3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSterilul a îngropat cinci case la Mateeşti

Sterilul a îngropat cinci case la Mateeşti

Cinci case au fost distruse, iar şapte persoane au fost evacuate din cauza alunecărilor de teren la halda de steril Panga Nord din comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, care aparţine Exploatării Miniere Berbeşti.

 

Valul de steril a distrus ieri alte două case din satul Turceşti al comunei Mateeşti, numărul locuinţelor înghiţite de pământ ajungând la cinci. Alunecarea de teren a înaintat în noaptea de duminică spre luni cu 20 de metri, fiind distruse şi casele lui Gheorghe Gârlă şi Ion Gârlă. Ieri a mai fost distrusă şi o magazie din lemn, care aparţinea lui Ion Enciu. „În prezent, cinci case au fost îngropate, iar şapte persoane au fost evacuate. Alunecarea ameninţă alte două locuinţe care aparţin familiilor Ioana Gârlă şi Constantin Manole. În cele două case stau cinci familii şi urmează să fie şi ele evacuate“, a declarat Nicolae Stănişor, primarul comunei Mateeşti.

Peste 40 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ (ISU) Vâlcea şi zeci de localnici din comună au salvat 80% din casa lui Ion Gârlă şi 90% din locuinţa lui Gheorghe Gârlă. Conform autorităţilor locale, alunecarea de teren a înaintat ieri cu aproximativ 1,5 metri pe oră.

Şapte familii sunt în beznă

Şapte familii din cătunul Copăciş al comunei Mateeşti nu au curent de sâmbătă, pentru că alunecarea de teren de la halda de steril a distrus reţelele de energie electrică de joasă tensiune. „De sâmbătă dimineaţă nu avem lumină. Ca să ajungem acasă, trebuie să ocolim 12 kilometri prin Berbeşti. Pe aici, prin Turceşti, pe unde exista drum, erau doar doi kilometri până la casele noastre“, a spus Rodica Tebec.

Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea, a declarat că frontul de alunecare a evoluat până ieri cu 150 de metri de teren plat.

„Alunecarea a distrus pe lângă cele cinci gospodării şi stâlpii reţelei de distribuţie a energiei electrice de joasă tensiune. Stâlpii se aflau pe frontul de alunecare şi şapte familii din cătunul Copăciş au rămas fără energie electrică. Alunecarea de teren a afectat şi drumul de acces către cătunul Copăciş. S-a luat decizia ca în zonă să aibă loc balastări, pentru a îmbunătăţi drumul de acces către locuinţele din cătunul Copăciş, şi astăzi (ieri – n.r.) echipe ale CEZ – Sucursala Distribuţie Vâlcea vor efectua un traseu, în zona Mateeşti, pe o rută ocolitoare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică a familiilor afectate de distrugerea reţelei“, a spus Radu Renga.

Păcuraru le-a promis oamenilor ajutoare

Paul Păcuraru, ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse, a inspectat ieri zona în care are loc alunecarea de teren. „Din păcate, situaţia e foarte grea pentru că halda alunecă. Nu ştim exact viteza cu care alunecă. Are două axe de evoluţie, una către case şi alta către pârâul Tărâia. Existând riscul ca albia să fie obturată şi trebuie săpat în zonă un canal. În ceea ce priveşte cele două case care se află în apropierea alunecării, probabil că familiile vor fi evacuate“, a declarat Paul Păcuraru.

Acesta le-a promis persoanelor sinistrate că vor primi ajutoare sociale din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, iar guvernul le va sprijini pentru a-şi reface casele. „Oamenii o să primească un ajutor social din care să îşi ia alimente, îmbrăcăminte şi diferite bunuri de care au nevoie în prezent. Guvernul îi va sprijini pentru a-şi construi casele“, a menţionat Păcuraru.

În privinţa persoanelor care se fac vinovate de producerea alunecărilor de teren, Păcuraru a precizat că în zonă se face o evaluare pentru a vedea dacă exploatarea haldei de steril s-a făcut aşa cum trebuie.

„E vorba de o haldă care are 50 de milioane de metri cubi de steril. Sunt prezenţi proiectanţi la faţa locului pentru a vedea în ce condiţii s-a exploatat halda“, a afirmat ministrul. Păcuraru a susţinut că prioritatea în zonă o constituie salvarea oamenilor şi a bunurilor acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS