10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina, între NATO şi Rusia

Ucraina, între NATO şi Rusia

În timp ce preşedintele ucrainean este destul de mulţumit de summit, deşi nu i-au fost deschise uşile NATO, Putin ameninţă cu dezmembrarea Ucrainei, în cazul în care aceasta va adera la Alianţă.

 

Preşedintele ucrainean Viktor Iuscenko s-a declarat destul de mulţumit de rezultatele sesiunii Comisiei NATO – Ucraina din cadrul lucrărilor summit-ului NATO de la Bucureşti. Iuscenko pare mulţumit inclusiv de decizia Consiliului Nord-Atlantic, care afirmă că Georgia şi Ucraina vor deveni în viitor membre ale Alianţei, deşi celor două foste republici sovietice nu le-a fost acordat un plan de acţiune în vederea aderării, ceea ce ar fi echivalat cu un statut de ţări candidate la NATO.

„Nici o ţară nu s-a opus aderării Ucrainei“

Iuscenko a declarat ieri, după reuniunea Comisiei NATO – Ucraina, că nici un stat membru nu s-a opus intrării ţării sale în NATO, fapt care ar reprezenta o mare victorie politică. „Nici o singură ţară nu a formulat obiecţii în acest sens. Nu au existat ţări care să exprime o poziţie negativă faţă de aderarea Ucrainei. Astăzi, (ieri – n.r.) Ucraina a primit un răspuns clar că poate fi membru NATO. Suntem printre primele ţări care au refuzat arsenalele nucleare. Credem că este o contribuţie colosală la securitatea internaţională. Suntem singurul non-membru care ia parte la toate operaţiunile şi misiunile NATO, ceea ce arată că suntem devotaţi valorilor democratice“, a spus Iuscenko, în conferinţa de presă comună cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

„Este cert că în viitor Ucraina va deveni membră NATO. Preşedintele Iuscenko şi cu mine vom rămâne în contact. NATO va susţine Ucraina în procesele de reformă“, a declarat secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Preşedintele ucrainean a insistat asupra dreptului ţării sale de a-şi alege singură modalităţile privind securitatea, afirmând că „Ucraina nu este un produs al războiului rece, este un stat independent, care are dreptul să-şi determine singur politica de securitate“. Iar politica de securitate aleasă de Ucraina este apropiată de cea a Alianţei, a adăugat Iuscenko.

Putin ameninţă cu secesiunea

Preşedintele rus Vladimir Putin a adoptat însă un discurs foarte dur la Consiliul NATO – Rusia, spunând că „statalitatea Ucrainei“ ar fi ameninţată în cazul în care aceasta ar adera la NATO, sugerând astfel secesiunea părţii de est a Ucrainei.

Declaraţia lui Putin referitoare la statalitatea Ucrainei nu este prima ameninţare formulată la adresa Kievului. În luna martie, liderul de la Kremlin ameninţase chiar cu îndreptarea rachetelor nucleare ruseşti către Ucraina în cazul în care ţara vecină ar adera la NATO şi ar staţiona trupe aliate pe teritoriul său.

De asemenea, tema secesiunii regiunilor de est este foarte actuală în Ucraina. Fostul premier promoscovit, Viktor Ianukovici, preşedintele Partidului Regiunilor, a ameninţat în repetate rânduri că spectrul războiului civil este foarte real, în cazul în care Ucraina decide să se integreze în NATO şi Uniunea Europeană, fără a cere în prealabil acordul populaţiei rusofone, grupate majoritar în regiunile din est.

Critici la adresa lui Iuscenko

Presa ucraineană a catalogat la unison rezultatul summit-ului NATO de la Bucureşti drept un imens eşec politic al preşedintelui Iuscenko, după ce NATO a refuzat să acorde imediat Kievului statutul de candidat oficial la această organizaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS