Dascălii îşi apără şcolile

Autori


Cadrele didactice craiovene au ieşit din nou în stradă, într-o încercare disperată de a apăra şcolile ameninţate de retrocedările în masă. Profesorii au protestat aproape un ceas, în tăcere, în faţa Prefecturii Dolj, apoi au pornit în marş prin centrul Craiovei, până în faţa Universităţii.

De acestă dată, cadrele didactice nu vor salarii mari sau bonuri de masă, ci vor ca instituţiile de învăţământ să nu fie desfiinţate şi să nu încapă pe mâna afaceriştilor, care râvnesc la terenurile şi clădirile din zonele cu potenţial imobiliar. „Scăpăm de un proces şi dăm de altul, pentru că acum terenurile şcolilor sunt o pradă uşoară. Oricine poate să ceară un teren care nu i-a aparţinut niciodată, de parcă ar fi la discreţie“, a spus un dascăl din mulţimea care protesta în Piaţa „Mihai Viteazul“. „Azi sunt «Elena Cuza» şi «Velovan», mâine pot urma «Carol» şi «Buzeşti». Trebuie să facem ceva să oprim aceste retrocedări. Copiii noştri nu o să mai aibă unde să înveţe“, a spus alt cadru didactic.

 

Autorităţile ignoră protestul

 

Acţiunea dascălilor a început în urmă cu o săptămână, când aproximativ 150 de cadre didactice au protestat timp de o oră în centrul Craiovei împotriva retrocedărilor unor spaţii de învăţământ sau terenuri aferente şcolilor. Cum protestul lor nu a fost luat în seamă de autorităţi, profesorii de la Colegiile Naţionale „Elena Cuza“, „Ştefan Velovan“ şi liderii Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj din şcolile din Craiova au manifestat din nou în Piaţa Prefecturii. „Autorităţile, fie ele locale, judeţene, naţionale, nu au înţeles protestul nostru anterior. Nimeni nu a venit cu o soluţie la această problemă a retrocedărilor. Şcolile au pierdut de-a lungul anilor numeroase spaţii de învăţământ, terenuri, dar situaţia nu mai poate continua în acest fel. Ce facem, am ajuns să dăm copiii şi dascălii afară din şcoli? De aceea vom protesta în fiecare joi până când această problemă va fi rezolvată“, a spus Constantin Rada, preşedintele USII Dolj.

 

„Şcoala este a tuturor“


 

La protest s-a alăturat şi Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, filiala „Spiru Haret“, dascălii afiliaţi la acesta mărşăluind în tăcere alături de colegii lor prin centrul Craiovei. „Sperăm că justiţia ne va da dreptate, pentru că ne apără Legea învăţământului. Dorim să atragem atenţia opiniei publice, deoarece avem nevoie de sprijinul comunităţii pentru a stopa aceste retrocedări. Şcoala este a tuturor. Sunt unităţi cu tradiţie în care au învăţat generaţii de elevi şi care acum riscă să fie desfiinţate. Vom ajunge în situaţia să nu mai facem faţă cerinţelor. Nu o să mai putem forma clase pentru că nu avem spaţii de învăţământ“, a spus Ion Bebe Cepoi, preşedintele SIP Dolj.

 

Elevii şi părinţii se vor alătura dascălilor

 

Înarmaţi cu pancarte pe care scria „Apăraţi viitorul copiilor“ şi „Apăraţi şcoala“, zeci de dascăli craioveni au mers încolonaţi într-un marş al tăcerii pe strada A.I. Cuza, printre maşini şi şoferi care claxonau nervoşi că sunt ţinuţi în loc de poliţişti ca să treacă protestatarii din învăţământ. Degeaba s-au uitat cadrele didactice către Prefectura Dolj, consiliul judeţeam, Primăria Craiova, nici o autoritate nu a coborât din birou ca să discute cu profesorii. Au mers până în faţa Universităţii, unde s-au întors tot acompaniaţi de claxoanele şoferilor nervoşi. Marşul lor s-a oprit în locul de unde pornise, în Piaţa „Mihai Viteazul“, acolo unde îi aşteptau florile şi mărţişoarele de pe tarabe şi privirile curioase ale oamenilor care i-au însoţit pe tot parcursul protestului. „Iar ieşiră profesorii în stradă. Vor salarii mai mari sau cine ştie ce pun la cale cu sindicaliştii lor. Vor ei ceva, nu cred eu că protestează pentru şcoli. Ce interes ar avea?“, discutau trecătorii de pe stradă.

Dar dascălii nu vor decât să convingă autorităţile să oprească retrocedarea clădirilor şi a terenurilor şcolilor şi, ca să îi convingă, joia viitoare, la ora 12.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“, vor protesta alături de cadrele didactice elevi şi părinţi şi chiar prichindeii de la grădiniţe.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. calin file de poveste said:

  Eugen marinescu de la prefectura si nicoleta miulescu de la primarie ,doua persoane care au stat prea mult ” pe functie “,se fac vinovati de toate retrocedarile cu probleme facute in craiova…
  Pana cand acesti indivizi vor mai imparti ” dreptatea ” in oras?

 2. nina elena 1950 said:

  eu cred ca s au scrintit autoritatile cum sa desfiintezi liceele unde au invatat atitea generatii e absurd pastratii institutiile
  e strigator la cer ce vor sa faca

 3. Vio said:

  Cei de la primarie sa-si dea demisia daca nu sunt in stare sa opreasca aceste anomalii.

 4. Dan Rotariu said:

  Retorcedarile trebuiesc oprite la gardul scolilor, spitalelor, institutiilor de cultura. Cei care doresc retrocedarea ar trebui sa li se interzica accesul gratuit la scolarizare si accesul la sistemul medical (medicii sunt un produs al scolilor) pentru ca nu merita sa traiasca in comunitate, poate ar trebui izolati prin munti acesti primitivi care nu inteleg sensul de societate, comunitate. Ar trebui sa ceara nu terenul ci banii, daca nu li s-a mai data o data banii cand au fost expropiati. Multi milogi si-au luat deja banii o data cand au fost expropiati. Scoala nu face nici o afacere pe terenul care il are ci are menirea de a educa un popor care si asa e napastuit de “reformele” din ultimele 2 decenii.

 5. smekera said:

  sunt niste nemernici si profesorii astea mai ales cei din lia sunt niste martalogi……….. este doamna tereujeanu si domnisoara neacsu sunt niste nenorocite

 6. pt.smekera said:

  Invata mai intai limba romana si apoi comenteaza.Tu nu vezi ca esti analfabeta!

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 29 februarie 2008

Actualitate

» Băsescu către Predoiu: Speculaţiile privind activitatea anterioară nu vă vor afecta ca ministru
» Scurte stiri
» Radu Stroe a aflat “uluit” de la televizor că nu va conduce Ministerul Apărării
» Dascălii îşi apără şcolile

Local

» Târgujienii, nemulţumiţi de lipsa parcărilor
» Pâinea continuă să se scumpească
» Deficitul bugetar pe 2007 ar putea fi mai mic
» Solomon, primul în sondaj
» Nava eşuată, readusă pe şenal
» Un copil a căzut în cap din troleibuz
» 75 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile
» „Matca“, un nou spectacol la Zilele Marin Sorescu
» Au vândut inele contrafăcute
» Hacker cercetat de poliţişti

Gorj

» Complex comercial agricol de zeci de milioane de euro
» Şi-a dat duhul în camera de detenţie
» 12 primari de trei stele în judeţul Gorj

Sport

» BC Vâlcea a pierdut, CET a bătut
» Un nou eşec în faţa liderului
» Au zburat spre Togliatti
» Lucian Bute îşi apără centura
» Bannerele, la control
» Pandurii, la Happy Hour
» Vâlcea se bate pentru puncte la Hunedoara
» Gorjenii, eliminaţi
» Victorie pentru o primăvară liniştită
» Spania şi-ar putea pierde locul la Euro
» Liliecii le-au făcut viaţa grea extratereştrilor
» Eduardo a fost externat
» Sepsi, integralist la Benfica
» Marius Niculae a înscris pentru Inverness
» Abramovici visează frumos
» Bayern s-a chinuit cu 1860 München
» Lens a avut meci dificil cu Le Mans
» Au câştigat şi fără Mutu

Bani & Afaceri

» Scurte ştiri
» Ford – creditor cu dobândă în acţiuni
» Autorităţile doljene bat palma cu americanii

Magazin

» Apariţii editoriale
» Fereşte-te de radar
» Întreruperi energie electrică
» Telefoane utile
» Agenda evenimentelor
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită
» Barcelona – istorie, tradiţii şi influenţe culturale

Opinii

» Discutând serios despre cazul Ford
» Mare brânză în oraşul academic

Top