştiu că pământul este împărţit perpendicular pe şosea, iar ei toţi muncesc terenul paralel cu şoseaua. Este drept că Bârlă nu are terenul acolo. În titlul lui, terenul este în altă tarla, mai spre Giubega. Timp de patru ani de când are titlul de proprietate, ar fi trebuit să reglementeze situaţia prin instanţa de judecată pentru că noi nu mai putem face nimic. Într-adevăr, Drăgancea nu trebuia să-i are cultura de grâu şi, când l-am întâlnit, i-am zis că trebuia să-l lase să treiere, dar este treaba lor. A venit poliţia şi ne-a cerut documente, dar eu nu pot să fac nimic“, a spus Maria Chipirlin.

 

Într-o palmă de viaţă

 

Nacea Ecaterina, cel mai vechi funcţionar din primărie, spune că nimeni nu a ţinut cont de nimic şi toată lumea şi-a luat pământul unde a vrut. „Ei au avut pământul la o asociaţie, iar când şi l-au retras, l-au luat fiecare unde a vrut n-au mai ţinut cont de nimic. Nici unul nu munceşte pământul pe care-l are poziţionat pe titlu de proprietate. Atunci, în 2004, am completat şi noi actele repede, că, dacă nu ne făceam norma, nu ne dădeau salariile, care sunt şi aşa mici. După mine, nici Drăgancea, nici Bârlă nu au dreptate că proprietăţile sunt invers decât muncesc ei. Bârlă nu are în tarlaua 81, aşa că trebuie să vină la primărie să plătească 30 de lei şi să ia comisia să-i arate unde are terenul“, a spus funcţionara Nacea.

Mai mult, Florea Bârlă deţine un titlu al soacrei sale, în care scrie negru pe alb că în partea de nord, în tarlaua 81, aceasta se învecinează cu el. În mod normal, şi pe titlul lui Bârlă ar fi trebuit să figureze soacra ca vecină pe partea de sud, dar primăria n-a mai vrut să-l facă vecin cu soacra, ci a preferat să-l facă vecin cu alţi cetăţeni din Perişor. Aşa se face că bietul Bârlă figurează că în unele acte este vecin cu soacra, iar în altele, că nu este vecin cu ea.

Dacă lucrurile stau aşa şi nu avem nici un motiv să nu-i credem pe funcţionari, atunci, unul din posibilele scenarii ar fi: Bârlă a muncit un teren pe care nu avea acte de proprietate. Drăgancea are acte de proprietate în tarlaua 81, dar a arat o cultură care pe titlurile de proprietate aparţine altor cetăţeni deoarece arătura s-a executat paralel cu şoseaua, şi nu perpendicular cum scrie în titlu. Tot Drăgancea este cel care a distrus o cultură care nu-i aparţinea, dar pe care o revendică Bârlă. Am vrut să ne lămurim şi noi cum stau lucrurile, încercând să-l contactăm pe directorul Sergiu Drăgancea, dar ne-a fost imposibil să-l găsim“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII