10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBănia, orgă de lumini

Bănia, orgă de lumini

Din cauza lucrărilor la reţelele expirate, jumătate din Craiova a rămas joi seară fără curent timp de două ore. O avarie de asemenea proporţii nu a mai avut loc de mult timp.

 

Mai multe cartiere din Craiova au fost joi seară în beznă timp de două ore. În magazinul Mercur, clienţii surprinşi la cumpărături şi-au făcut loc spre ieşire cu bricheta, iar angajaţii de la pază au luat măsura blocării uşii rotative de la intrare. Clienţii au fost evacuaţi pe uşile anexe.

Strada Lipscani era şi ea în întuneric. Avaria produsă la reţelele de distribuţie ale companiei CEZ le-a dat emoţii şi patronilor de baruri şi restaurante din zona centrală, care se pregătiseră intens pentru a-şi primi clienţii de Valentine’s Day. Cei surprinşi la mese în momentul întreruperii curentului au apelat la brichete sau la lumânări, discutând într-o linişte totală, ca la bunica în sufragerie. „Dacă nu vine curentul până la ora 20.00, anulăm tot. Aveam mese rezervate, avem mâncare pe stoc. Plita electrică nu putem s-o folosim. Păcat, pentru că, în seara asta, toate localurile din zona centrală sunt pline“, spunea, cu tristeţe, şefa de sală a unui restaurant central.

„Aveam masă rezervată la un local central, pentru a sărbători cum se cuvine Valentine’s Day. Am renunţat. Cum să mai intrăm dacă era beznă?“, a spus Cristina B., o clientă căreia CEZ i-a stricat seara. „Mi-am amintit de perioada de dinainte de Revoluţie. Pe lângă faptul că e deranjant să rămâi în 2008 fără curent, mai rişti să ţi se ardă şi aparatura“, a spus Daniel D, de 35 de ani. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi craioveni. „S-a oprit curentul în două reprize. Nu am fost deranjat, pentru că se mai întâmplă. Mi-a fost însă teamă în ceea ce priveşte aparatura electrică, pe care am scos-o din priză deoarece mi-a fost teamă să nu vină tensiune mai mare şi să o ardă“, a spus Constantin Giuglea, de 75 de ani. „A fost mai romantic aşa, mai ales că a fost şi Sfântul Valentin şi am stat la lumina lumânării. Totuşi, în general, nu e tocmai plăcut“, a precizat Alina, o tânără de 25 de ani.

Scuzele CEZ

 

Directorul CEZ Distribuţie, Gabriel Negrilă, nu a fost ieri de găsit pentru un punct de vedere în legătură cu această problemă. Abia după-amiază, compania CEZ a transmis un comunicat de presă, în care a explicat laconic ce s-a întâmplat.

Potrivit acestuia, avaria a fost cauzată de un defect în reţeaua de medie tensiune la un cablu de 20 kV alimentat din staţia Craiova Centru. Avaria s-a extins la 110 kV în aceeaşi staţie, care alimenta şi pe cea din Craioviţa Nouă, din cauza unei defecţiuni mecanice apărute la echipamentul de protecţie şi automatizare aferent unui transformator de la această staţie. Proporţiile au fost amplificate în Craioviţa, întrucât cele două staţii de acolo au fost retrase din exploatare pentru modernizare până în 2009, dar şi la cea de la Işalniţa, simultan cu două circuite ale liniilor de 110 kV Craiova Nord-Şimnic, planificate pentru modernizări în perioada 13-16 februarie.

Ultimele două ar fi absolut necesare pentru asigurarea condiţiilor de electrosecuritate la traversarea centurii de nord a Craiovei. Reprezentanţii CEZ au recunoscut în ultima vreme, siliţi de repetatele defecţiuni, că reţelele de care dispun sunt expirate.

„În majoritatea oraşelor, liniile de alimentare sunt subterane şi au o durată de viaţă de opt-zece ani. Majoritatea cablurilor din Craiova au o vechime de cel puţin 20 de ani, se află deci la a treia durată de viaţă“, declara, în cadrul unei conferinţe de presă, Gabriel Negrilă, directorul CEZ Distribuţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII