17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTokes a declarat lustraţia în Biserica reformată

Tokes a declarat lustraţia în Biserica reformată

Europarlamentarul Laszlo Tokes a afirmat astăzi, la Timişoara, în cadrul unei dezbateri publice, că declară lustraţie în Biserica reformată, informează NewsIn.
"Am declarat lustraţia în Biserica reformată şi mi-am pregătit de mai mult timp confruntarea cu trecutul. Mai normal era să înceapă de la Oradea, dar cultul locului mă obligă să o încep la Timişoara", a declarat Tokes.
Potrivit europarlamentarului, România nu poate ajunge în Europa cu informatorii care încă ocupă poziţii importante în puncte cheie: "E imposibil să ajungi în Europa cu informatorii care mai sunt între noi şi care împiedică CNSAS să funcţioneze prin decizia Curţii Constituţionale", a afirmat europarlamentarul.
Tokes a făcut o promisiune la Timişoara: "România poate deveni o ţară europeană dacă susţine spiritul Timişoarei şi dacă se descotoroseşte de foştii comunişti". Tokes va mai ţine la Bruxelles o dezbatere asemănătoare celei de la Timişoara, pe marginea confruntării cu trecutul comunist. El vrea ca istoricii maghiari să colaboreze cu el în vederea unei cercetări în legătură cu această tematică pe baza căreia va scoate şi o carte.
Preşedintele Institului de Cercetare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, prezent şi el la Timişoara, a declarat de asemenea că fostele structuri comuniste s-au privatizat şi că ele încă există de la consilieri locali până la parlamentari. "La noi comunismul nu a dispărut, ci s-a privatizat. A dispărut doar componenta ideologică.  Dar din punctul de vedere al reformelor suntem în urmă pentru că acestea sunt blocate de aceşti oameni", a declarat Marius Oprea, adăugând că pentru eliminarea acestor structuri trebuie asigurată funcţionarea CNSAS.
Oprea a mai spus că i-a cerut ministrului de interne, Cristian David, să îl suspende din funcţie pe chestorul şef al Poliţiei din Miercurea Ciuc pentru acte de tortură pe care acesta le-ar fi săvârşit asupra unor cetăţeni care nu aveau nicio vină. Oprea spune că acest şef al poliţiei a fost în trecut Şeful Biroului Judiciar din Miliţie. Un grup de 4-5 cetăţeni maghiari din Miercurea Ciuc au depus o reclamaţie prin care sesizau faptul că acest şef de poliţie din Miercurea Ciuc îi bătea, îi lega cu cătuşele de calorifer şi îi tortura "până la leşin".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII