10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Grădiniţe la mezat

Două grădiniţe din Craiova riscă să fie închise pentru că spaţiul în care funcţionează a fost revendicat de lichidatorul firmei Craser. Situaţia este complicată şi de faptul că documentele care atestă proprietarul clădirii… s-au rătăcit.

Pe lista neagră a spaţiilor de învăţământ ameninţate de retrocedări sunt şi Grădiniţele nr. 53 şi 12, care funcţionează într-un bloc revendicat de lichidatorul fostelor Sere de la Işalniţa. Peste 200 de preşcolari şi cadrele didactice trăiesc zilnic cu teama că vor fi aruncaţi în stradă de persoane interesate doar de valoarea de piaţă a imobilului.

Grădiniţa nr. 53 a fost înfiinţată în 1980 pentru copiii angajaţilor de la Sere Işalniţa.
Potrivit conducerii grădiniţei, unitatea de învăţământ ar fi avut sediul în blocul 174 din cartierul Craioviţa Nouă, până în 1987, când inspectoratul şcolar de atunci şi primăria, de o parte, şi conducerea serelor, de partea cealaltă, au făcut schimb de clădiri.

Grădiniţa nr. 53 a funcţionat de atunci în actuala locaţie, adică într-un bloc de locuinţe de lângă Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“. Blocul 174 a fost transformat în bloc de locuinţe, iar apartamentele sale au fost vândute ulterior, de conducerea serelor, propriilor angajaţi.

Documente rătăcite

 

Serele de la Işalniţa au devenit firma Craser, societate care de curând a intrat în faliment. Până aici nimic neobişnuit, doar că după ce a fost declarat falimentul au început problemele. Firma lichidatoare, Nick Impex SRL, a dat în judecată primăria, în 2005, solicitând clădirea în care se află grădiniţa, pe motiv că ar fi aparţinut firmei Craser. Problema este cu atât mai delicată cu cât în aceeaşi clădire s-a mai mutat între timp, ce-i drept provizoriu, şi Grădiniţa nr. 12 a Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“.

Cum a fost posibil ca o clădire în care funcţionează o unitate de învăţământ să fie revendicată? Simplu. Nici în arhiva primăriei, nici în arhiva Craser nu a fost găsit vreun document care să dovedească schimbul de clădiri făcut în 1987. „Pur şi simplu, documentele sunt de negăsit. Nu ştie nimeni ce s-a întâmplat cu ele, ceea ce înseamnă că nu poate fi demonstrat schimbul“, a spus Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj.

În ciuda dispariţiei documentelor, acţiunea lichidatorului a fost respinsă, în decembrie 2007, la doi ani de la începerea procesului, din cauza lipsei probelor. Lichidatorul a făcut însă recurs, iar următoarea înfăţişare va avea loc pe 20 martie.

 

Încurcături la renovare

 

Între timp însă primăria se grăbeşte foarte tare să mute cele două grădinţie, însă misiunea pare imposibilă. Grădinţa nr. 12 ar trebui mutată în vechea locaţie, o clădire din curtea Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“, aflată de mai mulţi ani în reparaţii. Lucrările de consolidare ale clădirii sunt însă departe de a fi terminate, iar executantul ameninţă cu sistarea lucrării pentru că nu şi-a primit banii. „Lucrarea costă 420.000 de lei. Banii au venit toţi în noiembrie 2007, din care nu au putut fi cheltuiţi până la sfârşitul anului decât 250.000 de lei. Nici nu am fi avut cum să dăm toţi banii pentru că muncitorii nu au terminat lucrarea la sfârşitul anului. Atunci am întrebat primăria ce este de făcut şi ni s-a spus că banii trebuie păstraţi într-un cont la bancă şi folosiţi în anul următor. Ne-am trezit după aceea că guvernul a luat înapoi toţi banii rămaşi nefolosiţi la sfârşitul anului. Iar pentru 2008 nu au mai fost alocaţi bani pentru terminarea lucrărilor, motiv pentru care riscăm să rămânem cu lucrarea doar pe jumătate făcută“, a explicat Panait Popescu, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“.

În aceste condiţii, dacă s-ar întâmpla ca primăria să piardă procesul cu Craser, cei 87 de copii ai Grădiniţei nr. 12 ar rămâne să înveţe în stradă.

 

Primarul promite

 

Nici la Grădinţa nr. 53, cu 120 de copii, situaţia nu este roz. Până acum nu a fost găsit un spaţiu în care să fie mutată unitatea de învăţământ. Mai mult, directorul susţine că, dacă nu ar fi presiunea făcută de revendicare, grădiniţa ar trebui oricum mutată pentru că nu mai corespunde normelor europene. „O soluţie ar fi să ne găsească un teren şi am putea chiar noi să facem un proiect ca să construim o grădiniţă care să corespundă normelor europene, deoarece aici ne confruntăm cu lipsa spaţiilor şi nu avem nici un loc de joacă amenajat“, a adăugat Irina Alexandru, directoarea Grădiniţei nr. 53 din Craiova.

Sigur pe el, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a spus însă că va rezolva problema spaţiilor şi că preşcolarii nu vor rămâne pe drumuri: „Nu o să lăsăm copiii pe drumuri indiferent ce se va întâmpla. Teoretic, nu ar trebui să pierdem procesele şi justiţia ar trebui să aibă grijă de spaţiile de învăţământ. O grădiniţă nu are oricum ce căuta într-un bloc. Iei copiii de la bloc şi îi bagi tot în bloc. Nu au un loc de joacă, nu au destul spaţiu, va trebui să facem ceva pentru ei“.

 

Un dosar de insolvenţă

 

Reprezentanţii SC Nick Impex SRL privesc cu detaşare problema. Pentru ei, cele două grădiniţe nu sunt altceva decât obiectul unui dosar de insolvenţă.

„Pentru rezolvarea acestui dosar am identificat patrimoniul revendicat de Craser. În documentele pe care le-am găsit în arhiva societăţii s-a identificat şi acest bloc. El trebuie adus la masa credală. Acţiunea noastră a fost respinsă iniţial, instanţa considerând că nici una dintre părţi nu deţine suficiente documente, şi am făcut recurs, pentru că suntem obligaţi ca lichidator să mergem mai departe cu acţiunea noastră“, a spus unul dintre asociaţii firmei, Nicolae Cazacu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII