10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFord a primit un prim OK de la Bruxelles

Ford a primit un prim OK de la Bruxelles

Legea pentru aprobarea contractului de privatizare Daewoo-Ford a fost adoptată ieri în unanimitate de Comisia de privatizare din Senat, după ce Comisia Europeană a dat „undă verde“ dezbaterilor parlamentare în forma actuală a contractului cu Ford.

Ministrul pentru relaţia cu parlamentul, deputatul de Dolj Mihai Voicu, a declarat pentru GdS că ieri comisia de privatizare din Senat a adoptat în unanimitate legea specială de privatizare a Daewoo Automobile Romania cu Ford. Mihai Voicu – membru al respectivei comisii – a declarat că votul de ieri al senatorilor a stat la baza unui impuls primit din partea Comisiei Europene referitor la privatizarea uzinei de automobile de la Craiova cu americanii de la Ford. „Comisia Europeană ne-a transmis că putem să dezbatem în parlament legea aşa cum este acum“, a afirmat Voicu. Astăzi, legea se discută în plenul Senatului. Dezbaterile finale în comisiile forului decizional – Camera Deputaţilor – ar urma să se facă tot pe actualul format al legii şi al contractului cu Ford până pe 27 februarie, urmând ca abia atunci să fie aduse în discuţie eventualele modificări propuse de Comisia Europeană. Votul final ar urma să fie dat de Camera Deputaţilor pe 4 martie, când se speră tot la un vot în unanimitate. „Este o veste bună“, s-a limitat să spună preşedintele-director general al Daewoo Automobile Romania, Ion Ion. „Este un pas important şi aşteptat“, a declarat şi directorul SC Automobile Craiova SA (ACSA), Lucian Luţaru. „Dacă s-a primit un răspuns de la Comisia Europeană, sper să fie într-adevăr unul favorabil“, a susţinut şi liderul sindical de la Daewoo, Ovidiu Cioroianu.

Amintim că după semnarea contractului cu Ford (pe 14 septembrie 2007), Comisia Europeană a blocat procesul de privatizare pe motiv că era suspectă acordarea unor ajutoare de stat pentru compania americană. Oficialii români aşteptau un răspuns de la Bruxelles până la sfârşitul lunii februarie. Contractul semnat de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) cu Ford prevede ca americanii să achite 57 de milioane de euro, pentru 72% din acţiunile SC Automobile Craiova SA (ACSA), care deţine 49% din acţiunile Daewoo Automobile Romania SA.

Un preţ mai mare

Surse de încredere din cadrul Comisiei Europene anticipaseră, în urmă cu câteva săptămâni, că răspunsul de la Bruxelles ar fi favorabil continuării contractului cu Ford, dar că ar fi posibil ca americanii să plătească în plus pentru pachetul majoritar de acţiuni faţă de ceea ce s-a perfectat până acum. Acest aspect a fost confirmat recent şi de preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, care a declarat că oficialii Comisiei Europene ar putea cere un preţ mai mare pentru Daewoo.

ACSA devine unic acţionar al Daewoo

Directorul ACSA, Lucian Luţaru, a declarat că recent a fost adoptată o hotărâre de guvern care prevede că pachetul de acţiuni de 51% pe care le deţinuse General Motors – Daewoo Auto Technology (GM-DAT) la fabrica din Craiova, în calitate de fost acţionar majoritar, vor fi răscumpărate de statul român prin anulare. „În adunarea generală extraordinară a acţionarilor convocată pe 7 martie 2008, ACSA va deveni unic acţionar al Daewoo Automobile Romania prin anularea a 51% din acţiuni pe care statul le-a luat de la GM-DAT. Astfel, Ford va avea 72% din acţiunile ACSA, dar şi 72% din acţiunile Daewoo Automobile Craiova, până la divizarea societăţii“, a spus directorul Lucian Luţaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

70 COMENTARII