Acasă Actualitate Comisia de resort a Senatului a aprobat privatizarea Automobile Craiova

Comisia de resort a Senatului a aprobat privatizarea Automobile Craiova

Comisia de privatizare a decis astăzi, în unanimitate, adoptarea unui raport de admitere proiectului de lege al Guvernului privind unele măsuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova SA.

Comisia de privatizare a discutat proiectul de lege al Guvernului privind unele măsuri pentru privatizarea SC Automibile Craiova SA, în urma unei scrisori trimise de către ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, în care s-a cerut deblocarea situaţiei acestui act normativ. În octombrie 2007, Guvernul a trimis Senatului solicitarea de suspendare a dezbaterilor asupra proiectului în discuţie, motiv pentru care plenul a stabilit, în decembrie, prelungirea termenului de adoptare tacită de la 45 la 60 de zile.

Mihai Voicu a precizat, în documentul trimis Senatului pe 7 februarie, că, având în vedere stadiul discuţiilor dintre Comisia Europeană şi Comisia de Privatizare a SC Automobile Craiova, solicită Comisiei pentru privatizare continuarea dezbaterilor în vederea elaborării raportului şi finalizării procedurii parlamentare.

Potrivit proiectului de lege trimis de Guvern, se stabileşte cadrul juridic necesar finalizării privatizării Automobile Craiova, prin vânzarea de către AVAS a unui număr de 13.716.318 acţiuni reprezentând 72,40316% din capitalul social al societăţii comerciale.

Prin proiect, se aprobă decizia Comisiei de privatizare de selectare a ofertei tehnice depuse de Ford Motor Company drept oferta câştigătoare, prin negocieri pe bază de ofertă finală, îmbunătăţită şi irevocabilă.

Comisia de privatizare a adoptat un raport de admitere, fără amendamente proprii, însă cu adăugirea unor amendamente ale comisiei economice, care doar a avizat textul Guvernului. În amendamentele Comisiei economice, se prevede că plata prejudiciilor pe care AVAS este autorizat să le suporte într-o serie de situaţii, prejudicii suferite de oricare din societăţile Automobile Craiova, Daewoo România şi Mecatim sau succesoarele acestora rezultate din procesul de restructurare, se face conform contractului de vânzare-cumpărare, dar nu mai mult de opt ani.

Cel de-al doilea amendament propus de Comisia economică spune că, într-o perioadă de patru ani de la data finalizării procesului de privatizare, cumpărătorul va putea transfera acţiunile dobândite la Automobile Craiova SA sau acţiunile deţinute de cumpărător în societatea succesoare a Automobile Craiova în urma restructurării cu îndeplinierea cumulativă a unor condiţii, dar fără acordul vânzătorului, aşa cum prevedea Guvernul, pe motiv că oricum transferul este obligatoriu condiţionat de încheieirea unui contract de vânzare-cumpărare semnat de AVAS, cumpărător şi cesionar.

Exit mobile version