27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRetrocedări în ritm de trap

Retrocedări în ritm de trap

Marşul triumfal al prefectului de Dolj, Silviu Dumitru, către pământurile staţiunilor de cercetare din jurul Craiovei va trece şi peste ministrul Dacian Cioloş, de a cărui părere este hotărât să nu ţină seama.

După ce a desfiinţat Staţiunea didactică Banu Mărăcine, aflată în administrarea Universităţii din Craiova, prefectul Silviu Dumitru confirmă zvonurile lansate la instalarea sa în funcţie. Conform acestora, singura lui treabă în fruntea judeţului este aceea de a împărţi în ritm de trap toate pământurile staţiunilor de cercetare agricolă din jurul Craiovei. Oamenii cu mulţi bani şi cu multă influenţă şi-au aranjat de mult ploile, cumpărând drepturile de proprietate ale persoanelor care au avut cândva terenuri pe locurile unde acum funcţionează staţiunile. Ei deveniseră destul de nervoşi pentru că retrocedarea pe vechile amplasamente se făcea cu viteza melcului, aşa că au găsit stindardul luptei pentru dreptate în persoana prefectului mult prea hotărât să transforme Comisia judeţeană de fond funciar în maşină de vot funciar. Aşa că, după ce s-a umplut de glorie desfiinţând Staţiunea Banu Mărăcine pe motiv că acolo nu se face cercetare, ci doar chiolhanuri, se îndreaptă în fugă către Staţiunea Şimnicu de Sus, căreia îi va lua o parte din pământuri. „Studenţii şi domnii profesori care sunt şi cercetători şi care câştigă o căciulă de bani să se ducă să facă cercetare la producătorii agricoli, care au mare nevoie de sfaturile lor. Până acum nu am aflat de vreo temă de cercetare făcută la Banu Mărăcine. Acolo nu mai sunt de mult viţă-de-vie şi pomi, ci doar buruieni printre care pasc caprele“, a spus prefectul Dumitru.

 

„Nu comentez“

 

Răspândindu-se ca fulgerul vestea cum că singurul scop al actualului prefect este acela de a termina staţiunile de cercetare agricolă din judeţ, cei câţiva directori care au rămas s-au plâns forului tutelar, Academia de Ştiinţe Agricole „Gheorghe Ionescu Siseşti“, de acţiunile acestuia. Cum era de aşteptat, Academia s-a plâns la ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, iar acesta, la rândul lui, a trimis o adresă Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), prin care o somează să înceteze imediat retrocedările pe terenurile aflate în administrarea Academiei, institutelor şi staţiunilor de cercetare. Ministrul Cioloş atenţionează ADS că există posibilitatea punerii în aplicare a Legii cercetării agricole, care ar modifica datele problemei. „Având în vedere posibilitatea punerii în aplicare a Legii cercetării, care se află în curs de promovare la instituţiile competente, vă rog să dispuneţi imediat încetarea retrocedărilor şi a punerilor în posesie de terenuri aflate în administrarea Academiei…“, adresa nr. 76 din 12.01.2008 a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, semnată de ministrul Dacian Cioloş. Surse din interiorul prefecturii ne-au declarat că un exemplar al acestei adrese există în prefectură, dar că nu a fost luat în seamă de nimeni. „Nu comentez această adresă. Nu mă interesează ce ne roagă ministrul pentru că eu am discutat cu el şi ne-am înţeles. Nu pot să spun ce am discutat. Eu respect doar legile existente, nu pe cele care vor fi cândva!“, a spus Dumitru.

 

Dumitru stă sub plapuma lui Giugea

 

Dumitru s-a arătat ieri deranjat de afirmaţiile făcute în presă de fostul prefect Nicolae Giugea, care l-a acuzat sâmbătă de faptul că, prin desfiinţarea Staţiunii Didactice Banu Mărăcine, a distrus zeci de ani de învăţământ agronomic din Dolj. Prefectul a prezentat o mapă de adrese făcute de predecesorul său către Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti“, către Ministerul Apărării şi cel al Justiţiei şi către Agenţia Domeniilor Statului, prin care Giugea cerea terenuri pentru a fi retrocedate către cetăţeni din comunele limitrofe Craiovei. Dumitru a precizat că retrocedările de la staţiunile de cercetare fac parte din campania pornită de fostul prefect Nicolae Giugea, el revenind doar cu aceleaşi solicitări formulate de fostul prefect. „Am încercat să preiau lucrurile aşa cum erau şi să le duc mai departe. Am revenit la adresele dânsului. Nu am făcut decât să revin cu acelaşi cerinţe. Din punctul meu de vedere, problema respectivă continuă şi nu-mi dă nimeni dreptul să o stopez“, a spus prefectul Dumitru.

 

Giugea, acuzat că s-a făcut că plouă la retrocedarea Pomicolei

 

Dumitru l-a acuzat ieri pe fostul prefect că judecă retrocedarea staţiunilor de cercetare cu două măsuri, dat fiind faptul că, în cazul restituirii Staţiunii Pomicola, nu a schiţat nici un gest de împotrivire pe vremea când era prefect. „Giugea uită sau şi-a descoperit valenţe de luptător pentru dreptate. E atât de vehement referitor la terenurile de la Banu Mărăcine, dar nu aceeaşi vehemenţă a manifestat-o când Staţiunea Pomicolă a luat-o gaia. Nu l-am văzut atunci smulgându-şi părul şi rupându-şi cămaşa, când sute de hectare s-au dus pe apa sâmbetei“, a spus Dumitru.

 

Giugea: E un profesionist al diversiunii

 

Fostul prefect Nicolae Giugea a respins ieri acuzaţiile lui Silviu Dumitru, declarând că Staţiunea Pomicolă a fost retrocedată pe vremea pesedistului Ion Călin, nu în mandatul său. Giugea a spus că, spre deosebire de conducerea actuală a prefecturii, a făcut solicitări doar pentru vechile amplasamente. „E un profesionist al diversiunii. Eu am cerut terenurile pentru că aşa mi s-a părut normal, dar le-am solicitat în baza vechiului amplasament, nu cum se face acum. Eu nu am intrat niciodată în afaceri dubioase, încearcă să ascundă un vagon de gunoi sub propriul preş. Îi reamintesc domnului Dumitru că nu eram prefect când s-a retrocedat Staţiunea Pomicolă şi nu ştiam atunci despre ce e vorba“, a spus Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII