16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAm putea plăti gazul la estimare de consum

Am putea plăti gazul la estimare de consum

Deţinătorii de centrale de apartament ar putea plăti aceeaşi sumă lunar dacă Distrigaz Sud va elimina citirea contoarelor de gaze, pentru a introduce estimarea anuală de consum. Proiectul este în curs de elaborare.

Distrigaz Sud SA, firma care se ocupă cu comercializarea gazului natural pentru sudul ţării, intenţionează să testeze piaţa prin introducerea unor estimări ale consumului anual de gaze pentru consumatorii casnici şi eliminarea citirii lunare a contorului. După exemplul CEZ Electrica, Distrigaz ar putea să estimeze consumul clienţilor persoane fizice, iar de două ori pe an, adică din şase în şase luni, să se efectueze regularizarea. Acest aspect ar însemna ca familiile care şi-au montat centrale de apartament sau cei care au sobe pe gaz să plătească aceeaşi sumă către Distrigaz aproape pe tot parcursul anului. Din şase în şase luni, când se va face regularizarea consumului, clienţii ar putea primi facturi în minus – dacă au consumat mai puţin decât s-a estimat iniţial, sau facturi în plus – dacă au consumat mai mult. Măsura ar fi benefică pe perioada iernii, când facturile la gaze sunt foarte mari, iar consumatorul ar avea de achitat mai puţin, potrivit mediei aritmetice a consumului pe ultimele 12 luni. În acelaşi timp, vara, când nu mai este nevoie de încălzirea locuinţelor, clienţii vor plăti mai mult decât de obicei, pentru că aşa a ieşit la estimare.

Serviciul de Comunicare Externă al SC Distrigaz Sud SA Bucureşti arată că măsura este testată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic (ANRE), care doreşte să introducă estimările de consum pe tipuri de clienţi. Distrigaz Sud se rezumă să precizeze într-un comunicat transmis GdS că: „Pentru viitor, autoritatea de reglementare în domeniu (ANRE – n.r.) a aprobat recent un «network code», care prevede realizarea de estimări pentru a putea evalua consumul de gaz. Acestea se vor face pe baza unor profile predeterminate, pe tipuri de clienţi. Modalităţile de implementare a acestei măsuri sunt în curs de examinare“.

 

Reduceri de personal?

 

Odată cu implementarea acestui nou sistem de estimare a consumului de gaz, salariaţii Distrigaz Sud care citesc acum contoarele clienţilor nu vor mai avea obiectul muncii. Oficialii Distrigaz nu pot preciza dacă vor avea loc disponibilizări sau angajaţii respectivi vor fi transferaţi pe alte posturi. Serviciul de Comunicare Externă al Distrigaz Sud SA a precizat: „Ca toate activităţile din Distrigaz Sud, şi cea a cititorilor este influenţată de productivitate, acest lucru limitând costurile către clienţi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII