13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepartitoarele plângerii

Repartitoarele plângerii


Craiovenii veniţi joi la „Fii vocea cartierului tău!“ s-au împărţit în trei tabere: unii cer de urgenţă dreptul de a construi în fostul Parc Corniţoiu, ceilalţi vor apă caldă, iar ultimii – să se facă lumină în afacerea repartitoarelor. Printre punctele fierbinţi, participanţii şi-au amintit şi de haitele agresive, de garajele sufocante şi de gropile din asfalt.

 

Craiovenii din cartierul Corniţoiu nu au ratat ocazia de a presa autorităţile pentru a-şi obţine drepturile, joi seară, la „Fii vocea cartierului tău!“. La întâlnirea organizată de Gazeta de Sud şi găzduită de Liceul ICM „George Bibescu“ s-au aflat mulţi dintre proprietarii de terenuri din fostul Parc Corniţoiu, acum o pârloagă mirosind a rampă ecologică. Ei au reacţionat dur la refuzul Primăriei Craiova de a emite autorizaţii de construire. „Aţi dat autorizaţii în «Velovan», aici de ce nu se poate?“ şi „Numai la Craiova legea se aplică retroactiv!“ au fost două dintre cele mai vehiculate apostrofări la adresa administraţiei publice locale.

Menţionăm că 20 de hectare dintre cele 24 cât măsura Parcul Corniţoiu au fost retrocedate foştilor proprietari, iar consiliul local municipal a şi aprobat în septembrie 2007 Planul Urbanistic Zonal, prin care este schimbată destinaţia parcului din zonă verde în zonă construibilă. Lucrurile au rămas însă la acest stadiu, primăria blocând emiterea de acte administrative ulterior aprobării Planului Urbanistic Zonal. „Orice autorizaţie am elibera noi acum ar fi lovită de nulitate absolută. Aşa spune ordonanţa de urgenţă (OUG nr. 114 din 2007 – n.r.) şi noi trebuie să respectăm legea. Dacă nu am fi vrut să vă lăsăm să construiţi, de ce am mai fi plătit şi aprobat Planul Urbanistic Zonal?“, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon.

La acuzaţiile de genul „Acolo s-a putut, aici, nu!“, primarul a răspuns că vilele din părculeţul de la Colegiul Naţional Pedagogic au apărut cu mult înainte de OUG nr. 114 şi în urma unor decizii judecătoreşti.

Legea, încurcată

Potrivit OUG nr. 114 din 2007, schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism este interzisă şi orice act încheiat cu nerespectarea acestei prevederi este lovit de nulitate absolută. Numai că această ordonanţă a intrat în vigoare pe 22 octombrie 2007, la o lună de când Parcul Corniţoiu nu mai figura ca spaţiu verde în vreo documentaţie de urbanism. Juriştii municipalităţii susţin însă că ordonanţa poate fi aplicată, întrucât schimbarea efectivă a destinaţiei ar însemna, de fapt, emiterea autorizaţiei de construire, şi nu doar aprobarea Planului Urbanistic Zonal. „Juriştii noştri m-au lămurit că nu putem da autorizaţiile fără să încălcăm legea, fiindcă este amenajat ca spaţiu verde, iar transformarea lui în teren acoperit de construcţii s-ar face tocmai prin aceste autorizaţii. Aşteptăm, fiindcă guvernul a încurcat lucrurile şi tot el trebuie să le descurce“, a declarat Antonie Solomon.

Între timp, mizerie

De ani buni, în fostul Parc Corniţoiu domnesc gunoaiele, păzite de maidanezi. Başca un miros paralizant, degajat de o canalizare defectă, de care primăria nu se poate atinge, fiindcă terenul e proprietate privată. „Nu putem mişca un deget acolo. Am încercat şi am fost din start ameninţaţi cu procesele“, a susţinut primarul Antonie Solomon. În urmă cu un an, zeci de craioveni veniţi la „Fii vocea cartierului tău!“, cu precădere locuitorii din cartierul George Enescu, au avut o poziţie diametral opusă proprietarilor de spaţii verzi din Corniţoiu, solicitând păstrarea parcului şi curăţarea lui. Canalul colector care le provoacă disconfort urmează să fie desfiinţat, potrivit municipalităţii.

Scandal pe apă caldă

Participanţii la „Fii vocea cartierului tău!“ şi-au manifestat din plin nemulţumirea când a venit momentul Termoficării: de ce şi cât mai plătesc apa rece la preţ de apă caldă? Cartierul Corniţoiu este cel mai vitregit dintre toate zonele locuite ale Craiovei când vine vorba de sistemele de recirculare a apei calde. Efectul este că oamenii consumă zeci şi chiar sute de litri de apă până când aceasta ajunge la temperatura la care să poată fi folosită. „Ne obligaţi să plătim apa rece la preţ de apă caldă şi căldura care nu există! Vin oamenii peste noi la asociaţie şi ne dau în cap. O să-i trimit la dumneavoastră la regie!“, a spus Rodica Dragomir, administratoare la Asociaţia de proprietari nr. 31. „Eu consum 30 de litri de apă rece până se încălzeşte cât de cât, ca să putem face baie. Am fost odată la punctul termic şi am văzut că apa avea cinci grade Celsius. M-am crucit! Ce să faci cu apa aia?“, a spus Mirela Firea.

Directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, a recunoscut că reţeaua de recirculare a apei calde este nefuncţională sau lipseşte cu desăvârşire. „Traseele de recirculare au fost desfiinţate cu mulţi ani în urmă, multe la cererea locatarilor. Nu este însă adevărat că în punctele termice temperatura poate scădea mai jos de 34 de grade Celsius, iar diferenţele de la un punct termic la altul sunt date de temperatura la care ajunge agentul termic de la CET“, a spus Tudorache.

Primarul Antonie Solomon nu a acceptat însă explicaţiile directorului: „Dacă se întâmplă aşa cum spuneţi, atunci domnul Tatian Tudorache nu are scuze şi trebuie să schimbe lucrurile“.

Gropi ca-n toată Craiova

Contribuabilii au vrut să ştie când vor fi reabilitate străzile din Corniţoiu, ciuruite şi ele ca în toată Craiova. Primarul Antonie Solomon le-a promis oamenilor că arterele importante vor fi reparate sau refăcute cu prioritate. „Drumuri ca George Eenescu, bulevardul Oltenia sau bulevardul Dacia vor fi întreţinute începând din luna martie, după ce se termină licitaţia. Şi nu numai acestea, dar şi majoritatea străduţelor şi aleilor. De fapt, bulevardul Dacia, ca şi Decebal, adică Rocada, va fi asfaltat cu bani dintr-un proiect european“, a precizat Antonie Solomon.

Blocuri sufocate de garaje

În cartierul Corniţoiu, campaniile trecute de desfiinţare a construcţiilor provizorii neautorizate au eşuat rând pe rând. Oamenii sunt nemulţumiţi nu pentru că vecinii au garaje, ci pentru că le au la geamul lor. E. Stancu i-a cerut primarului Antonie Solomon un răspuns în scris la o întrebare simplă: „Sunt legale garajele din Corniţoiu?“. „Şi în spatele blocului 41 sunt barăci, una dintre ele folosită doar de şobolani. Miroase groaznic şi mai astupă şi aerisirile de la subsol“, a spus M. Olaru. Edilul-şef a afirmat că, în cel mult o săptămână, vor fi verificate toate construcţiile, gheretele şi barăcile din cartier şi vor fi luate măsuri după caz. „Trebuie să se păstreze o distanţă faţă de blocuri. Inspectorii primăriei vă vor răspunde în maximum o săptămână ce au depistat şi ce măsuri au luat“, a declarat Solomon.

După repartitoare, potopul

Administratorii de asociaţii şi craiovenii prezenţi joi seară la „Fii vocea cartierului tău!“ au acuzat primăria că nu face nimic pentru a-i ajuta să rezolve problema repartitoarelor de costuri pentru încălzire. „Avem multe nelămuriri şi nimeni nu ne ajută. Sunt proprietari care plătesc mai mult cu unul sau chiar două milioane (de lei vechi – n.r.) după ce şi-au montat repartitoare“, a spus G. Nica. Alt craiovean susţine că nici reprezentanţii respectivelor firme nu le pot explica oamenilor ce se întâmplă.

Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari, a afirmat că Primăria Craiova a transmis deja Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) o adresă în care, pe baza plângerilor locatarilor, solicită un control la societăţile specializate din Bănie. „Sunt, într-adevăr, foarte multe sesizări înregistrate la primărie. Ea nu poate însă interveni în relaţia dintre aceste societăţi şi asociaţiile de proprietari. Am cerut însă o verificare la ANRSC, fiindcă este singura autoritate competentă să ia măsuri“, a declarat Marian Giubelan.

Iluminat intermitent

Nici iluminatul public defectuos nu a lipsit dintre neajunsurile cartierului Corniţoiu. Reprezentanta Asociaţiei nr. 41 susţine că becurile se aprind intermitent, ca în pomul de Crăciun. Pe deasupra, lumina, aşa răzleaţă cum e, nici nu mai pătrunde printre plopii care au crescut în neştire. Autorităţile publice locale şi-au declinat însă competenţa în materie de gestiune a iluminatului public, aruncând vina la locul ei, adică în curtea CEZ, care în urmă cu câteva zile doar ce lăsase jumătate din oraş fără curent.

Lovitura maidanezului

Craiovenii din Corniţoiu nu le dau de cap haitelor de maidanezi. Ei au povestit joi cum au fost tăvăliţi de câini, cum copiii nu se mai pot juca în faţa blocului de teama fiarelor şi cum ei, oameni în toată firea, pleacă din blocuri câte doi, ca să se poată apăra. „Unii câini sunt inofensivi, dar alţii s-au strâns în haitele groazei şi bagă spaima în oameni“, a spus Ion D. Alt participant le-a arătat oficialilor chiar şi muşcătura unui maidanez agresiv. Pe de altă parte, administraţia a fost acuzată că nu construieşte adăposturi pentru animale, pentru ca acestea să nu mai ajungă înapoi pe străzi. „Adăpostul de la Făcăi este suficient. Nici nu-l folosim la toată capacitatea, fiindcă maidanezii sunt adoptaţi zilnic şi lăsaţi printre blocuri. Aşa că nu primăria este problema, ci legea şi asociaţiile de protecţie a animalelor, care nu o respectă“, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon.

În parlament este în curs de elaborare forma finală a unei noi legi de gestionare a câinilor fără stăpân, care, în proiectul iniţial, cuprinde obligaţia autorităţilor de a elibera câinii fără stăpân dacă aceştia nu au fost adoptaţi într-un timp dat.

Tiruri în parcarea blocurilor

Potrivit locatarilor din Corniţoiu, firmele cu depozite pe bulevardul Dacia folosesc parcările blocurilor pentru accesul în depozite. George Mitel a spus că, dincolo de deranjul provocat de zgomote, ziua şi noaptea, sunt puse în pericol şi maşinile locatarilor. „Chiar au rupt scara blocului, cu ocazia unei manevre. Au zis că… s-a întâmplat!“, a mai arătat Mitel. Directoarea Direcţiei servicii publice a primăriei, Adriana Motocu, a declarat că accesul într-un depozit nu trebuie să traverseze zona rezidenţială. „Vom cere poliţiei să verifice dacă această prevedere este respectată. Intrarea nu se poate face decât direct din bulevardul Dacia“, a afirmat Adriana Motocu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII