17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrum sechestrat din domeniul public

Drum sechestrat din domeniul public

http:http://www.youtube.com/watch?v=g-RboevAGec

Să vezi şi să te cruceşti. Un localnic din Coşoveni a sechestrat un drum stradal de ani buni, l-a împrejmuit şi şi-a tras mândreţe de garaj şi boltă de viţă-de-vie, spre disperarea vecinilor. Primarul comunei se face că plouă, deşi Prefectura Dolj l-a tras de mai multe ori de mânecă să rezolve problema.

 

Aurel Vătăman demonstrează că instituţiile statului sunt neputincioase atunci când vine vorba de aplicarea legii. Timp de 17 ani, Aurel le-a dat cu tifla atât Primăriei Coşoveni, cât şi prefecturii. Ce s-a întâmplat de fapt? Văzând că pământul de lângă casa lui e liber, Vătăman a pus ochii pe terenul cu o lungime de aproximativ 80 de metri, pe care l-a transformat în propria curte. Aici, omul şi-a construit un garaj şi a plantat viţă-de-vie, că, deh, aşa îi şade bine omului gospodar de la ţară. Nu l-a interesat că pământul respectiv era, de fapt, un drum stradal, pe care oamenii din comună îl foloseau pentru a ajunge de la uliţa principală la biserică. După câţiva ani, unul dintre vecinii săi nu a mai suportat situaţia şi s-a plâns autorităţilor. „Uliţa aceea a fost donată bisericii în urmă cu o sută de ani de fratele bunicului meu, pentru a-i ajuta pe oameni să ajungă mai repede la biserică. Şi el ce face? O ia ca pe propria moşie şi pune gard. Am fost la toate autorităţile, la guvern, la preşedinţie, o să mă duc şi la Consiliul Europei, dar nu îl las să-şi bată joc de noi în halul ăsta. Iar primarul nu face nimic“, se plânge Marin Popa, un bătrân de peste 80 de ani, care îşi plimbă bătrâneţile încercând să facă dreptate locuitorilor din comună.

IJC ameninţă cu amenda

Prima sesizare împotriva lui Vătăman a venit în 2004. Prefectura a plecat în control şi a constatat că bătrânul avea dreptate. Prefectul de la acea vreme i-a trasat sarcină primarului Dumitru Ilie să pună lucrurile la punct. Acesta nu a luat însă nici o măsură. Patru ani mai târziu, uliţa comunei era tot în curtea consăteanului său. Au urmat alte sesizări trimise Prefecturii Dolj, care a chemat în control Inspectoratul Judeţean în Construcţii. Potrivit procesului-verbal din 23 ianuarie 2008, inspectorii au constatat că Vătăman ocupă ilegal drumul stradal 2654 şi că bărbatul nu a putut prezenta nici un document referitor la dreptul de proprietate asupra construcţiei. După ce prefectura îi ceruse primarului cu patru ani în urmă să rezolve problema, IJC a făcut acelaşi lucru şi i-a dat termen edilului-şef din Coşoveni 45 de zile. Evident, nu s-a întâmplat nimic. „O să-l amendăm pe primar dacă nu a luat nici o măsură până acum. L-am mai amendat o dată pentru un caz asemănător“, a declarat inspectorul-şef al IJC Dolj, Gheorghe Enescu

Primar cu suflet mare

Prins între controalele instituţiilor şi furia cetăţenilor, primarul, reales în funcţie, a găsit şi motivul pentru care Vătăman nu-l ascultă: indiferenţa.

„Am încercat toate metodele legale şi umane şi am primit răspuns indiferenţa“, se vaită Ilie, neputincios să dărâme un gard construit ilegal pe domeniul public al comunei pe care o conduce. Dar ce înseamnă metode legale pentru primarul din Coşoveni? Sesizări în scris sau apelul la consilierii locali. „Consiliul local a dat şi hotărâre prin care cetăţenii care au îngrădit sau construit pe domeniul public sau privat al comunei trebuie să-şi demoleze lucrările efectuate“, mai spune primarul. De ce nu a intrat pur şi simplu cu buldozerul în curtea vecinului? Explicaţia este năucitoare. „Dacă primarul respectă legea în comuna lui, e nebun. Nu o să dăm cu buldozerul în gardul omului. O să mi se spună «Demolatorul»“, a spus contrariat Dumitru Ilie. Dar ne asigură, apoi, pe un ton liniştit. „L-am dat în judecată, am câştigat, dar procesul s-a suspendat până când consiliul local va da o hotărâre prin care se va face un schimb de teren cu Vătăman. Acesta a cumpărat terenul de lângă casa lui şi va face uliţă pe acolo“, a spus Ilie. Apoi, la insistenţele oamenilor din comună, care îi cereau socoteală, primarul a promis că va angaja o firmă pentru a demola gardul cu pricina. „Noi nu avem buldozer şi nici compartiment specializat care să se ocupe de acest lucru, aşa că vom da anunţ pe site-ul primăriei“, a încheiat primarul. Din această cauză, edilul-şef din Coşoveni ar putea fi amendat încă o dată de IJC. Potrivit Corpului de Control al Prefectului, „neorganizarea şi neexercitarea de către primărie a controlului privind disciplina în autorizarea şi executarea lucrărilor de construcţii de către compartimente abilitate din cadrul aparatului propriu (…) constituie contravenţie“. Aurel Vătăman, omul care s-a făcut stăpân pe domeniul public, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII