16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVosganian are o soluţie de reducerea a accizei la motorină

Vosganian are o soluţie de reducerea a accizei la motorină

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, îi va prezenta săptămâna viitoare ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, o soluţie de reducere a accizei la motorina folosită în agricultură.

"Voi prezenta săptămâna viitoare ministrului Agriculturii (Dacian Cioloş – n.r.) o soluţie pentru reducerea accizei la motorină pentru agricultori", a declarat azi Vosganian.

Agricultorii sunt nemulţumiţi de costurile cu motorina şi au solicitat ca acestea să fie reduse, prin creşterea subvenţiei sau reducerea accizei.

Sumele acordate fermierilor de Ministerul Agriculturii nu pot fi majorate, întrucât nivelul subvenţiei, de un leu pe litru, este cel notificat la Bruxelles, şi nu poate fi modificat.

Vosganian a declarat la începutul lunii martie că ministerul va propune soluţii avatajoase pentru subvenţionarea motorinei.

"Vom prezenta o notă în şedinţa de Guvern, în care am asumat angajamentul de a propune cea mai favorabilă soluţie potrivit reglementărilor europene. Agricultura românească va avea clauza agriculturii celei mai favorizate în contextul Uniunii Europene şi noi, de la Ministerul Economiei, vom asigura finanţarea ca preţul la motorină să fie avantajos pentru agricultură şi, în acest fel, să uşureze sarcina producătorilor agricoli", a spus Vosganian la acea dată.

El nu a precizat măsurile pe care Executivul le va aproba pentru preţul motorinei, dar ministrul Agriculturii a arătat, tot la începutul lunii martie, că a cerut Ministerului Economiei reducerea accizelor la motorină, iar reprezentanţii instituţiei au promis că vor prezenta "o propunere care poate fi suportată".

Acciza la motorină a fost majorată la 1 ianuarie cu 5,6%, la 325 euro/tonă, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS