8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentul a adoptat declaraţia privind nerecunoaşterea independenţei Kosovo

Parlamentul a adoptat declaraţia privind nerecunoaşterea independenţei Kosovo

Parlamentul a adoptat în această seară declaraţia privind nerecunoaşterea independenţei provinciei Kosovo, cu 357 de voturi "pentru" şi 27 "împotrivă".

Prezentăm integral textul Declaraţiei Parlamentului României:

"Parlamentul României a luat notă cu profundă îngrijorare de proclamarea unilaterală, în ziua de 17 februarie 2008, de către autorităţile de la Priştina, a independenţei provinciei Kosovo.

Luând act de decizia CAGRE de astăzi, consecvent poziţiei sale, afirmată în Declaraţia din 20 decembrie 2007 prin care îşi exprima regretul pentru eşuarea negocierilor pentru o soluţie în spiritul echităţii şi al normelor dreptului internaţional în privinţa statutului provinciei Kosovo, Parlamentul României nu recunoaşte declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo, considerând că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea noii entităţi.

Parlamentul României subliniază că decizia autorităţilor de la Priştina, ca şi eventuala recunoaştere a independenţei unilateral declarate de către alte state nu pot fi interpretate ca un precedent pentru alte zone şi nici drept recunoaşterea sau garantarea drepturilor colective pentru minorităţile naţionale.

Reafirmîndu-şi sprijinul pentru angajamentele europene şi euro-atlantice asumate de România, Parlamentul României solicită CSAT să analizeze cu promptitudine statutul prezenţei militare şi civile româneşti în provincia Kosovo, sub egidă internaţională în situaţia nou creată.

Parlamentul României solicită Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să-l informeze în legătură cu schimbarea statutului acestor trupe şi cu eventualitatea trimiterii de noi forţe în Kosovo.

Parlamentul României îşi reafirmă sprijinul deplin pentru orice politici şi acţiuni de politică externă menite să sprijine stabilitatea şi securitatea regionale şi să asigure manifestarea ţării noastre ca membru responsabil al ONU, UE şi al NATO".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS