17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCET Govora, urmărită de lichidatori

CET Govora, urmărită de lichidatori

O firmă de lichidare pretinde unităţii 27 de milioane de euro, în contul cărbunelui pe care CET l-a primit de la fosta CNLO. La actualele rezultate financiare, furnizorul de agent termic din Vâlcea ar trebui să renunţe la întregul profit în următorii 27 de ani.

 

Centrala Electrică de Termoficare (CET) Govora este urmărită de firma de lichidare judiciară Rovigo SPRL Bucureşti, pentru recuperarea unor creanţe de circa 27 de milioane de euro, bani care reprezintă contravaloarea cărbunelui primit de la falimentara societate de Închidere-Conservare Mine (ICM) SA. După cum am mai relatat, ICM SA a ajuns în stare de faliment, având de rambursat către creditori circa două miliarde de lei. Cel mai mare creditor al ICM este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) – care are de recuperat 1,9 miliarde de lei. Pentru că ICM nu mai are aproape nimic în patrimoniu, lichidatorii societăţii s-au îndreptat către creanţele pe care firma le are de recuperat de la clienţi (creanţe preluate de la fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia – CNLO), unul dintre ei fiind CET Govora (cu un debit de aproximativ 100 de milioane de lei). Întrucât debitorul a refuzat să-şi execute obligaţiile de plată pentru cărbunele folosit, pe 6 iunie 2007, lichidatorul a formulat cerere de chemare în judecată a societăţii. Mai mult, datoria istorică nu este recunoscută în totalitate de CET Govora. Avocatul Vasile Deleanu, reprezentantul Rovigo SPRL Bucureşti, susţine că a trimis recent o adresă către Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea (care este unic acţionar la CET Govora), prin care atenţionează că timpul se scurge în favoarea ICM – care percepe penalităţi de 0,07% pentru fiecare zi de întârziere. „Debitoarea CET Govora refuză să pună la dispoziţia instanţei – cu rea-credinţă – actele pe care le deţine în legătură cu obligaţiile asumate. Problema de acţionariat pentru CET Govora o reprezintă sumele pe care aceasta le va achita în final cu titlu de penalităţi de întârziere, dobânzi şi alte daune interese“, se spune în adresa cu pricina. La rândul său, preşedintele CJ Vâlcea, Dumitru Buşe, spune că nu a primit nici o adresă din partea Rovigo şi că nu vrea să stea de vorbă cu o firmă de lichidare. „CET Govora are datorii istorice, dar eu nu discut cu o societate de lichidare, cu şmecheri puşi pe căpătuială, ci cu statul român. Multe dintre sumele revendicate de ei sunt prescrise. Datoriile către ICM SA se pot plăti numai eşalonat“, a declarat Buşe.

Furnizor de agent termic pentru Râmnicu Vâlcea din anii ’80

CET Govora are o istorie de o jumătate de secol, ajungând în prezent să furnizeze agentul termic în oraşul Râmnicu Vâlcea şi pentru două staţiuni balneare de pe Valea Oltului. În perioada 1956-1959, statul român a construit în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea o uzină de producţie a sodei, în cadrul căreia a funcţionat până în 1968 şi centrala termoelectrică. Între 1968 şi 1990, sub numele de Electrocentrale Govora, unitatea a aparţinut de Electrocentrale Craiova, iar între 1991 şi 1997 a funcţionat ca filială a Renel Bucureşti. După o scurtă perioadă la APAPS Bucureşti, societatea a fost transferată în 2002 către CJ Vâlcea, care este unic acţionar. Încă din anii ’80, CET Govora furnizează agent termic oraşului Râmnicu Vâlcea, iar din 2005 comunităţile locale din staţiunile Călimăneşti-Căciulata şi Olăneşti i-au concesionat serviciile publice de termoficare, apă şi canal. CET Govora a raportat pentru anul 2006 o cifră anuală de afaceri de 309,79 milioane de lei (83,7 milioane de euro) şi un profit net de 4,13 milioane de lei (1,1 milioane de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS