8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal între Ion Iliescu şi Nica Leon la aniversarea CPUN

Scandal între Ion Iliescu şi Nica Leon la aniversarea CPUN

Simpozionul ce a marcat astăzi împlinirea a 18 ani de la înfiinţarea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) a fost marcat de certuri între revoluţionari, subiectul disputei fiind Ion Iliescu, contestat violent, fie pentru că nu a participat la evenimentele din decembrie, fie pentru că are o influenţă nefastă asupra Institutului Revoluţiei.
Reuniunea aniversară a început cu o altercaţie verbală între Nica Leon şi Ion Iliescu, primul acuzându-l pe fostul preşedinte că este un "criminal". "I-am spus: «Tu, un criminal, cum îţi permiţi să dai mâna cu mine?». Iar el mi-a zis: «Du-te-n aia mă-tii»", a relatat ulterior Nica Leon altercaţia verbală cu Ion Iliescu.
Ulterior, lui Iliescu i s-a contestat dreptul de a conduce această reuniune. Revoluţionarul Lorin Fortuna s-a plâns că Institutul Revoluţiei Române este asociat pe nedrept cu Ion Iliescu şi că publicaţiile şi simpozioanele acestuia nu fac decât să cultive ideile fostului preşedinte şi variantele acestuia despre evenimentele din decembrie. În discuţie a intervenit şi Nica Leon, care a început şi el să-l conteste pe Iliescu, susţinând că acesta a venit la Revoluţie când lucrurile erau pe terminate, până atunci stând închis în casă şi vorbind la telefon cu Ambasada URSS. "Un criminal să fie preşedintele Institutului Revoluţiei?",  a mai clamat Leon, intervenţia sa suscitând rumoare în sală.
La final, cei care au rămas, în ciuda atmosferei tensionate, au ciocnit o cupă de şampanie. Printre participanţi la simpozion s-au numărat Victor Atanasie Stănculescu, Petre Roman, Adrian Năstase, Dan Mircea Popescu, Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan Theodorescu, Iosif Boda sau Radu Câmpeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS