5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecată pe banii de iradiaţii

Judecată pe banii de iradiaţii

Problema radiaţiilor emise de antenele firmelor de telefonie mobilă din Mehedinţi generează discuţii aprinse între autorităţile locale şi salariaţii care lucrează în instituţiile care sunt situate în unele câmpuri „iradiante“.

Funcţionarii Primăriei din Orşova au fost primii care au dat primarul în judecată. Sporul de radiaţii, normă de hrană, sporul de dispozitiv, bani de îmbrăcăminte şi prime de vacanţă sunt numai câteva dintre cererile cu care salariaţii Primăriei Orşova l-au bombardat pe edilul-şef. Pentru că nu a dat curs nici uneia dintre ele, primarul Constantin Negulescu s-a ales cu 160 de procese intentate de angajaţi. Cea mai interesantă dintre solicitări a fost aceea de acordare a unui spor de radiaţii, „având în vedere că antena de radiocomunicaţii de pe acoperişul sediului primăriei ar emite radiaţii electromagnetice dăunătoare sănătăţii, funcţionarii fiind supuşi la acestea timp de opt ore pe zi“.

Primarul Orşovei a declarat că asemenea solicitări aberante nu a mai văzut până în prezent: „Pe lângă faptul că vor bani că sunt radiaţi, vor să le dau şi normă de hrană ca la militari. Poate în scurt timp ne vor da în judecată şi oamenii de pe stradă care trec pe sub antene. Ce, ei nu sunt expuşi radiaţiilor?“. Pentru că nu a dat curs cererilor subordonaţilor, Constantin Negulescu deţine un record în ceea ce priveşte numărul de procese cu aceştia. „Până acum, am avut 160 de procese. De la femeia de serviciu şi până la secretarul primăriei, toţi m-au dat în judecată!“, a spus Negulescu.

La fiecare proces, Tribunalul Mehedinţi a dat hotărâri în favoarea angajaţilor primăriei, dar care sunt anulate de fiecare dată de Judecătorii Curţii de Apel Craiova, care dau câştig de cauză primarului.

Spor de 10% la salariu

În timp ce primarul din Orşova este în proces cu salariaţii, edilul de la Gogoşu, de frica tribunalului, le-a mărit lefurile subalternilor.

Angajaţii Primăriei Gogoşu vor avea, de luna viitoare, salariile mărite cu 10% din cauza radiaţiilor. Funcţionarii Primăriei Gogoşu i-au solicitat primarului localităţii să le acorde un spor de 10% la salariu deoarece la 50 de metri de locul lor de muncă au fost amplasate mai multe antene GSM. „Consider îndreptăţită cererea şi am aprobat majorarea salariilor. Înainte de a aproba acest lucru am adus o firmă specializată în măsurarea radiaţiilor şi am constatat că în zonă există, într-adevăr, un câmp electromagnetic peste limita admisă de lege“, a declarat primarul din Gogoşu, Gheorghe Haneş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII