14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreditul pe card, avantaje şi dezavantaje

Creditul pe card, avantaje şi dezavantaje

Împrumutul pe card este uşor de obţinut şi de folosit deoarece banii sunt la dispoziţie oricând doriţi şi-i puteţi folosi şi pune la loc oricând. Acesta este disponibil în două variante – overdraft sau descoperire de cont (valoarea sa este un multiplu al veniturilor salariale încasate pe cardul respectiv) şi card de credit (limita împrumutului este obţinută exclusiv pe baza analizei bonităţii solicitantului). Avantajul acestora este că sunt purtătoare de dobândă doar atunci când folosiţi banii.

 

Credit cu dobândă zero

 

Mai mult decât atât, cardul de credit beneficiază de o perioadă de graţie de până la 60 de zile. „Acest tip de împrumut îi stimulează pe cei care vor să facă rulaj. Avantajul este că are o perioadă în care, dacă-l acoperă integral, posesorul său este scutit de dobândă“, au precizat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova.

Condiţia este să folosiţi cardul de credit pentru plata la comercianţi. În caz contrar sau dacă folosiţi banii dintr-o descoperire de cont, sumele respective sunt purtătoare de dobândă, care este mai mare decât cea aplicată la creditul de nevoi personale. De aceea, este foarte bine ca înainte de a lua un astfel de împrumut să ştiţi ce vreţi. „Dacă sunteţi o persoană care, atunci când s-a văzut cu o limită de credit în buzunar, foloseşte banii imediat şi îi ţine ocupaţi luni bune, ar fi mai bine să vă orientaţi către un credit obişnuit. Dacă însă ştiţi că îi folosiţi doar când aveţi nevoie şi îi puneţi la loc în perioada de graţie, cardul de credit este avantajos deoarece aveţi costuri zero“, au precizat surse autorizate din altă bancă.

Gradul de îndatorare depinde şi de creditul pe card

 

Indiferent cât sunt de tentante şi de costurile lor, aceste credite vă afectează în momentul în care vreţi să faceţi alt tip de împumut, deoarece angajamentele de plată ce decurg din folosirea acestor carduri influenţează gradul de îndatorare a clientului.

Determinarea obligaţiei lunare (rata) din împrumuturile pe card se face prin aplicarea unui procent (variază, în funcţie de bancă, între 1 şi 5%) la limita aprobată sau la dobânda percepută. Acest procent diferă atât în funcţie de moneda creditului, cât şi de banca emitentă (dacă respectivul card a fost emis de aceeaşi bancă la care se solicită noul credit, procentul e mai mic). De asemenea, unele unităţi aplică un procent diferit la sumele împrumutate pe cardurile de credit şi la sumele împrumutate prin descoperire de cont.

 

Povara cardului de credit, simţită de cei cu venituri mici şi medii

 

Dacă banca va aplica 2%, un client cu o limită de card de credit de 4.000 de lei va plăti lunar 80 de lei, ceea ce înseamnă că unitatea respectivă consideră limita aprobată drept credit fără dobândă cu o perioadă de rambursare de aproape patru ani. Cei 80 de lei vor fi luaţi în considerare în calculul obligaţiei lunare de plată, indiferent dacă suma de 4.000 de lei este sau nu folosită, ceea ce înseamnă că banii împrumutaţi pe card vă limitează accesul la împrumuturi mai mari. Povara cardului de credit este simţită de cei cu venituri mici şi medii. Situaţia este cu atât mai rea în cazul posesorilor de carduri co-branded (oferite de bănci şi de IFN-uri în colaborare cu anumiţi parteneri – benzinării, companii aeriene, lanţuri de magazine etc.), pentru că unele dintre ele permit o limită mult prea mare de împrumutare. „Orice limită de credit aprobată se ia în calcul, indiferent de provenienţa ei. Cardurile de credit care nu pot fi folosite decât în anumite magazine pot bloca accesul la un credit mai folositor“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Soluţia propusă de bancheri pentru cei care vor împrumut după ce şi-au luat card este să închideţi cardul de credit (să renunţaţi la el) şi să-l redeschideţi după ce vi se aprobă noul împrumut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS