8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenţii români îşi cumpără diplomele

Studenţii români îşi cumpără diplomele

Tinerii români sunt insuficient pregătiţi pentru a urma cursuri superioare, iar tot mai mulţi dintre ei aleg să-şi plătească studiile pentru a obţine, în final, o diplomă, arată datele statistice şi un studiu al Fundaţiei Soros.
81 la sută dintre profesorii universitari români consideră că studenţii sunt insuficient pregătiţi. Ei susţin că unul dintre motivele principale ale acestui nivel slab de pregătire este numărul mare de locuri cu taxă pe care le oferă unităţile de învăţământ superior, pentru a-şi creşte veniturile.
În prezent, facultăţile de stat au, în medie, de două ori mai multe locuri cu taxă decât subvenţionate, în condiţiile în care la primele se intră mai uşor. Creşterea cererii pentru studii plătite este evidenţiată şi de datele privind instituţiile particulare de învăţământ superior. Numărul studenţilor Universităţii „Spiru Haret“ – peste 200.000 în prezent – este de patru ori mai mare decât în 2004, făcând din această universitate cea mai mare instituţie de învăţământ din Europa.
La „Spiru Haret“ au fost admişi, în anul universitar 2007-2008, 123.000 de candidaţi, dublu faţă de anul trecut.
Prin comparaţie, în 2007-2008, la facultăţile din Universitatea Bucureşti – una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ superior din ţară – au fost 4.079 de locuri la buget şi 4.700 cu taxă. Altfel spus, numărul studenţilor care îşi plătesc studiile la „Spiru Haret“ este de 30 de ori mai mare decât cel al candidaţilor intraţi pe locurile subvenţionate de stat, la Universitatea Bucureşti.
Până în prezent, 85.000 de persoane au absolvit cursurile Universităţii „Spiru Haret“, iar pentru anul acesta instituţia estimează că 40.000 de studenţi vor primi diplome de licenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII