13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrăţările dacice, expuse ultima oară la Craiova

Brăţările dacice, expuse ultima oară la Craiova

Cinci brăţări dacice recuperate de statul român după ce au fost scoase ilegal din ţară vor fi expuse publicului pentru ultima dată la Muzeul de Istorie din Craiova începând de joi. Autorităţile au luat măsuri de securitate draconice pentru expoziţia-eveniment din Bănie, o brăţară fiind evaluată la 1,5 milioane de euro.

 

Piesele care vor fi expuse la Muzeul de Istorie din Craiova începând cu 28 februarie până pe 17 martie au fost descoperite prin braconaj arheologic în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştie şi scoase fraudulos din ţară ulterior. Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei, a declarat că autorităţile judeţene au obţinut permisiunea de a expune doar cinci din cele zece piese, dat fiind faptul că acestea au fost deja clasate şi incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Directorul Fifor a mai spus ieri că expoziţia de la Craiova este ultima în care brăţările dacice vor fi prezentate, din Bănie piesele fiind transportate direct în Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie. „E o expoziţie-eveniment pentru că e pentru ultima dată când acestea pot fi văzute într-o expoziţie. Aceste brăţări au fost deja clasate ca tezaur UNESCO, iar de la Craiova brăţările se întorc în Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie şi se pare că acolo vor rămâne“, a spus Mihai Fifor.

Craiovenii interesaţi să viziteze expoziţia de la Secţia de Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei vor putea face acest lucru începând de joi, când va avea loc vernisajul. Potrivit directorului Mihai Fifor, vizitatorii vor putea admira cinci brăţări plurispiralice din aur pur cu greutatea cuprinsă între 800 de grame şi un kilogram, considerate „o categorie unicat de bunuri de patrimoniu arheologic mobil“. „Şase din cele zece brăţări au fost scoase fraudulos din ţară, însă au fost recuperate doar cinci. În prezent se negociază pentru aducerea în ţară a celei de-a şasea brăţări. Fiecare brăţară cântăreşte între 800 de grame şi un kilogram şi toate sunt făcute din aur de 24 de carate din cel mai pur“, a spus directorul Fifor.

Potrivit acestuia, valoarea de piaţă a unui artifact este de 1,5 milioane de euro, motiv pentru care măsurile de securitate luate pentru eveniment au fost sporite. Efective înarmate ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ale Direcţiei de Pază şi Servicii din cadrul Consiliului Judeţean Dolj şi ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean vor asigura paza pieselor, transportul acestora fiind făcut printr-un plan special de Jandarmeria Română.

Brăţări controversate

De-a lungul timpului, nume grele din lumea politică au ajuns în atenţia organelor de cercetare, care au analizat sustragerea brăţărilor dacice din situl arheologic din Munţii Orăştie. Adrian Năstase şi Dan Iosif sunt doar doi dintre politicienii pentru care s-a început urmărirea penală în acest caz. Controversa brăţărilor dacice nu se opreşte însă aici. Autenticitatea lor a fost contestată de o parte din specialişti, aceştia lansând teoria conform căreia ele au fost „fabricate“ doar pentru a putea fi răscumpărate pe bani grei de statul român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII