14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAT umflă preţul la autobuzele second hand

RAT umflă preţul la autobuzele second hand

Regia Autonomă de Transport a băgat pe gâtul craiovenilor 21 de autobuze la mâna a doua, pe care le-a cumpărat de la o firmă din Germania la preţuri de două ori mai mari decât cele reale. Oficialii Regiei recunosc că au plătit pe rablele nemţilor o căruţă de bani, dar spun că nu au avut ce face.

 

 

Peste un milion de euro din bugetul RAT Craiova au intrat în contul unei firme din Germania, printre ai cărei acţionari figurează şi un român. I&C D Gbr Imp Exp Hamburg din Germania a câştigat o licitaţie organizată de RAT Craiova la sfârşitul anului trecut pentru achiziţionarea a 21 de autobuze second hand. Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei organizate de regie, câştigătorul trebuia să furnizeze autobuze cu motoare care să respecte cel puţin normele de poluare EURO 2, să aibă o durată minimă de funcţionare de cinci ani şi să nu fi parcurs mai mult de 750.000 de kilometri, adică jumătate din durata de funcţionare. Firma din Germania s-a încadrat în cerinţele şefilor de la regie şi le-a adus craiovenilor cele 21 de autobuze, nouă tip MAN NL 202 şi 12 tip Mercedes Benz O 405N. Vechi din 1997-1999, cu numărul de locuri cerut şi toate documentele în regulă. Până aici toate bune şi frumoase. Numai că, preţul plătit pentru un autobuz, de peste două miliarde de lei, este aproape dublu faţă de cel practicat în celelalte ţări din Europa şi chiar din România. Regia a cheltuit 3.500.000 de lei pe 21 de autobuze, ceea ce înseamnă 57.000 de euro bucata, la cursul din acea perioadă. De exemplu, anul trecut, regia din Arad a cumpărat 13 autobuze second hand din Germania, produse în perioada 1992-1997, la preţuri între 8.500 şi 39.000 de euro bucata.

Alt operator de transport public, din Iaşi, a găsit autobuze produse în 2003 la 40.000 de euro bucata. Adică, mult mai noi, şi mai ieftine. De asemenea, dacă ar fi fost curioşi să caute pe internet la adresa www.autoline.de, oficialii RAT ar fi găsit autobuze de toate tipurile, la preţuri cuprinse între 15.000 şi 40.000 de euro, cele mai scumpe fiind produse în anul 2000. Nu au fost curioşi însă. Şi exemplele pot continua.

 

Boboc ştia degeaba

 

Directorul regiei craiovene, Virgil Boboc, recunoaşte că autobuzele cumpărate sunt mai scumpe decât media, dar s-a scuzat spunând că legea nu l-a lăsat să procedeze altfel. „Am auzit şi eu că
s-au vândut prin Franţa şi Italia cu 30.000 de euro. Pe noi nu ne lasă Ordonanţa 34, referitoare la achiziţiile publice, să procedăm altfel. Puteam să mergem să alegem două autobuze dintr-un parc, trei dintr-altul, dar am fost obligaţi să le luăm pe toate dintr-un loc. Asta însemna să facem o singură licitaţie, dar luam doar trei autobuze. Articolul 19 din OUG nr. 34 spune că nu putem face negociere directă la contracte mai mari de 10.000 de euro“, a spus Boboc.

Ceea ce s-a şi întâmplat. Firma germană cu origini româneşti a profitat de faptul că pe ea nu o obligă nici o lege din lume să caute autobuze mai ieftine, le-a pus un preţ mai mare şi le-a vândut RAT Craiova, bucuroasă că-i dă pe craioveni cu Merţanu’.

 

Firma, ia-o de unde nu-i

 

Curioşi să afle de unde a făcut rost de autobuze, redactorii GdS au încercat să contacteze telefonic firma I&C D Gbr la numărul înscris pe anunţul de atribuire publicat pe site-ul oficial de licitaţii publice www.e-licitaţie.ro.

Nu a răspuns nimeni, în ciuda insistenţelor. Nici adresa trecută pe acelaşi site oficial nu a fost de prea mare ajutor. Potrivit www.firmenregister.de din Germania, la adresa cu pricina figurează alte societăţi comerciale, cum ar fi Donna Modern sau LZP Laboratorium. Directorul Boboc spune însă că firma există la adresa respectiva. „Au fost oamenii noştri acolo. Nu se poate să nu existe“, a spus Boboc. Cine ştie?

 

 

„Am auzit şi eu că s-au vândut prin Franţa şi Italia cu 30.000 de euro. Pe noi nu ne lasă Ordonanţa 34, referitoare la achiziţiile publice, să procedăm altfel. Puteam să mergem să alegem două autobuze dintr-un parc, trei dintr-altul, dar am fost obligaţi să le luăm pe toate dintr-un loc“.

Virgil Boboc, directorul general al RAT Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII