24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariaţii, acţionari la Complexul Energetic Craiova

Salariaţii, acţionari la Complexul Energetic Craiova

În planurile de privatizare ar intra repartizarea unui pachet de 8% din acţiuni către salariaţi. 14-15% vor merge la bursă, pentru finanţarea investiţiilor de mediu, iar restul va fi vândut unui investitor strategic.

 

Salariaţii Complexului Energetic (CE) Craiova ar putea cumpăra acţiuni la societate după modelul Petrom, a declarat ieri, pentru GdS, Ion Dinulescu, directorul general al complexului. Potrivit lui Dinulescu, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cea prin care statul deţine pachetul majoritar de 72,88% din acţiunile CE Craiova, intenţionează să scoată pe piaţă societatea în două trepte, proces care include listarea la bursă a unui pachet minoritar de acţiuni şi privatizarea restului, cu un investitor strategic, fiind prevăzut şi procentul pentru salariaţi. „Au existat câteva discuţii despre modul în care se va face această privatizare. În prima fază, va fi scos la bursă un pachet de maximum 15% din capitalul social al societăţii. Şi acest lucru se va face însă în trepte. Ulterior, pachetul rămas va fi privatizat cu un investitor strategic. În acest proces, se va păstra opt la sută din capitalul social pentru salariaţi“, a declarat directorul. Pe de altă parte, ministrul economiei şi comerţului, Varujan Vosganian, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, cu prilejul unei vizite la Craiova, că unitatea nu face parte din planurile privind crearea unei societăţi naţionale a energiei. În schimb, în noua mega- structură vor fi incluse CE Turceni şi CE Rovinari.  

Complexul nu face faţă cheltuielilor de mediu

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a unui pachet de acţiuni se face cu scopul finanţării investiţiilor de mediu asumate cu UE, cheltuielile necesare fiind imposibil de suportat din surse proprii şi credite bancare. „Trebuie să investim peste 400 de milioane de euro, dar nu putem face rost în totalitate de aceşti bani. Bursa a fost aleasă pentru finanţarea unei părţi de investiţii. Se doreşte atragerea unei finanţări de 55-60 de milioane de euro, prin listarea la bursă a unui pachet de 14-15% din capitalul social“, a spus, la rândul său, liderul sindical Costel Mitruţ. Potrivit programului de conformare asumat cu UE, sucursala Işalniţa a CE Craiova trebuie să investească, până în 2012, 307 milioane de euro pentru reducerea emisiilor de gaze nocive în aer. La acestea se adaugă ameliorarea poluării în apă (25.000 de euro), sol (30.000 de euro) şi pentru gestiunea deşeurilor (60.000 de euro). Sucursala Craiova II Şimnic are un program mai scurt, eşalonat până în 2010. Pentru ameliorarea calităţii aerului sunt prevăzute cheltuieli de peste 108 milioane de euro, urmând ceilalţi factori: apă (2,8 milioane de euro), sol (50.000 de euro), deşeuri (30.000 de euro) şi zgomot (130.000 de euro). În total, CE Craiova trebuie să investească 418 milioane de euro. În prezent, pachetul majoritar de 72,88% din acţiunile CE Craiova este deţinut de stat, prin AVAS. Fondul „Proprietatea“ deţine şi el 24,98% din acţiuni, iar falimentara ICM SA – 2,13%, în contul unor creanţe comerciale pentru cărbunele livrat.

Consultantul statului pentru listarea la bursă este compania Deloitte România. CE Craiova nu are decât o singură carieră minieră în administrare, ceea ce îi asigură doar zece la sută din cărbunele necesar, restul fiind cumpărat în mare parte de la SNLO – acesta fiind produs la Exploatarea Minieră de Carieră (EMC) Motru. Reprezentanţii CE Craiova susţin că materia primă achiziţionată de aici este cu 30% mai scumpă decât costurile reale de producţie, ceea ce se reflectă în costul produsului finit livrat populaţiei. În consecinţă, CE Craiova îşi dispută EMC Motru cu SNLO. Liderul sindical Costel Mitruţ susţine că AVAS face demersuri susţinute pentru repartizarea acestei mine. „Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a fost recent la Craiova şi ne-a promis că va iniţia un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repartizarea acestei mine“, a mai declarat Mitruţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU