10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePământul a înghiţit trei case la Mateeşti

Pământul a înghiţit trei case la Mateeşti

Patru familii au fost evacuate şi trei gospodării au fost înghiţite de pâmânt, în comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, în urma unei alunecări de teren la halda de steril Panga Nord, aparţinând Exploatării Miniere Berbeşti. O familie s-a mutat în altă casă, altă familie, în şcoala din satul Turceşti, iar celelalte două s-au mutat la copii.

 

Alunecarea de teren pe halda de steril din satul Turceşti s-a reactivat sâmbătă dimineaţa, dar în zonă primele semne că pământul fuge au apărut în 2005. Halda ocupă o suprafaţă de 50 de hectare de teren şi are o înălţime de 300 de metri. Alunecarea de teren se manifestă în direcţia N-E, pe o suprafaţă de circa zece hectare, şi viteza de deplasare a pământului e de trei, patru metri pe oră. Primele locuinţe ameninţate sâmbătă de alunecările de teren au fost ale familiilor Niţu şi Ilina, care au fost evacuate de autorităţi. „Familiile evacuate sâmbătă sunt Aurelian Niţu şi Floarea Ilina. Familia Niţu a fost mutată într-o locuinţă pe care i-au făcut-o cei de la Exploatarea Minieră Berbeşti, iar Floarea Ilina, într-o şcoală de pe raza localităţii Mateeşti“, a declarat Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea. Casele acestor familii au fost înghiţite de alunecările de teren sâmbătă noaptea. „Cele două case din satul Turceşti au fost înghiţite de pământ. Din casa familiei Niţu am reuşit să recuperăm doar 10%, iar din cea a familiei Ilina, aproximativ 25%. Au rămas foarte multe bunuri nerecuperate, care au intrat în pământ“, a spus Nicolae Stănişor, primarul comunei Mateeşti. În locul respectivelor case este acum un deal de pământ, din care se vede doar hambarul cu porumb al familiei Niţu. Oamenii încearcă să mai adune din porumbul îngropat de pâmânt. „Nici un sfert nu am recuperat din ce am avut. Am salvat vacile, dar nu avem ce le da de mâncare. Şi paturile din camere le-a înghiţit pământul, la fel actele şi banii. Aproape tot e sub pământ. Nu mai avem nimic. Nu se mai văd nici casa, nici fântâna. Măcar să apucăm să strângem ceva din porumb, că el a mai rămas“, a povestit Maria Mănescu, nepoata familiei Niţu.

Pământul a acoperit şi a treia casă

Autorităţile au evacuat ieri alte două familii care erau în pericol din cauza alunecărilor de teren. „Evacuăm acum şi familiile Elena Gârlă şi Gheorghe Gârlă şi le vom adăposti la copii. Dacă situaţia se agravează, alunecarea de teren mai pune în pericol alte 15 case“, a spus primarul Stănişor.

Cinci ofiţeri, 47 de subofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ ISU Vâlcea, reprezentanţi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Exploatării Miniere Berbeşti ajutau ieri la evacuarea celor două familii. „Nu mai am nimic. Toată munca mea de o viaţă intră în pământ. Am muncit o viaţă întreagă să am ce să las la fete şi nu mă alesăi cu nimic. Am avut două fânării şi intrară în pământ. Nu mai am ce să le dau de mâncare la vaci. Am alergat toată vara desculţă şi acum nu mai am nimic. Uite casa mea cum intră în pământ“, plângea Elena Gârlă. Locuinţa femeii a fost înghiţită de pământ ieri, în jurul orei 14.00.

Alunecarea ameninţă şi râul Tărâia

Radu Renga a precizat că oamenii ale căror case au fost afectate vor fi despăgubiţi de guvern şi li se vor reface locuinţele pe un teren stabil. „Toată zona e monitorizată de reprezentanţii de la Situaţii de urgenţă şi aşteptăm să vedem cum evoluează fenomenele. Am cerut conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea să ducă preventiv nişte utilaje în zonă, pentru că alunecări de teren au loc şi pe o altă direcţie a haldei şi ele pot obtura albia râului Tărâia care trece prin apropiere şi se pot produce inundaţii. Deocamdată, alunecarea nu a ajuns lângă cursul apei, dar dacă se va întâmpla acest lucru trebuie găsită altă soluţie pentru că utilajele nu vor face faţă“, a spus Radu Renga. În zonă au fost tăiaţi copacii din apropierea stâlpilor de joasă tensiune pentru a evita ruperea firelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII