10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCârcea, stăpână la Metro

Cârcea, stăpână la Metro

Craiova a primit o grea lovitură financiară din partea comunei Cârcea. Vecinii Băniei au câştigat procesul prin care au cerut instanţei să oblige Metro să plătească taxele şi impozitele către Cârcea, şi nu către Craiova, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Gaura din bugetul municipiului se ridică la 700.000 de lei.

Cele două localităţi se războiesc de multă vreme pe banii vărsaţi de Metro Cash & Carry. Sătulă să fie furată, deşi legea este de partea ei, comuna Cârcea a cerut judecătorilor să oblige Metro să-i plătească taxele şi impozitele locale datorate, pe care hipermarketul le vărsa, în schimb, în bugetul Băniei. Cârcea a invocat Legea nr. 2/1968 privind împărţirea administrativ-teritorială, potrivit căreia firmele trebuie să se înscrie în Registrul Agricol al localităţii pe teritoriul căreia îşi au sediul. Cum sediul Metro se află pe teritoriul comunei Cârcea, normal şi legal era ca tot acolo să-şi plătească şi dările. Până în ianuarie 2008 nu a făcut însă acest lucru.

 

Motive… motive… desfiinţate

 

Primăria Craiova a sărit ca arsă când a văzut că este dată în judecată. Atunci a intervenit în proces şi a cerut respingerea acţiunii, pe motiv că ea a emis autorizaţie de construire pentru Metro şi că Legea nr. 2/1968 este prea veche. Argumentele Primăriei Craiova i-au convins iniţial pe judecători. În 2004, acţiunea celor din Cârcea a fost respinsă. La fel şi apelul, făcut la Tribunalul Dolj. Salvarea a venit de la Curtea de Apel, care a casat în 2006 ambele sentinţe şi a trimis dosarul spre rejudecare. Culmea, câteva luni mai târziu, aceeaşi instanţă a admis acţiunea Primăriei Cârcea şi a obligat Metro să-şi plătească taxele în comuna unde îşi avea sediul. Instanţa a considerat, de asemenea, că Hotărârea nr. 23/2000, prin care s-a aprobat Planul Urbanistic General al Craiovei, care includea zona Metro, şi autorizaţia de construire a hipermarketului sunt nelegale.

Instanţa a desfiinţat argumentele Primăriei Craiova, precizând că o lege nu poate fi modificată prin acte administrativ-teritoriale.

„Emiterea unor acte administrative nelegale, care încalcă substanţa legii, nu conduce la căderea în desuetudine a unei legi, astfel cum a susţinut intervenienta“, se arată în decizia Tribunalului Dolj. „(…) SC Metro Cash&Carry România SRL Otopeni plăteşte eronat impozitul local pentru clădire şi teren către municipiul Craiova“, se mai spune în motivarea sentinţei din 2006.

Supărată, Primăria Craiova a făcut recurs la Curtea de Apel, dar şi aici a pierdut irevocabil, în noiembrie anul trecut.

 

Metro, la loc comanda

 

Văzându-se cu hotărârea în braţe, Primăria Cârcea a cerut Metro să respecte decizia judecătorilor şi să se înscrie în Registrul Agricol al comunei, lucru pe care hipermarketul l-a şi făcut începând cu 1 ianuarie 2008. „Metro s-a înscris deja la noi. Dacă la Craiova plătea în jur de 700.000 de lei la bugetul local, la noi va plăti cam 500.000, deci va face o economie de 200.000 de lei. Pentru noi aceşti bani sunt ca o gură de oxigen. Îi vom investi în studii de fezabilitate pentru a atrage fonduri europene. După atâţia ani, consider că ni s-a făcut dreptate“, a declarat primarul din Cârcea, Valerică Pupăză.

Acesta a precizat că se gândeşte să ceară primăriei să-i dea înapoi banii pe care i-a încasat până acum ilegal. „Dacă nu ne-am gândit până acum, înseamnă că a fost un proces pe rol. Poate o vom face de acum încolo“, a mai spus acesta.

Primăria Craiova a acceptat resemnată decizia instanţei. „Dacă e hotărâre judecătorască, atunci ce să mai facem? Pentru noi este o pierdere. Nu noi am cerut Metro să plătească taxele la Craiova. Ei au venit la noi. Oricum, această lege creează disensiuni în toată ţara. Să nu uităm că iluminatul şi canalizarea au fost introduse de Craiova“, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Taxe şi Impozite de la Primăria Craiova, Eugen Călinoiu.

După Metro vine Selgros

 

Nu numai Cârcea se războieşte cu Craiova pentru banii de impozite. Comuna Malu Mare are proces pe rol pentru a obliga alt hipermarket, Selgros, să-şi verse banii la bugetul ei. În prezent, beneficiara sumelor este tot Primăria Craiova. „Mi se pare ceva firesc ca Selgros să plătească la noi. Pe lângă ei, mai sunt trei firme în aceeaşi situaţie“, a spus primarul din Malu Mare, Nicolae Dicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII