14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalitatea apei încinge spiritele în Slatina

Calitatea apei încinge spiritele în Slatina

Compania de Apă a dat asigurări că nu sunt depăşite concentraţiile la nitraţi în Slatina, în timp ce laboratorul ASP Olt indică altceva.

Compania de Apă cu sediul secundar Slatina a dat vineri asigurări că, în afară de o depăşire uşoară a concentraţiei de amoniac, parametrii de calitate se încadrează în limitele normale.

În schimb, rezultatele analizelor probelor de apă prelevate joi din Spitalul Judeţean de Urgenţă şi făcute publice de Autoritatea de Sănătate Publică indică altceva.

Directorul CAO, Florea Raţă, a admis că nitraţii sunt un pericol pentru sănătate, în mod special pentru sugari, dar că nu e cazul apei care curge la robinet. „Slatina nu este alimentată din râul Olt. Noi avem puţuri de mare şi mică adâncime, forate la 50 şi 120 de metri. Nici apa din puţurile de mică adâncime şi nici din celelalte nu prezintă depăşiri la aceste elemente. Am prelevat probe de apă, pe care le-am transmis la un laborator specializat, la Sistemul de Gospodărire a Apelor. Nitraţii şi nitriţii apar după clorinare, dar nu depăşesc limitele legale“, a precizat Raţă.

Raţă a menţionat că nu s-a semnalat nici un caz de boală hidrică ce ar fi putut fi pus pe seama consumului de apă de la robinet. Cât despre culoarea apei, vina trebuie căutată în sistemul de distribuţie, nicidecum la forare sau la ieşirea din cele două bazine de clorinare.

Chiar şi problema prezenţei amoniacului la apa din puţuri uşor peste limita legală (0,639, faţă de 0,5, limita legală) s-a rezolvat prin clorinare, asigură oficialul CAO.

 

Amoniac în apă

 

Autoritatea de Sănătate Publică Olt a prelevat joi probe din spital, atunci când s-a consumat apă de la reţeaua oraşului, cât şi de la locuinţe din vecinătatea uniţăţii sanitare. Rezultatele analizei au indicat depăşirea limitei la amoniac, dar şi la nitraţi. În ceea ce priveşte depăşirea normei ultimului parametru, explicaţia ar fi că prezenţa peste limite a amoniacului, care acţionează asupra componentelor organice, duce la formarea nitraţilor. Pentru a obţine apă fără amoniac, ar trebui forate alte puţuri, pentru a elimina compuşii organici.

Nu s-a formulat un punct de vedere, fiind aşteptate rezultatele la întregul set de analize, după cum a declarat directoarea adjunctă a ASP, dr. Marinela Madan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS