21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA MURIT GEORGE PRUTEANU

A MURIT GEORGE PRUTEANU

Lingvistul şi omul de televiziune George Pruteanu a decedat în această seară, la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti, unde a fost internat în urmă cu două zile. Pruteanu, în vârstă de 61 de ani, a suferit un infarct miocardic.

Istoricul literar Alex Ştefănescu a declarat în direct la Realitatea TV că a vorbit ultima dată cu George Pruteanu ieri. Alex Ştefănescu a confirmat decesul lui George Puteanu mărturisind că a fost sunat de soţia acestuia care era "deznădăjduită".

Mădălin Voicu a mărturisit că astăzi trebuia să se întâlnească cu George Pruteanu la concertul maestrului Valentin Gheorghiu. "Astfel de momente mă lovesc, mă interzic", a adăugat Mădălin Voicu.

Mihai Tatulici şi-a amintit cum s-a născut emisiunea Doar o vorbă săţ-i mai spun a lui George Pruteanu. "Din exerciţiul intelectual al lui Pruteanu ar trebui să învăţăm ceva: trebuie să luăm de la oameni ce avem mai bun", a spus Mihai Tatulici.

Radu Gafta, fostul producător al emisiunilor lui George Pruteanu, a povestit că au colaborat preţ de un an la emisiune, după care nu au mai ţinut legătura, cu excepţia întâlnirilor pe culoarele televiziunilor. Fostul său producător declară că vestea decesului lui George Pruteanu este un "mare şoc" pentru că "George Pruteanu era un om plin de viaţă".

Poetul Adrian Păunescu s-a declarat extrem de îndurerat de această veste. "Ne-a unit siguranţa că vom avea o bătrâneţe liniştită când vom avea timp să vorbim", a spus Adrian Păunescu, profesor, coleg cu George Pruteanu la Universitatea Spiru Haret.

George-Mihail Pruteanu s-a născut pe 15 decembrie 1947 la Bucureşti. A fost profesor universitar, politician şi critic literar.
A studiat literatura la universităţile din Iaşi şi Bucureşti, obţinând ulterior un doctorat în filosofie. Începând cu anul 1972, el a scris articole şi eseuri pentru diverse reviste literare precum Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul.
După Revoluţia din anul 1989, a continuat să lucreze ca jurnalist şi critic literar pentru Evenimentul Zilei apoi Dilema. Între 1995 şi 1999 a fost realizatorul unui program zilnic de 5 minute despre folosirea corectă a limbii române "Doar o vorbă să-ţi mai spun", care a fost prezentat mai întâi la Tele 7 ABC (1995), apoi la ProTV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea "Doar o vorbă să-ţi mai spun", la TVR1 1997-1999 şi din nou în 2006).
În 1996 a fost ales ca senator de Constanţa al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat în Senatul României, dar a demisionat în 1998. În 2000 a fost ales din nou, de această dată în Bistriţa-Năsăud ca membru al Partidului Social Democrat.
În 2003, a demisionat din PSD şi s-a alăturat Partidului România Mare, candidând pentru Senat din partea Sucevei.
Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu", care cerea ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română. Legea 500/2004 a fost adoptată de Parlament şi promulgată în 2004.
Pruteanu a fost critic faţă de numeroase subiecte printre care şi industria mediatică de divertisment, în special referitor la programele de calitate scăzută şi la manele, pe care el le-a numit "un gunoi", pe siteul său www.pruteanu.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII