16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea uninominalului ar putea fi atacată la Curtea Constituţională

Legea uninominalului ar putea fi atacată la Curtea Constituţională

Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat astăzi, după adoptarea legii privind introducerea votului uninominalului, că există temeri că actul normativ ar putea fi atacat la Curtea Constituţională din cauza prevederii legate de alegerea preşedinţilor de consilii judeţene.

Voicu a spus că adoptarea legii privind introducerea votului uninominal la alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor este un pas important, "chiar dacă nu esenţial", pentru reforma clasei politice.

El a adăugat că legea adoptată azi de deputaţi, întruneşte două condiţii esenţiale pentru reforma electorală: votul dat direct, uninominal, şi asigurarea că un număr cât mai mic de alegători nu vor fi reprezentaţi în Parlament.

Voicu a afirmat că există însă temeri că legea va fi atacată la Curtea Constituţională din cauza prevederilor referitoare la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal.

El a spus că PNL, deşi susţine politic alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, ar fi preferat ca această prevedere să facă obiectul unei legi separate, tocmai pentru a nu se periclita şi votul uninominal pentru Senat şi Cameră din cauza unui eventual atac de neconstituţionalitate pe textul referitor la preşedinţii de consilii judeţene.

Voicu a mai afirmat că, în ultima perioadă, deciziile Curţii Constituţionale au devenit "puţin previzibile", iar responsabilitatea pentru eventuala amânare a intrării în vigoare a votului uninominal va reveni "celor care nu au avut raţiunea" să accepte ca alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal să facă obiectul unei alte legi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS