12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePosibila alianţă cu PC încinge spiritele în PSD

Posibila alianţă cu PC încinge spiritele în PSD

Mai mulţi lideri PSD, printre care şi Victor Ponta, nu sunt de acord cu o alianţă cu PC, subiectul principal al Consiliului Naţional de miercuri, în vreme ce Vasile Dâncu crede că înţelegerea se va parafa pentru că "nu putem să nu luăm în calcul nevoia de televiziuni a poporului român".

Vicepreşedintele Victor Ponta a declarat pentru NewsIn că se împotriveşte, la fel ca în 2004, unei alianţe cu PC. "Această alianţă o să fie benefică pentru două-trei persoane şi o să sacrificăm tot partidul pentru interesele lor", a declarat Ponta. El a spus că în BPN nu s-a făcut nicio informare despre negocierile cu PC şi ce presupune o alianţă cu acest partid şi că a aflat, ca de obicei, de acest subiect din presă. "Nu am discutat în BPN-ul de luni despre acest subiect. Dacă se va supune la vot la acest Consiliu, eu voi vota împotrivă, dar la PSD nu mai contează cum votezi. Din fericire, am memorie şi ştiu ce a făcut PC după ce a intrat în Parlament, deci nu pot decât să mă opun", a adăugat Ponta.  

O părere similară are şi Ioan Munteanu, liderul PSD Neamţ. Acesta a precizat pentru NewsIn că sâmbătă în cadrul unui comitet executiv al organizaţiei, s-a decis ca organizaţia, prin cei 23 de delegaţi în Consiliul Naţional, să voteze împotriva unei alianţe cu PC, dacă se supune la vot. "Asta nu înseamnă că noi nu vom respecta decizia majorităţii care poate să decidă o alianţă cu PC", a adăugat Munteanu. El a mai spus că organizaţia nu poate uita că a fost "forţată" să cedeze în 2004 un loc de senator către PC. "Dar nu acesta a fost lucrul cel mai rău, ci ceea ce PC a făcut după ce a intrat în Parlament, adică a intrat în guvern cu cei de dreapta", a mai argumentat Munteanu.

De altfel, cele mai reticente faţă de o alianţă cu PC sunt filialele din Moldova, cele mai puternice electoral ale PSD. Acestea nu pot uita "trădarea" PC, susţin lideri ai PSD. În plus, o primă discuţie despre alianţa cu PC a avut loc în CEx-ul de vineri, în care unii lideri moldoveni, în principal Dumitru Buzatu de la Vaslui, au spus că ei nu sunt de acord cu apropierea de partidul Danielei Popa şi că PSD ar trebui să meargă singur la toate alegerile.

Potrivit unor surse, nici filialele din Ardeal nu sunt prea încântate de o alianţă cu PC. Vasile Dâncu, liderul de la Cluj, a declarat şi el pentru NewsIn că există reticenţe printre liderii de filială faţă de PC, dar că părerea lui e că se va vota în Consiliul Naţional această alianţă. "Nu putem să nu luăm în calcul nevoia de televiziuni a poporului român", a spus Dâncu ironic. El a adăugat că această alianţă va fi mai degrabă una politică decât electorală în condiţiile votului uninominal. "Nu ştiu cum îi putem ajuta noi când se va candida uninominal", spune Dâncu. Pe de altă parte, şi Adrian Năstase a recunoscut marţi pe blogul său că o alianţă cu PC este un proiect nepopular în PSD, dar care ar avea o anumită utilitate.

Alţi lideri ai PSD spun că nici nu ştiu ce poate oferi partidul celor de la PC. "Noi ştim ce primim, adică acces la nişte televiziuni, însă ce le dăm? nişte colegii pe care nu le vrem?", spune, sub anonimat un pesedist. Acelaşi lider spune că, în cel mai bun caz pentru PC, acesta va primi câteva locuri în colegiile în care au organizaţii cât de cât puternice, precum Galaţi. "Dar cum facem? Candidăm pe liste comune sau ne înţelegem pe sub masă să nu ne punem noi candidaţi?", se mai întreabă acesta. Alţi lideri din BPN spun că o alianţă cu PC a fost negociată iar peste capul partidului şi că Geoană s-a lăsat iar "angajat în combinaţiile lui Viorel Hrebenciuc şi ale lui Mitrea". Cert este însă că PSD aşteaptă să vadă ce scor va face PC la locale pentru a încheia viitoarea înţelegere. În plus, alianţa cu PC ar fi una strategică, susţin alţi pesedişti, arătând că PSD "ia PC-ul de frică să nu i-o ia altcineva înainte" şi pentru că speră să strângă cât mai multe voturi în Parlament în cazul în care are pretenţia să facă Guvernul.

Conducerea PC a fost mandatată de Consiliul Naţional să negocieze cu PSD o alianţă preelectorală pentru alegerile parlamentare, opţiunile în ceea ce priveşte PNL rămânând deschise, a anunţat marţi preşedintele PC, Daniela Popa. În PSD, o decizie în acest sens va fi luată la Consiliul Naţional, programat pentru miercuri seară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS