10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDarul otrăvit al lui Nicolicea

Darul otrăvit al lui Nicolicea

Deputaţii au aprobat legea privind urmărirea miniştrilor parlamentari doar cu avizul legislativului, în ton cu decizia de luni a Curţii Constituţionale.

Deputaţii au adoptat ieri, cu 188 de voturi pentru şi 63 împotrivă, proiectul de modificare a Legii răspunderii ministeriale, prin care se instituie obligativitatea avizului parlamentului pentru urmărirea penală a miniştrilor care sunt şi parlamentari. Au votat împotrivă parlamentarii PD-L, plus doi liberali, doi peremişti şi un conservator. Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Miniştrii-parlamentari, mai greu de anchetat penal

 

Proiectul de modificare a articolului 23 din Legea răspunderii ministeriale nr. 115/1999 a fost iniţiat de guvern, pentru punerea în acord a legii cu o decizie luată de Curtea Constituţională în cazul excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de fostul premier Adrian Năstase. Guvernul a solicitat eliminarea prevederii potrivit căreia urmărirea penală şi judecarea foştilor miniştri se fac sub normele dreptului comun.

Proiectul a trecut de Senat în forma propusă de guvern, dar în comisia juridică a Camerei a fost amendată de deputaţii PSD. Întâi, deputatul PSD Eugen Nicolicea a introdus un amendament care prevede că, în cazul în care preşedintele României a cerut urmărirea penală a unui membru al guvernului, care este şi deputat sau senator, ministrul justiţiei sau primul-ministru va solicita Camerei competente avizarea cererii de începere a urmăririi penale. În situaţia în care cel cercetat este ministrul justiţiei, cererea se adresează primului-ministru. Alt amendament acceptat de deputaţii jurişti a fost propus de pesedistul Florin Iordache şi stipula că prevederile de mai sus se aplică şi foştilor miniştri.

 

„O mare capcană“

 

Modificările din comisie au întâmpinat luni opoziţia deputaţilor PD-L, care au cerut retrimiterea legii până când judecătorii Curţii Constituţionale se vor pronunţa cu privire la sesizarea făcută de CSM şi parlament în cazul miniştrilor parlamentari, a căror urmărire penală a fost avizată de Traian Băsescu.

Potrivit NewsIn, pedelistul Petre Ungureanu i-a avertizat pe deputaţi că „darul pe care ni-l face nouă Nicolicea şi Iordache este un dar otrăvit“ şi că amendamentele respective sunt „o mare capcană“. Deputatul PDL Daniel Buda a precizat că prin amendamentul lui Nicolicea se urmăreşte întrunirea unor condiţii cumulative pentru începerea urmăririi penale a unui ministru care este şi parlamentar, solicitându-se, pe lângă avizul preşedintelui, şi cel al Camerei din care face parte ministrul respectiv.

Curtea Constituţională a emis luni o decizie care se potriveşte perfect iniţiativei pesediştilor, votul final dat ieri în Camera Deputaţilor pentru acest proiect de lege a fost doar o formalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS