17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Sănătăţii nu vrea să scumpească medicamentele la presiunea distribuitorilor

Ministerul Sănătăţii nu vrea să scumpească medicamentele la presiunea distribuitorilor

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat astăzi că preţurile medicamentelor nu vor fi reactualizate înainte de 1 iunie, în ciuda solicitărilor venite de la importatorii şi distribuitorii care, în semn de protest, vor închide, vineri, depozitele cu produse farmaceutice.
"Nu vom ceda şantajului şi ameninţărilor venite din partea importatorilor şi distribuitorilor. Dacă ei au anunţat că vor închide, pentru o zi sau mai multe, depozitele cu medicamente, este decizia lor. Pot da asigurări că spitalele şi farmaciile nu vor avea de suferit din pricina asta, pentru că sunt obligate să-şi asigure stocul necesar pentru o perioadă de cel puţin trei săptămâni", a precizat ministrul Sănătăţii.
Cele mai mari nemulţumiri pentru neactualizarea preţurilor la medicamente vin, în opinia lui Nicolăescu, din partea distribuitorilor, deoarece aceştia nu mai beneficiază de reduceri importante la cumpărare. "Recalcularea preţurilor acum ar înseamna automat scumpirea medicamentelor şi nu vrem să facem asta de dragul celor care vor să câştige mai mult", consideră ministrul.
Potrivit lui Nicolăescu, reprezentanţii importatorilor şi distribuitorilor de medicamente sunt aşteptaţi la minister, după Paşte, pentru discuţii privind reactualizarea preţurilor, însă, în niciun caz, aceasta nu se va produce mai devreme de 1 iunie. "Dacă vor ajunge să pună efectiv în pericol aprovizionarea spitalelor şi farmaciilor cu medicamente, am putea modifica legislaţia pentru a sancţiona astfel de situaţii şi pe cei care le produc, mergând până la retragerea autorizaţiilor", a mai spus ministrul Sănătăţii, citat de NewsIn.
Distribuitorii de medicamente din România au anunţat că îşi vor închide astăzi depozitele, timp de 24 de ore, în semn de protest faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a nu reactualiza, din aprilie 2007, preţurile medicamentelor, deşi, potrivit legii, acest lucru se poate face la fiecare trei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS