11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutoare de urgenţă pentru sinistraţii din Mateeşti

Ajutoare de urgenţă pentru sinistraţii din Mateeşti

Şase din cele şapte familii din comuna Mateeşti vor primi ajutoare de urgenţă de la guvern, conform proiectului de hotărâre aprobat. Ritmul de înaintare a haldei de steril a încetinit.

Familiile ale căror case au fost afectate de alunecările de teren au fost chemate ieri, la Primăria Mateeşti, la o şedinţă, în cadrul căreia Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea, le-a spus că vor primi ajutoare de urgenţă din partea guvernului. Familia Constantin Manole va primi 25.000 de lei, familiile Aurelian Niţu, Ilina Floarea, Elena Gârlă, Ioana Gârlă şi Gheorghe Gârlă vor beneficia de câte 20.000 de lei, iar Ion Gârlă nu va primi nimic pentru că în casa bătrânească distrusă de alunecarea de teren nu stătea nimeni. „Mie nu îmi dă nimic, că era casa lăsată moştenire de la bătrâni. Chiar dacă nu locuia nimeni în ea, era bună, din cărămidă“, a spus Ion Gârlă.

 

6.000 de lei din fondul de rezervă al CJ Vâlcea

 

Oamenii i-au prezentat prefectului autorizaţiile de construire a caselor distruse. „Am făcut un istoric pe care îl voi trimite la Bucureşti. 58 de familii din zonă au fost despăgubite pe vremea lui Ceauşescu cu sume cuprinse atunci între 28.000 şi 33.000 de lei. 14 dintre acestea au obţinut o hotărâre judecătorească prin care au rămas proprietare în zona haldei. În cazul a şapte din cele 14, alunecarea de teren le-a stricat casele“, a spus Radu Renga. Fiecare familie va primi şi câte 6.000 de lei din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean Vâlcea, conform unei hotărâri votate de consilieri. Sinistraţii au mai primit ieri pături şi bani de la o familie din Râmnicu Vâlcea. „Am adus şi noi ce am avut. Am văzut la televizor nenorocirea care i-a lovit. Noi suntem oameni modeşti şi sperăm ca exemplul nostru să fie urmat şi de cei bogaţi“, a spus Suzana Stancu. Oamenii au mai primit alimente şi haine din partea jandarmilor vâlceni şi de la Crucea Roşie.

 

Terenul alunecă mai încet

 

Colonelul locotenent Vladimir Secară, inspectorul general al IGSU, a fost prezent joi seară, la Mateeşti. După ce a inspectat zona, acesta a declarat că halda înaintează, dar ritmul ei este încetinit. „Pe partea de vest a haldei a înaintat cu aproximativ patru metri, în 24 de ore, iar pe partea de sud, cam cu 30-40 de centimetri. Este mult încetinită viteza faţă de zilele anterioare. Prezenţa mea aici e de a face o recunoaştere vizavi de stabilirea situaţiei tehnice, care va fi supusă spre aprobare în Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), în vederea evitării pericolului de inundare a zonei în caz de ape mari“, a spus general locotenent Vladimir Secară, inspectorul general al IGSU.

Acesta a precizat, după ce a inspectat alunecarea, că terenul este în continuare sigur. „Poate crea în continuare probleme halda. Până nu se face o analiză a solului, a straturilor din teren, a infiltraţiilor de apă nu pot să mă exprim. Trebuie făcute studii geotehnice şi apoi să se decidă soluţia de stabilizare a haldei. Dacă halda va crea în continuare probleme, se va trece la evacuarea oamenilor din zona de risc, astfel încât să nu avem victime şi pierderi materiale“, a afirmat generalul locotenent Secară.

 

Cursul pârâului Tărâia nu va mai fi deviat

 

Specialişti ai Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, ai Administraţiei Naţionale Apele Române, Direcţiei Apelor Olt, Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea, SC AQUACON PROIECT SA Sibiu, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, ISU Vâlcea, ai Exploatării Miniere Berbeşti împreună cu prefectul judeţului Vâlcea, Radu Renga, au analizat situaţia alunecării de teren de la halda Panga Nord, care continuă pe două direcţii, cu pericol iminent de a obtura cursul pârâului Tărâia.

„S-a stabilit ca SGA Vâlcea să monitorizeze situaţia şi să intervină cu utilajele existente pentru înlăturarea materialului căzut în albie. SC AQUACON PROIECT SA Sibiu va elabora două variante pentru asigurarea scurgerii continue a apei. Proiectele în fază de studiu de fezabilitate vor fi prezentate în termen de zece zile“, a declarat prefectul. Acesta a mai precizat că lucrările de eliminare a excesului de umiditate şi stabilizare a haldei sunt absolut necesare pentru stoparea fenomenului de alunecare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS