16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDascălii îşi apără şcolile

Dascălii îşi apără şcolile

Cadrele didactice craiovene au ieşit din nou în stradă, într-o încercare disperată de a apăra şcolile ameninţate de retrocedările în masă. Profesorii au protestat aproape un ceas, în tăcere, în faţa Prefecturii Dolj, apoi au pornit în marş prin centrul Craiovei, până în faţa Universităţii.

De acestă dată, cadrele didactice nu vor salarii mari sau bonuri de masă, ci vor ca instituţiile de învăţământ să nu fie desfiinţate şi să nu încapă pe mâna afaceriştilor, care râvnesc la terenurile şi clădirile din zonele cu potenţial imobiliar. „Scăpăm de un proces şi dăm de altul, pentru că acum terenurile şcolilor sunt o pradă uşoară. Oricine poate să ceară un teren care nu i-a aparţinut niciodată, de parcă ar fi la discreţie“, a spus un dascăl din mulţimea care protesta în Piaţa „Mihai Viteazul“. „Azi sunt «Elena Cuza» şi «Velovan», mâine pot urma «Carol» şi «Buzeşti». Trebuie să facem ceva să oprim aceste retrocedări. Copiii noştri nu o să mai aibă unde să înveţe“, a spus alt cadru didactic.

 

Autorităţile ignoră protestul

 

Acţiunea dascălilor a început în urmă cu o săptămână, când aproximativ 150 de cadre didactice au protestat timp de o oră în centrul Craiovei împotriva retrocedărilor unor spaţii de învăţământ sau terenuri aferente şcolilor. Cum protestul lor nu a fost luat în seamă de autorităţi, profesorii de la Colegiile Naţionale „Elena Cuza“, „Ştefan Velovan“ şi liderii Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj din şcolile din Craiova au manifestat din nou în Piaţa Prefecturii. „Autorităţile, fie ele locale, judeţene, naţionale, nu au înţeles protestul nostru anterior. Nimeni nu a venit cu o soluţie la această problemă a retrocedărilor. Şcolile au pierdut de-a lungul anilor numeroase spaţii de învăţământ, terenuri, dar situaţia nu mai poate continua în acest fel. Ce facem, am ajuns să dăm copiii şi dascălii afară din şcoli? De aceea vom protesta în fiecare joi până când această problemă va fi rezolvată“, a spus Constantin Rada, preşedintele USII Dolj.

 

„Şcoala este a tuturor“

 

La protest s-a alăturat şi Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, filiala „Spiru Haret“, dascălii afiliaţi la acesta mărşăluind în tăcere alături de colegii lor prin centrul Craiovei. „Sperăm că justiţia ne va da dreptate, pentru că ne apără Legea învăţământului. Dorim să atragem atenţia opiniei publice, deoarece avem nevoie de sprijinul comunităţii pentru a stopa aceste retrocedări. Şcoala este a tuturor. Sunt unităţi cu tradiţie în care au învăţat generaţii de elevi şi care acum riscă să fie desfiinţate. Vom ajunge în situaţia să nu mai facem faţă cerinţelor. Nu o să mai putem forma clase pentru că nu avem spaţii de învăţământ“, a spus Ion Bebe Cepoi, preşedintele SIP Dolj.

 

Elevii şi părinţii se vor alătura dascălilor

 

Înarmaţi cu pancarte pe care scria „Apăraţi viitorul copiilor“ şi „Apăraţi şcoala“, zeci de dascăli craioveni au mers încolonaţi într-un marş al tăcerii pe strada A.I. Cuza, printre maşini şi şoferi care claxonau nervoşi că sunt ţinuţi în loc de poliţişti ca să treacă protestatarii din învăţământ. Degeaba s-au uitat cadrele didactice către Prefectura Dolj, consiliul judeţeam, Primăria Craiova, nici o autoritate nu a coborât din birou ca să discute cu profesorii. Au mers până în faţa Universităţii, unde s-au întors tot acompaniaţi de claxoanele şoferilor nervoşi. Marşul lor s-a oprit în locul de unde pornise, în Piaţa „Mihai Viteazul“, acolo unde îi aşteptau florile şi mărţişoarele de pe tarabe şi privirile curioase ale oamenilor care i-au însoţit pe tot parcursul protestului. „Iar ieşiră profesorii în stradă. Vor salarii mai mari sau cine ştie ce pun la cale cu sindicaliştii lor. Vor ei ceva, nu cred eu că protestează pentru şcoli. Ce interes ar avea?“, discutau trecătorii de pe stradă.

Dar dascălii nu vor decât să convingă autorităţile să oprească retrocedarea clădirilor şi a terenurilor şcolilor şi, ca să îi convingă, joia viitoare, la ora 12.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“, vor protesta alături de cadrele didactice elevi şi părinţi şi chiar prichindeii de la grădiniţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII