10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia participă la un nou proiect european de cercetare

România participă la un nou proiect european de cercetare

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Anton Anton, va participa în perioada 20-21 februarie 2008, la Paris, la întâlnirea de lansare a proiectului PC7 ELI de pregătire a infrastructurii pan-europene de cercetare ELI (The Extreme Light Infrastructure).
În iulie 2007, Comisia Europeană a aprobat propunerile de proiecte pregătitoare pentru 35 de infrastructuri de cercetare pan-europene aflate în lista priorităţilor ESFRI (European Science Forum for Research Infrastructures). Propunerile din lista ESFRI sunt infrastructuri de cercetare de dimensiuni mari, la construcţia şi operarea cărora sunt asociate mai multe state membre interesate.
Pentru finanţarea proiectelor pregătitoare, al căror scop este realizarea proiectului de execuţie, se asigură şi sprijin financiar comunitar (maximum 20% din costurile de construcţie). România este partener în 9 din aceste proiecte. ELI este unul dintre ele şi are o importanţă aparte, deoarece ţara noastră este interesată să construiască această infrastructură pe Platforma de la Măgurele.
ELI (The Extreme Light Infrastructure) este dedicată investigaţiilor interacţiunii dintre laser şi materie la intensităţi laser foarte înalte, precum şi aplicaţiilor în fizica atomică şi moleculară, fizica plasmei, medicină şi fizica materialelor. La acest proiect participă 13 state membre şi 3 state colaboratoare. Coordonatorul ELI este Consiliul Naţional al Ştiinţei din Franţa (CNRS). România este repezentată prin ANCS ca agenţie de finanţare şi Institutul Naţional de Fizica Plasmei, Laserilor şi Radiaţiei în calitate de contractor. Partenerii interesaţi de construcţia ELI sunt Franţa, România, Cehia, Grecia şi Anglia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS