11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Craiova, intoxicată

Concentraţia de dioxid de sulf, gaz extrem de periculos pentru fiinţe şi plante, depăşeşte în Craiova valoarea maximă admisă ori ţine foarte aproape.

Potrivit rapoartelor despre starea mediului plecate din Craiova spre Bucureşti anul trecut, dioxidul de sulf este gazul toxic ajuns cel mai des la concentraţii peste valoarea maximă admisă. Ultimul caz a fost înregistrat în octombrie, lună în care s-au făcut şi ultimele măsurători pentru 2007. „S-au înregistrat depăşiri ale limitei maxime admise pentru media orară conform Ordinului nr. 592/2002, care prevede o valoare de 350 µg/m3 de la începutul lui 2007, şi anume: 884 µg/m3 la staţia Işalniţa“, se arată în raportul agenţiilor de mediu.

Prezenţa dioxidului de sulf este detectabilă în Bănie şi fără staţiile de monitorizare, mai ales în zona Billa, unde mirosul pătrunzător şi iritant i-a adus la exasperare pe craioveni. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului susţin că dioxidul de sulf provine în special de la sistemele de încălzire a populaţiei, care nu utilizează gaz metan, de la centralele termoelectrice, procesele industriale (siderurgie, rafinărie, producerea acidului sulfuric), industria celulozei şi hârtiei şi doar în mică măsură de la motoarele diesel.

Pericol pentru oameni şi plante

Indiferent de concentraţie, dioxidul de sulf este dăunător sănătăţii în egală măsură pentru fiinţe şi plante. „În concentraţii ridicate, dioxidul de sulf poate provoca afecţiuni la nivelul căilor respiratorii şi la nivelul ochiului. În primul caz, expunerea îndelungată poate duce la afectarea funcţiei pulmonare, mergând până la bronşite şi chiar bronşite cronice, dacă inhalarea este însoţită de temperaturi scăzute, perioade de umiditate etc. Dispuşi la îmbolnăvire sunt, în general, copiii, tinerii şi vârstnicii, precum şi persoanele care suferă de astm“, a spus prof. dr. Ion Toma, şeful Clinicii de Medicina Muncii a Spitalului de Urgenţă Craiova. „Majoritatea speciilor de plante sunt afectate de dioxidul de sulf, dar mai ales mesteacănul, bradul, chiparosul. Efectele sunt vizibile pe frunze în special, care sunt mai sensibile, prin arsuri, decolorare etc.“, a spus directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre.

Sănătate, după 2009

Unii dintre cei mai mari poluatori ai Craiovei, termocentralele, au intrat deja în procese de retehnologizare a sistemelor prin care se vor reduce emanaţiile. Centralele de la Şimnic şi Işalniţa au termen 31 decembrie 2009 pentru conformare, dată după care craiovenii ar trebui să respire un aer mai puţin poluat cu dioxid de sulf.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII