16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimari de... căruţă

Primari de… căruţă

După ce autorităţile centrale le-au atras atenţia prefecţilor că drumurile europene sunt pline de căruţe, prefectul Silviu Dumitru a sărit la gâtul şefului Poliţiei Rutiere Dolj, ameninţând cu schimbarea din funcţie. Poliţiştii de la Rutieră spun că ei îşi fac treaba, spre deosebire de autorităţile publice locale, care în ultimii ani nu au amenajat în Dolj nici măcar un metru de drum pentru căruţe.

 

Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, a declarat miercuri că şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj va fi schimbat din funcţie dacă pe drumurile europene vor continua să circule căruţe. Prefectul a găsit şi un motiv „întemeiat“, pentru care căruţele ar trebui împiedicate să circule pe drumurile europene. Nu este vorba de numărul accidentelor în care au fost implicate căruţe sau al victimelor înregistrate în astfel accidente, ci de… imagine. La întâlnirea cu autorităţile centrale de săptămâna trecută, prefecţilor din toată ţara li s-a atras atenţia asupra faptului că pe drumurile europene circulă multe căruţe, fapt ce determină… delegaţiile străine care vin în vizită să circule cu girofarul pornit. Surse neoficiale spun că „delegaţiile străine“ ar fi fost, de fapt, coloana premierului Tăriceanu, care a întâlnit o căruţă pe un drum european, acesta fiind şi cel care i-a „urecheat“ pe prefecţi în legătură cu circulaţia acestor vehicule pe drumurile europene şi naţionale.

„Dacă vrem să fim europeni, trebuie să ne prezentăm ca atare. Vă daţi seama ce imagine îşi face un străin care vine la noi şi îi apare o căruţă în faţă pe drum?“, a explicat Silviu Dumitru.

Rutiera acuză lipsa drumurilor pentru atelaje

Poliţiştii doljeni de la Rutieră au replicat că rezolvarea acestei probleme ar trebui căutată şi în altă parte, cum ar fi la autorităţile publice locale, care nu amenajează drumuri pentru căruţe. „Noi îi sancţionăm pe cei care circulă cu căruţele pe drumurile naţionale, însă nu le putem interzice acest lucru, din moment ce nu au alternativă. În primul rând, ar trebui amenajate drumuri pentru căruţe, lucru care este prevăzut de lege“, a declarat subcomisar Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova. În lipsa drumurilor pentru căruţaşi, poliţiştii de la Rutieră sunt mai „înţelegători“ cu aceştia, în sensul că îi sancţionează, dar nu le confiscă şi căruţele.

Conform legislaţiei în vigoare, sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală pe drumurile naţionale şi în municipii. De asemenea, legea prevede că autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să amenajeze drumuri laterale destinate circulaţiei acestora.

Cu alte cuvinte, primăriile ar trebui să amenajeze aceste drumuri, însă până acum nu s-a făcut nimic în acest sens. Prefectul de Dolj spune că ştie acest despre lucru, dar că nu poate face nimic. „Fiecare autoritate locală ia hotărâri şi îşi face bugetul în funcţie de priorităţi. Noi nu îi putem influenţa în acest sens“, a mai spus Silviu Dumitru.

Sancţiuni doar pentru căruţe

Conform legii, autorităţile publice locale pot fi sancţionate dacă nu îşi fac treaba, însă până acum nu s-a aplicat nici o sancţiune în judeţul Dolj. Neîndeplinirea de către autorităţile publice locale, a obligaţiei a de a efectua amenajări rutiere destinate vehiculelor cu tracţiune animală constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 21 şi 100 de puncte. Conform poliţiştilor de la Rutieră, până în prezent nici o autoritate publică locală nu a fost sancţionată pentru că nu a făcut drumuri laterale. Pe de altă parte, acţiuni pentru depistarea căruţaşilor în trafic care nu respectă prevederile legale se organizează săptămânal. De la începutul anului, poliţiştii de la Rutieră au aplicat 169 de sancţiuni căruţaşilor care au circulat pe drumuri naţionale, nu aveau căruţele înregistrate sau circulau cu ele nesemnalizate.

Circulaţia, interzisă în zona A

Accesul căruţelor în Craiova este permis pe unele străzi încă din 2003, după o decizie a consiliului local. Prin Hotarârea nr. 227 din 31.07.2003, Consiliul Local Municipal Craiova a stabilit că vehiculele cu tracţiune animală pot circula prin oraş, însă doar prin anumite zone. Căruţelor le este interzisă circulaţia doar în zona A a oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII