10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate3.000 de morţi anual, pe şoselele din România

3.000 de morţi anual, pe şoselele din România

România se situează în statistici pe ultimul loc în Europa, ca siguranţă a circulaţiei pe şosele.

Asociaţia pentru Siguranţa Rutieră (ASR) a făcut publică ieri o statistică alarmantă, potrivit căreia, pe şoselele din România, mor anual aproximativ 3.000 de persoane, sunt în jur de 7.000 de răniţi grav, iar costurile economice şi sociale ale accidentelor depăşesc 2% din PIB.

„Gradul de severitate a accidentelor plasează România pe ultimul loc în Europa, ca siguranţă a circulaţiei, cu o medie de o persoană decedată la trei persoane grav rănite, mult peste media europeană, de un mort la 40 de răniţi. Ţara noastră se află chiar şi în urma Rusiei, Ucrainei sau Bulgariei, cu rapoarte de un mort la şase-opt răniţi grav. Asta ca să nu mai vorbim de ţările cu traficul cel mai sigur din Europa: Marea Britanie (un mort la 93 de răniţi în accidente), Germania (un mort la 63 de răniţi), Austria şi Italia (cu un decedat la 53 de răniţi). Din 1990 şi până azi, şoselele din România au facut mai multe victime decât un război: peste 40.000 de morţi şi sute de mii de răniţi“, a declarat preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), Marian Nedelescu, citat de NewsIn.

 

Şapte morţi pe zi

 

În România, numărul accidentelor a crescut cu 50%, iar riscul de deces în accidente rutiere este de 68%, adică de şapte ori mai mare decât în Marea Britanie.

Asociaţia pentru Siguranţa Rutieră, care cuprinde mai multe ONG-uri, printre care şi AVAC, a constatat, în urma unor studii statistice, că numai în primul trimestru al acestui an au murit zilnic, în accidente rutiere, 6-7 persoane, în timp ce alte 10-15 au fost rănite grav.

De la începutul anului şi până în prezent, numai sâmbăta şi duminica s-au produs 358 de accidente rutiere. De exemplu, sâmbătă au avut loc în ţară 26 de accidente grave care s-au soldat cu şapte morţi şi trei răniţi, iar duminică, 82 de accidente soldate cu 20 de morţi şi opt răniţi.

„Este revoltător că am ajuns ca România să fie singura ţară unde numărul accidentelor nu mai scade, ci creşte vertiginos“, a spus vicepreşedintele AVAC, Adrian Ionescu.

 

Cauza: drumurile proaste

 

Vicepreşedintele AVAC a subliniat, în cadrul conferinţei de presă de ieri, că printre cauzele producerii accidentelor se numără viteza neadaptată la condiţiile de drum, starea precară a siguranţei rutiere în România şi mai ales a drumurilor.

„Centura Ploieşti Vest trebuia să se termine, Autostrada Soarelui este reabilitată atât de bine, încât drumul este numai valuri – valuri, centura Sibiului nu este nici la această oră finalizată şi, în plus, nimeni din CNADNR nu a fost nici măcar mustrat“, susţine reprezentantul AVAC.

Reprezentanţii ASR au cerut ca din Compania Naţională a Drumurilor Naţionale din România (CNADNR) să fie demise toate persoanele responsabile de siguranţa rutieră. De asemenea, aceştia au menţionat faptul că nu există comunicare între Compania Naţională a Drumurilor Naţionale din România şi ceilalţi factori implicaţi în siguranţa rutieră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU