10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCod portocaliu: Pericol de avalanşe în Munţii Făgăraş

Cod portocaliu: Pericol de avalanşe în Munţii Făgăraş

În condiţiile apropiatei mini-vacanţe de 1 mai, Ministerul Mediului informează asupra pericolului de avalanşe de mare amploare în Munţii Făgăraş, astfel că s-a instituit avertizare de cod portocaliu, în timp ce în Munţii Bucegi şi-n Masivul Postăvaru fiind riscuri de avalanşe de zăpadă umedă s-a instituit avertizare de cod galben.
În Munţii Făgăraş, zăpada este umezită, dar în interior mai există cruste de gheaţă, cu duritate crescută. În zona înaltă, la peste 2.000 de metri, pe pantele înclinate, încărcarea suplimentară a zăpezii cauzată de precipitaţii care vor cădea poate favoriza declanşarea spontană a avalanşelor de zapadă, de dimensiuni în general medii, au anunţat astăzi specialiştii din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD).
"În unele cazuri, acestea pot antrena şi straturile aflate dedesubt, ducând la declanşarea de avalanşe de mare amploare", precizează MMDD.
În Munţii Bucegi, la peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă este umezit în special pe versanţii sudici, având şi o zonă cu rezistenţă scăzută în interior.
"Precipitaţiile vor duce la supraîncărcarea cu apă a stratului, crescând riscul declanşării de avalanşe spontane de zăpadă umedă, din care pot antrena o parte mai mare din strat. Riscul declanşării va fi amplificat de trecerea turiştilor cu/fără schiuri sau ruperea unor cornişe, riscul fiind moderat (cod galben)", spune sursa citată.
Totodată, în Munţii Bucegi la altitudini mai mici de 1.800 de metri şi în Masivul Postăvaru, stratul de zăpadă este scăzut şi umezit în întregime. Spontan se pot produce scurgeri şi avalanşe de zăpadă umedă pe unele pante suficient de înclinate, riscul fiind amplificat la supraîncarcare, mai arată MMDD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS