16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJoaca de-a plata la Electroputere

Joaca de-a plata la Electroputere

Ieri a expirat termenul de şase luni până la care saudiţii de la Al Arrab trebuia să vireze în conturile societăţii 37 de milioane de euro. Asigurarea banilor este clauză de reziliere a privatizării. Oficialii Electroputere se contrazic în declaraţii în privinţa plăţii.

 

 

 

Contractul de privatizare a Electroputere Craiova ar putea fi la această oră nul de drept, dacă se dovedeşte că firma saudită Al Arrab Contracting Company nu a virat până aseară, în conturile societăţii oltene, 37 de milioane de euro, aşa cum se angajase la preluarea pachetului majoritar de 62,8% din acţiuni. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Al Arrab trebuia să facă această infuzie de capital în cel mult şase luni de la preluarea efectivă a fabricii. Termenul a expirat ieri. „Contractul de privatizare are un pact comisoriu de gradul patru. În cazul în care infuzia de capital nu se face în termenul stabilit, contractul de privatizare devine nul de drept“, a explicat Adriana Tran, reprezentanta AVAS. Ieri, responsabilii din cadrul Electroputere nu ştiau nimic de intrarea banilor în conturi. „Nu ştiu nimic şi, oricum, nu pot spune“, ne-a evitat elegant Cornel Nica, directorul economic al unităţii. Zilele trecute, Nica spunea cu certitudine că banii nu au intrat în conturi.

 

Fapte contradictorii

 

Pe de altă parte, iordanianul Fathi Taher, preşedintele CA al Electroputere, a declarat ieri agenţiei de presă NewsIn că patronatul a făcut deja infuzia de capital convenită cu AVAS, în mai multe etape, pe parcursul ultimelor şase luni. „Banii au intrat, conform contractului, în societate, în mai multe tranşe, după necesităţile acesteia“, a spus Taher. „Este un subiect închis, banii au intrat de mult. Noi vrem ca în cel mult o lună să mai băgăm 40 de milioane de euro în fabrică, pentru că este nevoie de bani. Dar ce credeţi, că am luat întreprinderea să ne uităm la ea?“, a declarat Fathi Taher pentru GdS. Din declaraţiile lui Nica şi ale lui Taher, reiese că unul dintre ei dezinformează. Ori Nica nu ştia că Taher a făcut infuzia de capital în tranşe, ori Taher nu a plătit banii. Numai cei implicaţi ştiu adevărul. AVAS aşteaptă o dovadă referitoare la plată până pe 24 iunie, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei statului. Autoritatea precizează că investitorul şi-a îndeplinit celelalte obligaţii scadente, conform contractului de privatizare: plata preţului pachetului de acţiuni şi a datoriilor către AVAS, precum şi prezentarea garanţiilor pentru investiţii.

 

Datorii în tranşe

 

Electroputere Craiova nu şi-a plătit, însă, până acum datoria către bugetul local, în valoare totală de patru milioane de euro. „Astăzi (ieri – n.r.) au plătit 300.000 de euro şi cu asta s-a lichidat prima tranşă de un milion de euro. Mai rămân de plată trei milioane. Până pe 20 mai mă voi întâlni cu conducerea societăţii, pentru a vedea ce au de gând“, a declarat Ioan Văcariu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova.

Societatea craioveană are deja sechestru asiguratoriu pe stadionul din cartierul Valea Roşie, iar acum o săptămână a fost ameninţată cu blocarea conturilor.

 

"Banii au intrat, conform contractului, în societate, în mai multe tranşe, după necesităţile acesteia. Noi vrem ca în cel mult o lună să mai băgăm 40 de milioane de euro în fabrică, pentru că este nevoie de bani. Dar ce credeţi, că am luat întreprinderea să ne uităm la ea?".

Fathi Taher

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU